Belföld

Gazdasági hullámvasút – vigyázni az egyensúlyra!

Mérsékelt optimizmussal mindkét gazdaságkutató intézet intenzív bérkiáramlást, stagnáló inflációt, négyszázalékos növekedést jósol, miközben idén az államháztartási hiány a hét százalékot is elérheti.

A magyar gazdaság túl van a dekonjunktúra mélypontján, de az élénkülés nagyon szerény, és erős egyensúlyromlás kíséri – mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Intézet vezetője azon a sajtótájékoztatón, melyen nyilvánosságra hozták az intézet előrejelzéseit az következő másfél évre.

Lassú kilábalás

Jövőre felgyorsul a gazdaság fejlődése, az idei évre prognosztizált 3,2 százalékos GDP-növekedést követően 2003-ban a bővülés mértéke a GKI szerint eléri a négy százalékot. Ennek két fő tényezője az exportpiacok helyzetének némi javulása s a beruházások kis mértékű élénkülése.

Ennél optimistább a Pénzügykutató Rt. szintén hétfőn nyilvánosságra hozott prognózisa, mely erre az évre 3,4 százalékos, 2003-ra pedig 4,2 százalékos növekedést jósol. A fellendülés húzóereje továbbra is belföldi fogyasztói valamint a lakás- és ingatlanpiaci kereslet marad, elsősorban az elmúlt másfél év dinamikus növekedésének köszönhetően.

GKI Rt.
Pénzügykutató Rt.
2001 tény
2002
prognózis
2003
prognózis
2002
prognózis
2003
prognózis
GDP termelés
103,8
103,2
104
103,4
104,2
Fogyasztói árindex (elõzõ
év=100)
109,2
105,2
105,2
5,3
5
Külkereskedelmi mérleg egyenlege
-3,5
-4
-5,2
-3,8
-4,4
Folyó fizetési mérleg
egyenlege
-1,2
-3,2
-3,8
-3,0
-3,1
Munkanélküliségi ráta
5,7
5,8
5,8
5,7
5,6
Államháztartás konszolidált
deficitje a GDP százalékában
4,1 (3,3)
6,5
5,5
7,0
5,3

Ezt még inkább felerősítheti a lakossági jövedelem további növekedése: elsősorban az idei béremelések áthúzódó hatása miatt az átlagos reálkereset közel nyolc százalékkal nő. Ezen belül az üzleti szférában várhatóan 4-5 százalékkal, a költségvetésiben 15 százalékkal emelkedik. A növekvő jövedelem, a növekvő fogyasztás és a tovább bővülő lakáspiaci kereslet hatására a pénzmegtakarítási ráta alacsony marad, a magas reálkamatok ellenére is.

Távolabb az eurótólKülönösen aggodalmat keltően alakulnak a dolgok Magyarországon – írta hétfői számában a Frankfurter Allegemeine Zeitung “Veszélyben Magyarország csatlakozása az euróövezethez” című írásában. A Deutsche Bank Research és az amerikai JP Morgan bank piackutató részlege a napokban azt írta, hogy ha nem lesz határozott irányváltás a költségvetési politikában az önkormányzati választások után, Magyarország nem fogja teljesíteni a feltételeket 2004/2005-re. Abban az időben az államháztartási deficitnek már nem lenne szabad meghaladnia a GDP 3 százalékát, ha ragaszkodnak ahhoz, hogy 2007-ben belépnek az euróövezetbe – állapította meg a frankfurti lap. Az FAZ idézte a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet elnökét, Werner Sinnt is, aki szerint tíz évet kell várniuk a belépő országoknak az euróövezeti tagságra, majd a tudósító, Carola Kaps megállapította: Magyarország messze elmarad a 3 százalékos maastrichti kritériumtól. Miközben a kormány az idén 6,0 százalékos államháztartási deficittel számol, közgazdászok – a privatizálási alapot és a fejlesztési bankot is figyelembe véve – már közel 8,0 százalékos összdeficitet sem zárnak ki.

Hétszázalékos deficit?

A magyar gazdaság összességében túlélte a parlamenti választások előtti 300 és utáni 100 nap következményeit, s kibírja az önkormányzati választásokig hátralévő időszak terhét is, ám egyensúlyi szempontból nem fenntartható pályára került. Az államháztartás hiánya idén a GDP 6,5 százalékára nő. Ez az elszámolási mód tartalmazza az eddig “kerülő úton”, az MFB, az ÁPV Rt révén jelentkező kiadásokat is, és ha hozzávesszük azokat a hiteleket, amelyeket ezek az intézmények korábban vettek fel költségvetési feladatok finanszírozására, akkor a deficit mértéke a hét százalékot is eléri.

A különböző elkötelezettségek miatt ezen jövőre igen nehéz lesz javítani. Ebben a helyzetben a GKI szakértői szerint különösen ésszerű lépés a privatizációs lehetőségek kihasználása: így reálisan 5,5 százalékra lehetne csökkenteni a hiányt. Ebben a kérdésben nincs jelentős eltérés a két kutatóintézet között, a Pénzügykutató Rt. 5,3 százalékot jósol.

Iraki kérdésAz utóbbi hetekben erősödött a bizonytalanság a világgazdaságban, fokozódott a pesszimizmus a piaci szereplők körében. Ez mindenekelőtt az USA Irakkal szemben kilátásba helyezett katonai fellépésére vezethető vissza. A GKI előrejelzése arra a feltételezésre épül, hogy az iraki konfliktus vagy háború nélkül enyhül, vagy a háborús cselekmények időben és térben is korlátozottak lesznek. Ebben az esetben a világgazdasági konjunktúra valamelyest javulhat, 2003-ban az Egyesült Államokban három százalék közeli, az EU-ban 2-2,5 százalékos, Németországban 1,5-2 százalékos gazdasági növekedés várható.

Magához tér a turizmus?

“Nem várható valódi beruházási boom, noha az EU-csatlakozás ezt igazából szükségessé tenné” – áll a GKI jelentésében. A prognózis szerint 2003-ban az idei 5 százalékról 7 százalékra nő a beruházási kereslet, és a német piac fellendülésének köszönhetően javulhat a magyar termékek iránti exportkereslet. A Pénzügykutató Rt. előrejelzése a vállalkozói beruházások fellendülést jósolja, melyet stimulál a kormány befektetés-ösztönző csomagja.

Nem túlságosan biztató Magyarország külső egyensúlyi helyzete. 2002. utolsó negyedévében erőteljesen, majd 2004-ben mérsékeltebben tovább romlik. Ennek elsődleges ok az idei idegenforgalmi bevételek elmaradása, 2003-ban pedig tovább nyílik az export-import olló, amit csupán kis mértékben ellensúlyoz a turizmus regenerációja.

Az első félév sikeres antiinflációs politikája, melynek során a fogyasztói árindex 4,5 százalékra csökkent, elsősorban mesterséges és átmeneti okoknak köszönhető – mutatott rá Vértes András -, hiszen az állami beavatkozás a leginkább érintett cégeknél (Mol, MVM, MÁV, BKV) 300 milliárd forint támogatási igényt termel. Így az év hátralevő részében az infláció öt százalékra “kúszik” vissza, és ennyi marad jövőre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik