Belföld

Vásárolnak, és várják a fellendülést

Bár az OECD legfrissebb előrejelzése ismét sötét képet fest a világgazdaság jövőjéről, és a tőzsdei vállalatok sorra számolnak be profitjuk visszaeséséről, a tengerentúli befektetőknél vásárlási kedv figyelhető meg.

Országa válogatjaAz OECD előrejelzése szerint az USA-ban idén 1,1, jövőre pedig 1,3 százalékos lesz a gazdaság bővülése. A 30 tagállamból Törökország teljesít a legrosszabbul, 2001-ben akár 6 százalékot is eshet a hazai összterméke. Bár a szervezet 2002-re magasabb növekedési átlagot jósol, az európai államok többsége számára a következő esztendő akár még rosszabb is lehet, mint az idei. Az OECD jelentése ebbe a csoportba sorolja Nagy Britanniát, Franciaországot és Olaszországot. A brit kormány igencsak meglepődött az előrejelzés hallatán, mivel az idei és a következő esztendőre is 2 százalék körüli GDP-növekedésre számít.

A világ legfejlettebb 30 államát tömörítő szervezet, az OECD csütörtök délutáni gazdasági találkozóján a szervezet közgazdászai és a tagállamok képviselői nem túl kedvező eredménnyel álltak fel a tárgyalóasztaltól. Előrejelzésük szerint a legfejlettebb gazdaságok idén összesen alig 1 százalékkal tudnak növekedni, és jövőre is csak hajszálnyival jobb, 1,2 százalékos átlagos növekedésre számíthatunk. Ez pedig nem jelent mást, mint azt, hogy 1982 óta az idei esztendő a legrosszabb.

Legutóbbi találkozójukon ennél jóval optimistábbak voltak az OECD szakértői: májusban 2 százalékos növekedést vártak 2001-re, jövőre pedig 2,8 százalékos GDP-bővülést prognosztizáltak. A világgazdaság helyzete azóta csak romlott. Ezt igazolja az IMF szeptemberi előrejelzése, amely már csak 1,3 százalékos növekedésre számít az idei esztendőben. Ez a jelentés még szeptember 11-e előtt készült, azóta még pesszimistább lett a közgazdászok gondolkodásmódja.

A legrosszabb képet Japánról és Németországról festette a szervezet. A felkelő nap országában a már évek óta elhúzódó recesszió, Európa vezető gazdasági nagyhatalma esetében pedig a kormány által tegnap publikált, 0,75 százalékos idei növekedési kilátás indokolja a borús hangulatot. Csak összehasonlításképpen: májusban a németek még 2,2 százalékos növekedésre számítottak.

Miért olyan fontos ez számunkra? Számos cikkünkben elemeztük már a magyar és a német gazdaság közötti kapcsolat szorosságát; ha náluk komoly problémák vannak, nekünk is van mitől félnünk. Érthető tehát, hogy a magyar kormány már a négyszázalékos növekedés fenntartásáról beszél – ez pedig messze van a gazdasági miniszter korábbi, 7 százalékos álmától.

Az európai tőzsdék lefelé korrigáltak

Főleg a kedvezőtlen német adatok okozták azt, hogy az európai börzék tegnap 1,5-2 százalékos eséssel zárták a kereskedést – elveszítve azt a nyereséget, amelyet szerdán szereztek. A német makroprognózis mellett ugyancsak fájdalmas perceket élt át a piac, amikor a legnagyobb szoftvercég, az SAP is bejelentette a vártnál kedvezőtlenebb harmadik negyedéves eredményét, és ezzel egy időben a teljes évre vonatkozó bevételterveit is lefelé módosította. Ugyancsak negatívan érintette az informatikai szektort a PC-piacról szóló újabb negatív beszámoló, és a STMicroelectronics profit warnigja, amely magával rántotta a telekom szektor egyes papírjait is.

Van, ami rosszabb, van, ami jobb

A tengerentúli börzéken a befektetők továbbra is a cégek harmadik negyedéves eredményközléseire várnak, az utóbbi napokat az egyre erősödő lépfene-hisztéria is beárnyékolja, így a kereskedés enyhén pesszimista hangulatban kezdődött csütörtökön. A legfrissebb munkanélküliségi adatok valamelyest jobbak lettek a várakozásoknál, ám a General Motors, a Boeing és a Merrill Lynch kedvezőtlen vállalati eredményekről számolt be a nap folyamán.

A gyógyszeriparból ellenben kedvező hírek érkeztek, a Merck és az Eli Lilly is az elemzői várakozásoknak megfelelő számadatokat közölt, és ugyancsak optimista előrejelzéseket hozott nyilvánosságra a Coca-Cola. A részvényindexek így vegyesen zártak: a Dow Jones 0,76 százalékkal alacsonyabban, 9163, a Nasdaq pedig 0,39 százalékot erősödve, 1652 ponton.

A kereskedés lezárta után tette közzé eredményeit a világ legnagyobb szoftvergyártója, a Microsoft, a céges adatok valamelyest jobbak lettek a piaci várakozásoknál. Bill Gates vállalata a konszenzusnál jobb bevételi adatokról számolt be. Az egy részvényre jutó eredmény is 4 centtel jobb lett, mint a 39 centes előrejelzés. A cég vezetői azonban felhívták a befektetők figyelmét arra, hogy az utolsó negyedévben az eredmények csökkenése várható.

Új befektetési stratégia az USA-ban?

Piaci elemzők érdekes jelenségről számolnak be: hiába a vállalatok gyengébb teljesítménye és a gazdaságról érkező kedvezőtlen hírek sora, a befektetők körében vételi hangulat figyelhető meg. Az S&P 500 vállalatának egyesített eredménye ebben a negyedévben közel 22 százalékkal lett gyengébb, mint egy évvel korábban, ám úgy tűnik, ez a részvényeseket nem igazán érdekli. Az Opinion Research piackutató legfrissebb tanulmánya szerint a befektetők 80 százaléka úgy látja, hogy a gazdaság fellendülése egy éven belül bekövetkezik, közel 50 százalék ezt még korábbra, a következő fél évre teszi. Éppen ezért kezdenek el részvényeket vásárolni.

“Nem számít, milyen eredményekről számolnak be a vállalatok – mondja a Thompson Financial elemzési igazgatója -, a befektetők vásárolnak.” Ennek okát sokan abban vélik felfedezni, hogy senki nem akar lemaradni a mélypontról, arról a szintről, amely alá már nem mennek le a részvényárak. “Az emberek aggódnak, hogy elszalasztják az olcsó vásárlás lehetőségét” – foglalja össze a kisrészvényesek véleményét Jeremy Siegel, a Warton egyetem professzora.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik