A svájci Atel csepeli sikertörténete

A svájci Atel energiaipari társaság, mely Európa egyik piacvezető vállalata, a csepeli ipartelepen 2002 óta jelen lévő Atel Csepeli Vállalatcsoport tulajdonosa.

A három budapesti székhelyű társaságból álló vállalatcsoport tevékenységének középpontjában a Csepel II Erőmű áll.

A modern, hatékony és környezetbarát kombinált ciklusú gázturbinás erőművet 2000. november 1-jén helyezték üzembe és azóta áll az MVM, valamint rajta keresztül a villamosenergia-fogyasztók szolgálatában. A Csepel II Erőmű Magyarország első, üzleti alapon magántőkéből épült erőműve, amely 410 MW villamosenergia-kapacitással a magyar villamosenergia-szükséglet 6 %-át képes kielégíteni. Az ipari hőfogyasztók részére értékesített hőenergia mellett a vállalatcsoport mintegy 19 500 lakás távhőellátását biztosítja a főváros XX. és XXI. kerületeiben, emellett földgázelosztási és földgázközüzemi szolgáltatást is végez a volt Csepel Művek területén.

A Csepeli Vállalatcsoport összességében a teljes magyarországi energiaellátás közel 7%-át biztosítja, miközben folyamatos, majdnem 100%-os rendelkezésre állási szintet biztosít az MVM Zrt. felé.

A Csepeli Vállalatcsoportnak köszönhetően az Atel stabil üzleti pozícióval rendelkezik Magyarországon: 2007-ben rekordtermelést ért el 2166 GWh éves össztermelésével. A Csepeli Áramtermelő Kft. tulajdonosai 1997 és 2000 között, a Csepel II Erőmű építésével 260 millió USD összeget fektettek be. A Vállalatcsoport sikerét mutatja, hogy a projekt megtérülési mutatója az utóbbi hat évben már kezdte elérni az üzleti életben szokásos szintet.

Az Atel Csepeli Vállalatcsoport elkötelezett a fenntartható fejlődés iránt. A Vállalatcsoport mindegyik tagja rendelkezik mind a magyar, mind a nemzetközi Környezetközpontú Irányítási Rendszerre (ISO 14001) vonatkozó minősítésekkel. 2007-ben 25 résztvevő vállalat közül az Atel Csepeli Vállalatcsoport kapta a Deloitte Közép-Európai Környezeti Jelentési Díjat, más néven a „Zöld Béka”-díjat. A zsűri nagyra értékelte és kiemelte a vállalat társadalmi felelősségvállalási elkötelezettségét, a csepeli lakóközösségéért kifejtett tevékenységének részletes bemutatását. Az Atel Csepel Vállalatcsoport megalakulása óta prioritásként kezeli a csepeli közösség érdekeit, mivel pozitívan kíván hozzájárulni a befogadó helyi társadalom környezetének és jólétének javításához.

Címkék: PR-cikkek