Garancia az MFB hiteleire

A Magyar Fejlesztési Bank Rt. (MFB Rt.) és az Európai Beruházási Alap (European Investment Fund, EIF) vezérigazgatói, Erős János, Czirják Sándor és Francis Carpenter aláírták az EIF első magyarországi garancia-nyújtásra vonatkozó megállapodását.

Az EIF 20 millió euró összegű garanciája az ECONOVA EIF-MFB Kockázatmegosztásos Hitelprogrammal kapcsolatosan az MFB Rt. által vállalt kockázatok egy részét fedezi.

A hitelprogram olyan technológiai fejlesztési célú beruházások számára kínál hosszú lejáratú finanszírozást, amelyek a magyar gazdaság EU-csatlakozását és beilleszkedését, valamint a kis- és közepes vállalkozások versenyképességének javítását szolgálják. Az MFB Rt. a hitelprogramot a magyar bankrendszer intézményeivel szoros együttműködésben kívánja megvalósítani.

Francis Carpenter, az EIF vezérigazgatója a megállapodást úgy értékelte, hogy az tükrözi a Magyar Fejlesztési Bankkal fennálló kiváló együttműködést. Az MFB Rt. volt az új EU-tagállamokból az első pénzintézet, amely részvényesként csatlakozott az EIF-hez, még azelőtt, hogy Magyarország belépett volna az unióba.

A magyarországi garancia ügylet teljes mértékben összhangban áll az EIF célkitűzéseivel: az európai technológia támogatásával, az Európai Unió kiegyensúlyozott fejlesztésével, amelyben az új tagállamok prioritást élveznek.

A garancia ügylethez szükséges forrásokat az Európai Unió biztosítja az EIF által lebonyolított Többéves Kis- és Középvállalkozói Program (Multiannual Programme for SMEs) keretében.

Címkék: archívum