Vonatbaleset: 400 ezer az áldozatok családtagjainak

Csak egy külföldi sérült meg a hétfőn Monorierdőnél történt balesetben, ő az a fiatal német lány, akit az Állami Egészségügyi Központban ápolnak - mondta el a monori rendőrkapitány. Az elhunytak hozzátartozóinak gyorssegélyt adnak.

Kelemen József alezredes azzal kapcsolatban, hogy korábban felmerült, hogy egy brit állampolgár is a sérültek között van, azt mondta, a német lány volt az, akit eleinte angolnak gondoltak, hiszen vele eleinte csak angolul tudtak kommunikálni.

Eltávolították a roncsokat (Fotó: MTI) KÉPGALÉRIA

A baleset vizsgálatával kapcsolatban a rendőrkapitány megismételte, hogy a rendőrség kizárta a kábellopás lehetőségét. Mint hozzátette: a történtek okáról csak a szakértői vélemény elkészülte után tudnak nyilatkozni, ezt megelőzően korai lenne. Kérdésre válaszolva, hogy ez mikorra várható, azt mondta: a szakértő nem szabott meg határidőt.

Arcműtét

Arról, hogy egy fiatal német lány is a sérültek között van, az ÁEK osztályvezető főorvosa tájékoztott. A lány egyike annak a két sérültnek, akik az intenzív osztályra kerültek. A másik beteget a nap folyamán várhatóan átszállítják másik osztályra, miután állapota stabilizálódott. A német lány arcán a nap folyamán még rekonstrukciós műtétet hajtanak végre.

Rendkívüli véradás

A MÁV Zrt. rendkívüli véradást szervez a hétfői súlyos vonatbalesetben megsérült utasok megsegítésére. Időpont: 2008. október 8. szerda, 15-19 óra között. Helyszín: Budapest-Nyugati pályaudvar, Királyi Váróterem (10. vágány mellett)

400 ezer/áldozat

A kormány és a MÁV vezetése úgy döntött, hogy 400 ezer forint gyorssegélyben részesíti a hétfői monorierdői vonatbalesetben elhunytak családtagjait – jelentette be Puch László, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium államtitkára kedden a parlamentben, napirend előtt.

Az Országgyűlés hétfőn egyperces néma felállással emlékezett meg a baleset áldozatairól. Puch László azt kérte a politikai pártoktól, hogy a tragédiát ne használják fel politikai haszonszerzésre.

Operatív vezető

Anyagi segítségnyújtás lehetőségét vizsgálja a MÁV; az áldozatok hozzátartozói és a sérültek kárpótlásával kapcsolatosan kedden tesznek bejelentést – mondta Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója hétfőn az MTV Este című hírműsorában.

A vezérigazgató elmondta: főleg adószempontból vizsgálják az anyagi kárpótlás lehetőségét, mert a vasúttársaság nem szeretné, ha adózni kellene a segély után.

A műsorvezető kérdésére a vezérigazgató úgy nyilatkozott, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azért nem fogadta el az ő lemondását, mert a vizsgálat befejeződéséig nem maradhat operatív vezető nélkül a MÁV.

Lassan járnak

Kedd hajnali üzemkezdettől újra a menetrendnek megfelelően közlekednek a vonatok a Budapest-Cegléd vasútvonalon, ahol előző nap tragikus baleset történt – közölte Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke.

A szakemberek még hétfő este eltávolították a roncsokat a vasúti szerencsétlenség helyszínéről.

A vonalon legfeljebb néhány perces késésekre kell számítani, mert a baleset helyszínén, Monorierdőnél 200 méter hosszan még óránkénti 40 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben.