Belföld

Regionális tőkealapot hoz létre az RFH Rt.

A Regionális Fejlesztési Holding (RFH) hamarosan létrehozza az első regionális tőkealapot - mondta Banyár László, a Regionális Kockázati Tőkealapkezelő Rt. vezérigazgatója kedden, egy vállalkozás-fejlesztési fórumon Budapesten.

A vezérigazgató ismertette: a közeljövőben megalakul az északkelet-magyarországi régió kis- és középvállalatait (kkv) segítő kockázati tőkealap, amelyet a tervek szerint még három követ. A négy regionális tőkealap legfeljebb egymillió euró összeghatárig kockázati tőkebefektetést valósít meg, illetve hitelt és alárendelt kölcsöntőkét nyújt.

Banyár László hozzátette, hogy az alapkezelő 60 millió forintos jegyzett tőkével rendelkezik, az alap jegyzett tőkéje 500 millió forint lesz, amit később tőkeemeléssel 4,5-5 milliárd forintra kívánnak bővíteni. Banyár elmondta, hogy a 100 százalékos állami tulajdonban levő RFH saját tőkéje 16 milliárd forint és 21 regionális társaságban és leányvállalatban van részesedése.

A tőkealap futamideje 10 év lesz, a befektetések futamideje azonban várhatóan 5-6 év körül alakul. Az egyes befektetések 10 és 250 millió forint között valósulhatnak meg. Kállay László, a Magyar Gazdaságelemző Intézet igazgatója hangsúlyozta, hogy a következő években várhatóan jelentősen növekedni fog a kis- és középvállalkozások átlagos hiteligénye, illetve a hitelképes vállalkozások aránya. “Míg Nyugat-Európában a vállalkozások 30-85 százalékát hitelezik bankok, Magyarországon a 80 ezer vállalkozásnak csak 10 százalékát” – tette hozzá.

Az igazgató ismertette, hogy 1999 és 2000 között a kkv-k által felvett hitelállomány megháromszorozódott, 460 milliárd forintról 1.400 milliárd forint fölé emelkedett. Hozzátette, hogy ebben az időszakban az egy éven belüli hitelfelvételek száma is jelentősen növekedett. Kállay László hangsúlyozta, hogy a jól működő adósminősítő rendszernek köszönhetően a kisvállalatok hitezése nem kockázatosabb a bankoknak, mint más csoportoké.

Lakatos Zsolt, a Magyar Fejlesztési Bank tőkefinanszírozási igazgatója az MFB új tőkebefektetési stratégiáját ismertetve elmondta: az MFB tulajdont szerez a vállalkozásokban és ezzel tőkéhez juttatja azokat. Hozzátette: tőke- és kamatfizetésre a futamidő alatt nem kerül sor, csak a futamidő végén. Hangsúlyozta, hogy az MFB befektetései nem tekinthetők kockázati tényezőnek, mert annál jóval alacsonyabb, az infláció feletti 6 százalékos hozamot vár el befektetéseiről. “Az MFB az operatív vezetésbe nem szól bele” – mondta, hozzátéve, hogy a vállalkozásokban csak tőkét emelnek 50 és 500 millió forint között, legfeljebb öt évig.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik