Belföld

Elbocsátás – lehet humánusan?

Az elbocsátás az alkalmazott és vállalat életében is kényes ügy. Mindenkit érint , hiszen akik maradnak, azoknak is szól az üzenet. Az sem mindegy, miként közlik a hírt és ki teszi, mert senki sem vállalja szívesen a halálmadár szerepét.

Elbocsátás – lehet humánusan? 1A világgazdaságban tapasztalható általános recesszió magyarországi hatásának jellemzésére a Gazdaságkutató Rt. adata a legjobb: 2001-ben az elbocsátások száma hazánkban elérte az orosz válság hatására kialakult előző nagy hullám értékét. Idén sem nő a gazdaság munkahelyteremtő képessége, a foglalkoztatottak létszámának stagnálására számítanak. Egyes ágazatokban inkább csökkenésre.

A kirúgásos történetek között kínosan sokszor fordulnak elő embertelen változatok. A vállalatok többsége egyáltalán nem tapintatosan és humánusan válik meg munkatársaitól, azzal sem törődik, hogy saját rossz hírét kelti ezzel.



Outplacement

A felelős elbocsátás legmagasabb szintje az outplacement. Célja, hogy az elbocsátott munkavállaló minél hamarabb új állást találjon. Amerikában találták ki, a második világhaború után, a veterán katonáknak a privát gazdaságba való beilleszkedésére. Az USA-ban ágazattól függően 38-99 százalékban használják. Európában a 80-as évek elejétől terjed, hazánkban pedig néhány éve jelent meg.
Általában akkor veszi igénybe egy vállalat, ha magasabb pozícióban levő, idősebb menedzsertől kell megválnia, aki már régóta ott dolgozik. Az outplacement mindig külső tanácsadó cég bevonásával történik, s a szolgáltatás összes költségét a vállalat állja. Külföldön gyakran a munkavállaló választhat, melyik tanácsadót szeretné igénybe venni, így annak függetlensége megkérdőjelezhetetlen.
Az outplacement folyamata során a tanácsadók bonyolítják le az elbocsátó beszélgetést. Ezzel azonban nem zárul le a feladatuk. Elbeszélgetnek a munkavállalóval eddigi pályafutásáról, konkrét tanácsokat és infrastrukturális segítséget kap karrierje továbbépítéséhez. Ilyen például az önéletrajzírás, felvételi interjú szimulálása, munkahelykeresési technikák oktatása, pénzügyi és jogi tanácsadás. Mindez történhet legf eljebb tíztagú csoportban vagy egyénileg. A tanácsadó cégek természetesen megkérik az outplacement árát: 75 ezer forinttól 500 ezer forintig terjedhet, a szolgáltatás tartalmi elemeitől függően.

Az Inside Rt. által végzett legjobb munkahely felmérésben a megkérdezett 40 vállalat közül csupán 10 alkalmazott speciális leépítési technikát, a többiek semmilyen segítő eszközzel nem éltek. Általánosan alkalmazható például a képzési támogatás, az előírtnál nagyobb végkielégítés, az iroda használatának engedélyezése, amíg új munkahelyet nem talál a dolgozó. Oktatni lehet az álláskeresési technikákat, segítségül lehet hívni a pályaorientációt vagy az outplacementet. Ezenkívül például meg is lehet kérdezni a munkatársat, hogy milyen segítséget kér a cégtől.

Ha a vállalat felelősen kezeli az elbocsátásokat, nemcsak a bevett technikákhoz nyúlhat, hanem saját ötletekkel is megkönnyítheti dolgozói kiválását. A Hungarovin Rt.-nél a szolgáltatásokat úgy szervezték át, hogy az elbocsátottak a létrehozott új cégnél tudjanak állást szerezni. Sőt saját gépeiket saját dolgozóiknak adták el, így ők folytathatták tevékenységüket, csak már nem a Hungarovin alkalmazottjaiként. “A munkavállaló érzékenységét is tekintetbe vevő elbocsátást akár a direkt marketing eszközeként is felfoghatjuk. A jó élménnyel távozó dolgozó később sem fordul el a cég termékeitől”- mondta el a FigyelőNetnek Wéber Gábor, a Hungarovin Rt. emberi erőforrás igazgatója.

Elbocsátás – lehet humánusan? 2A felmondást sokkal kevésbé negatívan élik meg azok, akik mellet kiállt a vállalat. Márpedig az alkalmazottak messzire vihetik egy cég jó vagy rossz hírét. Ennek eredményeként rossz esetben előfordulhat, hogy a potenciális munkavállalók nem szívesen választják majd a céget, s nagyítóval sem talál olyan embert, aki szívesen dolgozna neki. Nem beszélve arról, hogy az alkalmazottak és ismerőseik egyben ügyfelek is. Ha a cég nem felelősen bánik velük, kialakulhat az erős negatív előítélet a vállalattal szemben.

Sokan elfelejtik, hogy az elbocsátásokat az összes dolgozó át- és megéli. A nem érintett munkavállalók is figyelemmel kísérik az elbocsátás egész folyamatát. Ha a vezetés nem korrekt és segítőkész, a cégnél növekedhet a fluktuáció, megromolhat a vállalati légkör, nyugtalanság és stressz fog uralkodni. Mindezek pedig erősen lerontják a teljesítményt.

Az elbocsátott alkalmazott háta mögött gyakran több éves munkaviszony és magasabb pozíció van – vagyis túl sokat tud. Ha úgy érzi, “elbántak” vele, később nem lesz lojális a céggel. Ha ugyanabban az ágazatban egy másik cég alkalmazottja lesz, biztos, hogy visszaél a cégről szerzett tudásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik