Belföld

Bush után a tőzsde

Egyértelműen és gyorsan eldőlt az elnökválasztás, örülnek is a befektetők. Bush újraválasztásával azonban továbbra is maradnak a régi problémák: a súlyos amerikai ikerdeficit, a gyenge dollár és a magas olajár.

A választások előtt a tőzsde azt kívánta, hogy ha lehet, akkor Bush legyen az elnök, vagy ha nem, akkor is legyen gyors végeredménye a választásoknak és ne kelljen jogi csatározások hosszas és bizonytalan végkimenetelére várni. A New York-i tőzsde a tegnapi Bush-győzelem tükrében megnyugodhatott és ennek megfelelően emelkedéssel zárta a napot.Pozitív hangulat

Emelkedéssel zártak szerdán a vezető New York-i indexek Bush elnök újraválasztására. A Nasdaq Composite index 0,98 százalék (19,54 pont) emelkedéssel 2004,33 ponton fejezte be a napot, a DJIA 30 index pedig 1,01 százalékkal (101,32 ponttal) 10 137,05 pontra nőtt.
Bush győzelmével erősödtek a hadiipari és a gyógyszeripari részvények, miután ezen ágazatok szempontjából folytatódik az eddig kedvező politika. Visszafogta a részvényárak erősödését, hogy késő délutántól drágulni kezdett a kőolaj ára. 
A nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) olajfajta hordónkénti ára 1,26 dollárra 50,88 dollárra emelkedett decemberi jegyzésre a New York-i árupiacon (NYMEX). Tőzsdezárásra New Yorkban az euró 1,2824 dollárra erősödött a keddi 1,2732 dollárról. A dollár 106,19 jenre drágult az előző napi 106,11 jenről. New Yorkban az arany unciája novemberre 4,60 dollárral 424,60 dollárra emelkedett.

Központi kérdések

Az amerikai választások középpontjában általában a gazdaság állapota és egyéb belföldi témák állnak. Immár második éve beszélhetünk azonban Bush-csodáról, hiszen 2000-ben Al Gore-t úgy volt képes megverni a választásokon, hogy a Clinton-éra 6 évnyi konjunktúrája után került sor a választásokra. Az elmúlt négy év azonban korántsem nevezhető gazdasági szempontból hasonló teljesítménynek és bár abban mindenki egyetért, hogy a recessziónak elsősorban külső okai vannak, de abban már megoszlanak a vélemények, hogy Bush egysíkú gazdaságpolitikája mennyire segített kilábalni a gödörből. Éppen ezért nagy siker Bush számára, hogy képes volt elterelni a figyelmet a rossz gazdasági adatokról.

Az világos volt, hogy a választás a biztonság kérdése körül fog forogni és emiatt Kerry nem is tett komoly lépéseket annak érdekében, hogy egy markánsan eltérő gazdaságpolitikát fogalmazzon meg. Ez oda vezetett, hogy egyrészt az „én jobban tudom csinálni” egy kicsit üres szlogennek tűnt, másrészt a tőzsde számára sem volt olyan lényegi kérdés, hogy ki fog nyerni.

Azért érdemes megnézni, hogy mi az, amire Bush-tól számíthatunk az elkövetkező négy évben, illetve, hogy ennek milyen befektetési következményei vannak. Három olyan területet érdemes kiemelni, amely nem csak amerikai, hanem világszinten is jelentős hullámokat vet.

Három az amerikai igazság

Bush gazdaságpolitikája az adócsökkentésre épül. Azt az elvet követi, hogyha több pénzt hagy a lakosságnál és a vállalatoknál, akkor azok majd a lehető leghatékonyabban fogják elkölteni és befektetni. Ez olyan, mint egy gázfröccs a gazdaságnak. Csakhogy mindezt úgy teszi, hogy közben nem fogta vissza a költségvetési kiadásokat, és ráadásul egy drága háborúba fogott. Az egekbe szökő deficit problémájával foglalkozni kell, de Bush egyelőre háttérbe szorítja ezt a kérdéskört. A tőzsde örömmel fogadta volna Kerry arra vonatkozó intézkedéseit, hogy csökkentsék a hiányt, ugyanis ez folyamatosan ott lebeg a piacok feje felett, nyomást gyakorolva a részvényárfolyamokra és a dollárra.

Bush nem csak a költségvetés terén szembesül egy hatalmas lyukkal. A külkereskedelmi mérlegben, az export és az import között is hatalmas szakadék tátong. Erre a problémára Bush elnök a ki nem mondott, de tudatosan gyengén tartott dollár politikáját folytatja. A gyenge dollár ugyanis versenyelőnybe helyezi az amerikai gyártókat az USA-ban és a világ más tájain is. Ez Európa és így hazánk szempontjából kedvezőtlen, ugyanis lassítja a gazdasági növekedést és kiszorítja az európai termékeket a világ legnagyobb piacáról. Kerry deficitcsökkentő politikája mellett kevesebb nyomás helyezkedett volna a dollárra és Európa gazdasága szempontjából ez a program valamivel kedvezőbb lehetett volna.

A harmadik érdekes pont az olajár kérdése. Bush úgy véli, hogy az olajár kezelése kívül esik hatáskörén és arra vár, hogy a lufi majd kipukkan magától, illetve a gyorsan javuló iraki helyzet illúziójában ringatja magát. Kerry ezzel szemben valamivel aktívabb politikát folytatott volna, azaz szerette volna maga kipukkasztani a lufit. A tű szerepét az amerikai stratégiai tartalékok játszották volna el, amellyel csökkenteni szerette volna a keresleti nyomást. Nem véletlen, hogy az utolsó választások előtti napokban az olajár drasztikusan csökkent, majd később visszatért magasabb, ha nem is korábbi rekord szintjére.Külön utakon
A magyar részvények az utóbbi időben sajátos elszakadási mutatvánnyal rukkoltak elő. A nemzetközi piacokon uralkodó hangulat általában igen meghatározó szokott lenni a budapesti tőzsde életére, de az idei évben a teljes közöny a jellemző. Mindaddig tehát, amíg nem omlik össze az amerikai tőzsde, a BUX önálló életet élhet és képes lehet tovább emelkedni még akkor is, ha az USA nem tud hasonlóan jó teljesítményeket felmutatni.

Nem lesz száguldás

Összefoglalva: Bush alatt alacsonyabb adókat, gyengébb dollárt és magasabb olajárat várhatunk. Magyar szemmel nézve ez nem valami jó kombináció, hiszen az adózás minket nem érint, viszont a gyenge dollár és az olaj ára nagyon is. Viszont nagyon fontos a kontinuitás-faktor, azaz hogy a jelenleg tapasztalható folyamatok folytatódására lehet számítani. A várakozásokba egyébként nem is igazán épültek be egy esetleges Kerry-győzelem indikációi, vagyis az alacsonyabb olajárak és egy erősebb dollár, hiszen mindenki annak találgatásával volt elfoglalva, hogy hány hetet kell majd várni a végső eredményre.

Ezért a tőzsdén most csak enyhe emelkedésre lehet számítani, miközben a befektetők kiárazzák a papírokból az elhúzódó választás diszkontját, de további optimizmusra már csak a vállalati eredmények, az alacsonyabb olajár, vagy jobb gazdasági eredmények adhatnának okot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.