Belföld

Kornai: csökkenteni kell a köztulajdont az egészségügyben

A kórházi szektor költségeinek, világszerte tapasztalható "elszaladása" ellen az állami tulajdon csökkentését, a túlköltekezéssel szembeni ösztönzést, valamint a pénzügyi fegyelem megsértésének számon kérését ajánlotta Kornai János.

A közgazdász professzor a “60 éves a KÖZGÁZ” elnevezésű jubileumi tudományos konferencián szombaton a Budapesti Corvinus Egyetem épületében tartott előadást, ahol az intézmény díszdoktorává avatták Eric S. Maskin Nobel-díjas közgazdászt.

Kornai János hangsúlyozta: az úgynevezett “puha költségvetési korlát”, vagyis a központi költségvetés rugalmassága a bajbajutott kórházakkal szemben, nemcsak a volt szocialista országokban, hanem világszerte jelentkező probléma.

Átszervezés állami konszolidáció helyett

Az a legszerencsésebb, ha az egészségügyi intézmények belső motivációval, átszervezéssel kerülnek ki a nehéz helyzetből, az állami konszolidáció megítélése azonban már jóval összetettebb.

Az állami segítség nem nevezhető egyértelműen káros intézkedésnek, ugyanakkor a hiányosságait jelzi, hogy Magyarországon az 1996-ban konszolidált 38 kórházból, 2002-ben 16 újból állami támogatást vett igénybe – mondta el.
Kornai János meggyőződése szerint az ismétlődő állami segítség, egy káros viselkedési normát “szuggerál” az egészségügyi intézmények felé, és felelősség nélküli, veszélytelen működési környezetet alakít ki.

A pénzügyi válság is megmutatta a konszolidáció hátrányát

A professzor szerint a konszolidáció rossz pedagógiai hatását jól mutatja a globális pénzügyi válság is, amely nem független a nemzetközi bankszektor 25 százalékát érintő, 1990-es években történt konszolidációtól.

Hozzátette: a kórházi szektorban a tiszta profitérdekeltség sem jelent mindenre megoldást, de a magántulajdonú intézmények esetében ritkábban van szükség állami konszolidációra, mint az állami kórházaknál.

Kornai János ugyanakkor elismerte, hogy az egészségügyi szektor túlköltekezési szokásait lehetetlen egyszerű és gyors eszközökkel megszüntetni.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.