Belföld

Gyurcsány: nem kommunikációs hiba, politikai dilemma

Egy időben kell megkezdeni a reformokat és a kiigazítást, ezek azonban rombolják egymás esélyeit, az emberek ugyanis csak a kiigazítást látják, amely hitelteleníti a reformokat – mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök vasárnap este az ATV műsorában.

Egy megválaszolatlan politikai dilemma miatt tűnik úgy, hogy rossz volt az államháztartási egyensúlyt javító Új Egyensúly program kommunikációja, mivel egy időben kell megkezdeni a reformokat és a kiigazítást, ezek rombolják egymás esélyeit. A kívülről kommunikációs hibáknak látszó hibák, azok “nem teljesen végiggondolt vagy kivitelezett politikai cselekvések” – közölte a politikus a műsorban.

Nem a kommunikációban van a bizonytalanság

Úgy fogalmazott: “Az első perctől nagyon nehezen találunk arra választ, hogy ha mind a kettőt most kell indítani, hogyan nem lesz annak az a következménye, hogy a szükségszerű egyensúlyteremtő kiigazító lépések a maguk meglehetősen borús árnyukat nem vetik rá a reformokra, és ezzel nem hiteltelenítik a reformokat. Nem veszít már el akkor társadalmi támogatást, amikor még el sem kezdtük”. Mint mondta, ez politikai és nem kommunikációs dilemma, és mivel erre nincs válasz, kívülről azt lehet látni, hogy a kommunikációban van bizonytalanság.

Nem ismert a kiadáscsökkentő láb

Az adóterhek növekedésére vonatkozó kérdésre közölte: az adózók magatartásában nem változott semmi az elmúlt évek adócsökkentésével. “Az adócsökkentések az elmúlt négy évben mostanra annyira elgyengítették az államot, de annyira, hogy igen komoly nehézséget okoz megfelelni a kiadási kötelezettségeinknek” – mutatott rá.

A miniszterelnök a héten Londonban és Frankfurtban gazdasági szakembereknek tartott előadásáról közölte: azt derült ki, hogy az elemzők, a befektetők, a bankok többsége nem ismerte a kiigazítás részleteit, vagyis azt, milyen jelentős az egyensúlyteremtés kiadáscsökkentő “lába”.

Párt- és miniszterelnök

Arra a kérdésre, hogy vállalná-e az MSZP elnöki tisztét a kormányfő azt mondta: “nem a vizitdíjból áll az egészségügyi reform, nem a tandíjból a felsőoktatási, és nem a pártelnökből áll a pártreform”. Hozzátette: erős, nyitott baloldalt kell létrehozni, és ehhez képest Gyurcsány Ferenc pártelnöksége nincs a párt tíz legfontosabb kérdése között. Megjegyezte ugyanakkor: a jelenlegi helyzetben több érv szól amellett, hogy egy személy legyen a miniszterelnök és a pártelnök, mint ellene.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik