Belföld

Szijjártó Péter az orosz hackertámadásról: Senki sincs veszélyben, mindenkit megvédünk

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Nem tudok arról, hogy bárki veszélyben lenne

– válaszolta Szijjártó Péter külügyminiszter a Blikknek arra a kérdésére, hogy veszélybe kerülhettek-e magyar ügynökök az orosz hackertámadást követően.

Múlt héten a 444 belső dokumentumokra hivatkozva írt arról, hogy a magyar külügy tudott azokról az orosz kibertámadásokról, amelyeket a kormányoldal 2022-ben még kampányhazugságnak nevezett. Az orosz állami hekkerek hozzáférhettek a magyar diplomácia teljes informatikai hálózatához: a támadások után négyezer munkaállomás és 930-nál több szerver vált megbízhatatlanná. Az eset után a külügyi tárca egy „Kiber Munkacsoport” felállítását is elrendelte, de a kidolgozott biztonsági tervből nem sok minden valósult meg.

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy bizalmas adatok nem szivárogtak ki a támadást követően. Szijjártó, akit péntek délelőtt Nyíregyházán ért utol a Blikk, osztotta a kancelláriaminiszter véleményét. A kibertámadások kapcsán elmondta, hogy „a szélrózsa minden irányából érdeklődnek”, de „senki nincs veszélyben”, mindenkit megvédenek.

A lap azon felvetésére, hogy ha bizalmas adatok nem kerültek veszélybe, akkor meg is oszthatnák, milyen információk került ki, Szijjártó azt mondta, „titkosszolgálati hatáskörbe tartozó kérdésekről egyetlen ország sem beszél”, de

nyugodtak lehetnek, semmi olyan dolog nem történt, ami a magyar emberek biztonságát veszélyeztetné.

Az ENSZ-ben a srebrenicai mészárlás évfordulójának emléknappá nyilvánítását Szijjártó nem támogatta. „Mi azt gondoljuk, a határozat időzítése roppant szerencsétlen volt, mert ezzel a Nyugat-Balkánon újabb feszültséget szítanak” – mondta a külügyminiszter.

Csütörtökön az ENSZ relatív többséggel elfogadta a határozatot.

Kapcsolódó
Nem tagadták a külügy elleni orosz hekkertámadást a Nemzetbiztonsági Bizottság zárt ülésén
Kormányzati szereplők korábban kampányhazugságnak nevezték az erről szóló híreket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik