Belföld

Az OTP Bank nem adott be ajánlatot a Postabank megvásárlására (bővített)

Az OTP Bank 2003 június 25-én indikatív ajánlatot nyújtott be az ÁPV Rt.-nek a Postabank és Takarékpénztár Rt. 99,965 százalékos állami tulajdonú részvénycsomagjának megvásárlására - tájékoztatta lapunkat az OTP.

A privatizációs szervezet értékelése szerint a pályázat megfelelt a prekvalifikációs követelményeknek, így az OTP Bank a privatizációs tender második fordulójának részeseként közel háromhetes adatszobai vizsgálat során átvilágította a Postabankot – folytatódik az OTP közleménye.

Az akvizíciók előkészítéséért és lebonyolításáért felelős igazgatóság az átvilágításban résztvevő szakterületek munkatársaival és a tanácsadókkal együttműködésben elkészítette azt a minden részletre kiterjedő elemző anyagot, melyben egyebek mellett pénzügyi modell mutatta be a befektetés várható megtérülését, az esetleges akvizíció erősségeit és gyengeségeit, valamint a lehetőségeket és a kockázatokat.

Az előterjesztést a legnagyobb hazai hitelintézet vezető testülete megtárgyalta és úgy döntött, hogy az OTP Bank nem nyújt be kötelező érvényű ajánlatot a Postabank állami tulajdonú részvénycsomagjának megvásárlására. A testület ugyanis a várható árversenyben nem látta biztosíthatónak az OTP Bank számára elvárható megtérülést, egyben figyelembe vette a versenyhivatali eljárás kimenetelének bizonytalanságát is. A grémium megerősítette, hogy az OTP Bank a továbbiakban is külföldi érdekeltségeire, a szlovákiai OTP Banka Slovenskóra, a bolgár DSK Bank transzformációjára, valamint további külföldi bankvásárlásokra koncentrálja humán- és pénzügyi erőforrásait.

A hitelintézet ugyanakkor a magyarországi piacon az organikus fejlődésre helyezi a hangsúlyt, egyben nem zárja ki annak lehetőségét, hogy ezt a jövőben adott esetben akvizícióval is elősegíti majd. Az OTP Bank vezetése ezzel a döntéssel ismét kifejezte elkötelezettségét a bank középtávú stratégiájának hangsúlyos eleme, a magas és hosszú távon fenntartható sajáttőke-arányos jövedelmezőség biztosítása mellett.

Az ÁPV Rt. május 20-án jelentette meg a Postabank privatizációs pályázatát, amelyben a több mint 20 milliárd forint alaptőkéjű bank teljes részvénycsomagját, azaz az alaptőke 96,8 százalékát kitevő és a Magyar Posta tulajdonában lévő részvénycsomagot, valamint az ÁPV Rt. tulajdonában lévő 3,2 százalékos részvénycsomagot ajánlja fel a megvételre.

Az OTP Bank, a Budapest Bank, az Erste Bank Hungary, a HVB Bank Hungary és a Citibank tett indikatív ajánlatot, néhányuk esetében a pályázó az anyabank. A potenciális befektetők szeptember 12-én adhatták be kötelező érvényű ajánlataikat.

Az ÁPV Rt. korábbi közlése szerint a kötelező érvényű ajánlat két részből áll. Tartalmazza a pályázati kiírásban meghatározott dokumentumokat, valamint az árat tartalmazó zárt borítékot, amelyet az értékelés legutolsó fázisában bontanak fel.

Az ajánlatokat két szakaszban értékelik. Az első szakaszban az értékelő bizottság érvényesség szempontjából vizsgálja meg a beadott dokumentumokat, ha szükséges, hiánypótlást rendel el. A kötelező érvényű ajánlatok benyújtását követően várhatóan két héten belül tartják meg az értékelő bizottság, az ÁPV Rt. ügyvezetése és igazgatósága együttes ülését, ahol felbontják az árat tartalmazó borítékokat.

Az ÁPV Rt. az árajánlatok értékelése után a győztes pályázó nevét az ülést követően azonnal nyilvánosságra hozza. A kihirdetett eredmény ismeretében kezdődhetnek meg a szerződés véglegesítésére irányuló tárgyalások, majd történhet meg a részvény adásvételi szerződés aláírása. A tranzakció zárásához szükség van a PSZÁF és a versenytanács jóváhagyására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik