Felmentették a 2006-ban megvádolt rendőröket

Felmentett a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás vádja alól négy rendőrt a Fővárosi Bíróság hétfőn kihirdetett ítéletében; a bíróság szerint nem volt megállapítható, hogy valóban a vádlottak bántalmaztak két férfit 2006 őszén, a fővárosi zavargások idején.

A vád szerint három rendőr 2006. szeptember 21-én az egyik tömegoszlatás során igen brutálisan bántalmazott egy Teréz körúti bérház udvarába beszaladó fiatalembert. A sértett elmondása szerint társaival egy kapualjból nézték a nagykörúti eseményeket, amikor a rendőrök rájuk törtek és egyiküket – megbilincselése közben – bántalmazták.

A bíróság azt állapította meg: a belső udvarba beszaladó tíz rendőr közül bárki elkövethette a bántalmazást, de a három vádlott egyikéről sem bizonyosodott be, hogy abban személy szerint részt vett.

Cinkos, aki néma

A bíró felhívta a figyelmet arra: az udvarba beszaladó rendőrök egymás közvetlen közelében voltak, így tudniuk kell, ki követte el a nyilvánvaló verést. Ezt jelenteniük is kellett volna, ezt az utasítást azonban – ahogy a bíró fogalmazott – “mint más esetekben is, nem hajtották végre”.

A bíróság mindhárom vádlottat bizonyítottság hiányában felmentette a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás és testi sértés vádja alól.

Korábbi bántalmazás

A másik vádpont szerint ugyancsak három rendőr – ketten az előző vádpontban is meg lettek vádolva – ugyancsak szeptember 21-én, a Nyugati téren bántalmazott egy intézkedés alá vont fiatalembert, aki nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A Nyugati téri bántalmazás ügyében egyértelmű volt a bíróság szerint, hogy a sértettet nem érte rúgás, amikor a földön feküdt – ezt videofelvétel is bizonyította -, a bántalmazás korábban következett be, de nem megállapítható, hogy azt a megvádolt két bilincselő rendőr követte volna el. Őket bizonyítottság hiányában felmentette a bíróság a vád alól.

Rendőrbot

A vád szerint ugyanakkor egy harmadik rendőr bilincselés után a rendőrbottal combon ütötte a rendőrök gyűrűjében a földön fekvő sértettet. A bíróság úgy ítélte meg, nem volt céltalan az, hogy a rendőr testi kényszert alkalmazott, hiszen a földön fekvő sértett ellenszegült a rendőri intézkedésnek, “befeszült” bilincselés közben. A rendőr akciója figyelmeztetés volt, hogy hagyja abba az ellenszegülést.

A bíróság szerint tehát nem volt jogszerűtlen a bántalmazás, nem lépte túl a törvényesség, szakszerűség, arányosság követelményét. A megvádolt rendőrt ebben a vádpontban bűncselekmény hiányában mentette fel a bíróság.

Címkék: Belföld