Belföld

Újabb brókerügy – a PSZÁF már másfél éve tudott róla

Mintegy 7,6 milliárd forintos csalással gyanúsít a rendőrség két amerikai és egy magyar férfit, akiket csütörtökön már őrizetbe is vettek.

Az RTL Klub híradója szombaton arról számolt be, hogy többmilliárd forintos csalással gyanúsít a rendőrség két amerikai és egy magyar férfit, akiket csütörtökön már őrizetbe is vettek. Egy román férfit az Origo.hu szerint szintén kihallgattak, de ő szabadlábon védekezhet.

 PSZÁF: gyümölcsöző az együttműködés?

 A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete másfél évvel ezelőtt (2002. július 25-én) tette ezzel kapcsolatos első bejelentését a Rendőrségen, engedély nélküli befektetési szolgáltatási tevékenység és pénzmosás bűntettének gyanúja miatt – áll a Felügyelet mai közleményében.  Felügyeleti vizsgálati eszközökkel nem volt bizonyítható a gyanú, ezért a Rendőrséggel együttműködve, nyomozati úton sikerült feltérképezni a Rendőrség szakembereinek a bűnszövetkezetet. Ez egy jó példa arra, hogy a pénzügyi szervezeteket ellenőrző és a nyomozó hatóságok összefogása meghozza a gyümölcsét. A Felügyelet egy hónappal ezelőtt, honlapján megjelentetett közleményében is felhívta a befektetők figyelmét a Rendőrség által most megnevezett társaságokhoz köthető részvénycsalási ügy veszélyeire, azóta erről több gazdasági lap is beszámolt.

Az Index.hu tájékoztatása szerint a férfiak egy részvénykereskedelemmel foglalkozó cég vezetői voltak, és külföldieknek segítettek külföldi részvények vásárlásában, a vevők pénze azonban eltűnt.

Az RTL Klub információi szerint az üggyel kapcsolatban pénteken házkutatást tartottak a Folyóvölgy Kft.-nél, a rendőrség pedig kezdeményezte a három férfi előzetes letartóztatásba helyezését. Az Origo.hu úgy tudja, hogy csütörtökön az Almalevél és a Két Határ Kft. – közös – telephelyén tartottak házkutatást, szintén az üggyel kapcsolatban, ez azonban nem vezetett eredményre.

A nyomozás eddigi adatai szerint 7,6 milliárd forintos kárt okoztak azok az elkövetők, akik budapesti irodákból telefonon keresztül értékesítettek értéktelen részvényeket főleg angol nyelvterületen, és a vevők pénzét Magyarországon bejegyzett cégek bankszámláira utaltatták, majd eltüntették – írja az Origo.hu.

Ezek a társaságok úgynevezett virtuális irodákkal rendelkeztek, tehát a bejegyzésük hivatalosan megtörtént ugyan, de a bejelentett irodák valójában nem működtek, ott semmilyen tevékenységet nem folytattak.

Molnár Csaba tájékoztatása szerint a cégek valójában csak Magyarországon dolgoztak: ügyfeleket gyűjtöttek a világ minden pontjáról, Magyarország és a közép-európai régió kivételével.

A társaságok olyan részvények megvásárlására ösztönözték ügyfeleiket, melyeket ígéretük szerint később a tőzsdéken is bevezetnek. “Ezt az ügyfelek elhitték, ahogy azt a számlaforgalmak is mutatják” – mondta.

Molnár Csaba ismertetése szerint az ügyfelek már nem a külföldön bejegyzett cégeknek fizettek, hanem valójában a Magyarországon azonos névvel működő társaságok számlájára.

Az ügyfeleknek “fogalmuk nem volt arról, hogy a pénz Magyarországra érkezik, hiszen amikor az interneten utánanéztek, azt látták, hogy a cégnek irodája van Rómában, Zürichben, Párizsban, de arról egy szó említés nem esett sehol, hogy Magyarországon, Budapesten is van irodája ennek a társaságnak”

“Az átutalások megérkeztek Magyarországra, ezt követően a teljes összeg itt forintban felvételre került” – mondta Molnár Csaba.

A rendőrség adatai szerint óriási volt a mozgás a cégeknél, ahol egyébként a munkatársakat teljesen szabályosan be is jelentették. “A telefonbeszélgetés során az alkalmazottak csak angolul beszélhettek, csak olyan néven mutatkozhattak be, amit a vezetőktől kaptak , és közben azt is kellett nekik mondaniuk, hogy ők most éppen Londonban vagy Zürichben vannak”.

Ismertetése szerint a csalók még arra is ügyeltek, hogy a külföldi irodákból a vonalakat átirányítsák a magyarországi irodákba. Amikor az ügyfél hajlandóságot mutatott a befektetésekre, a brókerek vették át az ügyet, és ők kötöttek meg szerződést, 1000-től 200 ezer dolláros összegben.

Az ügyben az ORFK tájékoztatása szerint csütörtökön tartott házkutatást a rendőrség hat érintett cég telephelyén, majd gyanúsítottként kihallgattak egy magyar, két amerikai és egy román állampolgárt.

A bűncselekményeket elkövetők “hamis útlevelek és igazolványok garmadával” rendelkeztek – mondta el Molnár Csaba. Kitért arra is, adataik szerint az elkövetők közül ugyan korábban néhányan részt vettek hasonló bűncselekményben Thaiföldön, de nem adtak ki ellenük nemzetközi körözést.

A rendőrség szerint a gyanúsítottak 2001-től folyamatosan, Magyarországról, különböző létező cégek nevében álbrókerként kerestek meg angliai, írországi és amerikai – valamint más angol nyelvterületen élő – állampolgárokat befektetési ajánlatokkal, New York-i tőzsdei részvények eladásával.

Az ORFK közleménye szerint esetenként 1000 dollártól 150-200 ezer dollárig történtek átutalások. A rendőrség eddig 150 millió forintot tudott biztosítani, a bíróság intézkedése alapján, ehhez az összeghez már nem nyúlhatnak hozzá, a banki számláról nem emelhető le a pénz. Az intézkedést az esetleges jövőbeni kártérítési igények érdekében is meg kellett tenni.

A rendőrség különösen nagy kárt okozó csalás, valamint jogosulatlan befektetési szolgáltatási tevékenység gyanúja miatt nyomoz az ügyben.

Az Origo a rendőrségre hivatkozva úgy tudja, hogy egy Magyarországon 2002-ben bejelentett cég – a Livingstone Asset Management Kft. – az interneten hirdette magát, és hirdetéseiben egy amerikai cég, a Safeguard Technology – amelyhez hasonló nevű Kft.-t szintén 2002-ben jegyeztek be Magyarországon – részvényeinek megvásárlására buzdította a vevőket. A dokumentum szerint a részvényeket magyarországi irodákban dolgozó telefonos üzletkötők értékesítették.

Több száz telefonos ügyintéző – feltehetően jóhiszeműen – is részt vett a csalásban – közölte a rendőrség hétfőn. A cég négy budapesti irodájában 150-200 alkalmazottat foglalkoztattak hivatalosan, akiknek az volt a dolga, hogy a vezetők által adott listák alapján felhívják a “potenciális ügyfeleket”. Az ügyintézőket egyelőre tanúként hallgatja ki a rendőrség – mondta sajtótájékoztatóján az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénzmosás elleni osztályvezetője.

“Olyan személyeket fogtunk el, akik a pénzforgalmat bonyolították, akik éppen akkor is pénzt akartak felvenni, aki Magyarországon irányítja az itt bejegyzett társaságokat, illetve annak kiszolgálóit” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik