Belföld

Szünet helyett: szezon – a BUX a maga útján

Kezdetét vette a gyorsjelentési időszak. Képet kaphatunk a vállalatok teljesítményéről, és kiderülhet, hogy mennyire reálisak a jelenlegi árfolyamszintek.

A befektetők szélesebb érdeklődésére számot tartó cégek közül hagyományosan a Richter számolt be elsőként második negyedéves teljesítményéről. A cégek gyorsjelentései mindig éjfélkor kerülnek fel a Budapesti Értéktőzsde honlapjára, így azok a kedves olvasóink, akik izgalmukban nem akarják megvárni az elemzők reggeli beszámolóit, saját maguk is elmélyülhetnek a számokban – no meg az éjszakában. Izgalmakban és meglepetésekben soha nincs hiány.

Pénz- és állampapírpiac

 

A pénz- és kötvénypiacokat mintha takaréklángra tették volna a befektetők. A forgalom a harmadára esett, a politikusok és az MNB szakemberei nyaralnak, nyilatkozataikkal nem kavarnak hullámokat. A héten nem látott napvilágot fontosabb makroadat sem, így a külföldi trendek adtak irányt, és a hozamok szűk, 10 bázispontos sávban mozogtak. A forint is stabilnak mutatkozott, és véletlenszerű mozgását elsősorban nem a spekulánsok akarata, hanem a külkereskedelmi átutalások és az idegenforgalmi pénzmozgások határozták meg. A Monetáris Tanács hétfői ülésétől nem várnak kamatváltoztatást a piac szereplői (az alapkamat várhatóan marad 9,5 százalékon), bár abban egyetértenek, hogy az inflációs nyomás erősödik, és a mostani forintárfolyam is eltávolodott kissé az MNB által kívánatosnak tartott szinttől. 

Richter – várakozások alatt

A Richter eredménye 6 százalékkal elmaradt az elemzői konszenzustól, elsősorban a hazai értékesítés okozott csalódást. Egyes piaci elemzők azt jelezték előre, majdnem mindegy, hogy milyen lesz az eredmény, a részvénynek esnie kell.

A Richter júliusban több mint tíz százalékot emelkedett; ehhez hasonló teljesítményen volt túl, amikor az első negyedéves gyorsjelentése futott be a várakozások felett. Akkor is három százalékot esett. Tehát, mondták, a részvény árfolyama jó eredmény esetén is korrigálni fog. Mivel pedig a Richter profitja végül elmaradt a várakozásoktól, nem tudhatjuk, hogy mi lett volna, ha a cég hozza formáját.

Ennek a vélekedésnek a jelentősége inkább a jövő héten fog megmutatkozni, amikor a többi vállalat is prezentálja a számait (augusztus 14-éig bezárólag). Ne feledjük, hogy három hónappal ezelőtt mind a négy „blue chip” vállalat eredménye a várakozások felett jött be, mégis mind a négy árfolyama esett!

Mol – a további emelkedés gátjai

A legtöbb vállalat ugyan az utolsó napra, augusztus 14-ére hagyja gyorsjelentése közzétételét, de azért már az elmúlt hét sem hozott teljes hírsivatagot. Nagyon is előremutató eseményeknek lehettünk szemtanúi.

A középpontban egyértelműen a Mol állt, a hét első négy napját is nyereséggel zárta, és általában kettesével vette a lépcsőket. Az olajpapír a privatizáció bejelentése után vészesen zuhant az ötezres szinthez, de júliusban megfordult a trend, és emelkedni kezdett.

Az árfolyam-emelkedés már-már kifulladni látszott, amikor érkezett a hír, hogy Várkonyi Gergely, az ING Bank elemzője „erős vételre” módosította ajánlását. Tekintve, hogy a befektetőknek időbe tellett áttanulmányozni a közel 70 oldalas (!) elemzést, a vételi megbízások egész héten kitartottak, és csütörtökön az árfolyam könnyedén szelte át az 5800-as szintet – piaci pletykák szerint keleti befektetők aktív részvételével. Az árfolyam pénteken természetesen korrigált, így elmaradt a tökéletes heti teljesítmény, de a Mol még így is közel 15 százalékot emelkedett júliusban, ennek zömét az utolsó héten teljesítve.

A Mol árfolyama tovább emelkedhet, hiszen immár több elemző célára is 8000 forint fölött van, és katalizátorként működhet az emelkedő eredményvárakozás is, akárcsak a Richter esetében. Csakhogy amíg a Richter gyorsjelentésével a profitvárakozások aligha fognak továbbnövekedni, a Mol esetében erre is van esély, tekintve, hogy a 2004-es számok igen nyomottak.

Az emelkedésnek csak a nagy pakettek eladásától való félelem szabhat gátat. Az állam most privatizál 13 százalékot, az OMV is bejelentette, hogy előbb-utóbb meg fog szabadulni 9 százalékos részesedésétől. Hamarosan átalakítják a Slovnaft-menedzsmentnek adott C típusú részvényeket A típusú, a tőzsdén is forgó részvényekké. Ezeket bármikor eladhatják a tulajdonosaik, nyomás alatt tartva az árfolyamot.

Matáv – kis büntetéssel győztesként

A Matáv árfolyama szintén hétfőn kapott lendületet, miután a Gazdasági Versenyhivatal megszüntette az eljárást a cég ellen, és leányvállalata, a Westel olcsón megúszta a kartellvádat. A büntetés még a millió dollárt sem érte el, és ha a Westel perel, a bíróság pedig évekig rágódik majd az ügyön, akkor világos, hogy a büntetésnek a Matávra sincs hatása. Tekintve, hogy az előzetes hírek kemény várható ítéletről és akár az árbevétel 10 százalékára rúgó büntetésről szóltak, érezhető volt az árfolyamban az óvatosság. Az ítélet megszületésével ez indokolatlanná vált és az árfolyam emelkedett is becsülettel.

Mindazonáltal érdemes lesz követni a Versenyhivatal tevékenységét, mert a büntetés csak a 2001-ig tartó árképzésre szólt. Lehetnek még az említett időszak utánra vonatkozó kartellvizsgálatok is, s nem biztos, hogy azokat hasonlóan olcsón meg tudja úszni a lobbierejével ezúttal igen ügyesen lavírozó Westel.

Nemzetközi piacok – bizonytalan magasságokban

Amíg nálunk most vette kezdetét a gyorsjelentési szezon, addig a nyugati piacokon éppen most ért véget. Összességében az eredmények jobbak lettek a vártnál, a cégek közel fele magasabb eredményt ért el az első fél



Szünet helyett: szezon – a BUX a maga útján 1


évben, mint amire előzetesen számítottak. A nemzeti indexek mégsem állnak sokkal magasabb szinten, mint két-három hete. Ez arra utal, hogy egy kicsit már „túlvetté” vált a piac, valószínűleg az eredmények mentették meg a tőzsdéket a visszaeséstől.

Az persze nem biztos, hogy megúsztuk a korrekciót, erre a csütörtöki nap a tökéletes példa. A második negyedéves amerikai GDP a várt 1,6 százalék helyett 2,4 százalékkal nőtt, alátámasztva a gazdasági fellendülés reményét. A tőzsde nagy enciklopédiáját felcsapva kövér betűkkel olvasható, hogy erre emelkedni kell(ene) a részvényárfolyamoknak. Ez a nyitásban meg is történt, de az emelkedést a befektetők hamar eladásra használták ki, és a Dow alig zárt pluszban, ami ismét csak arra utal, hogy a jelenlegi szintek nehezen tarthatóak. Még szerencse, hogy a magyar gyorsjelentési szezonban a BÉT árfolyama önállósítani szokta magát, így megúszhatunk egy esetlegesen bekövetkező tengerentúli esést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik