Belföld

Befektetésajánló – nehéz időkben

Az Egyesült Államokat ért terrortámadás alapjaiban rázta meg a részvénypiacokat, hatása nálunk is erőteljesen érezhető. Vannak azonban, akik szerint most érdemes befektetni, bár óriási a rizikó.

Részvényajánló helyettA folyamatosan pangó részvényforgalom és a kevés listázott cég miatt a FigyelőNet úgy döntött, Befektetésajánló sorozatában nem csak a részvénypiaccal foglalkozik. Ezentúl hetente más és más befektetési területet vizsgálunk meg részletesebbn: így nem maradnak ki az állampapírok, a befektetési alapok és a részvények sem.

Ilyen eseményre nemhogy a tőzsdék, de még a védelmi intézmények sem voltak felkészülve. S hogy mit rejt a jövő? A szakemberek nemigen vállalkoznak jóslásra.

A New York-i tőzsde példátlan módon több napig (előreláthatólag hétfőig) zárva tart, tovább növelve a bizonytalanságot. A Wall Street és Európa főbb tőzsdéinek megszólított gurui önmérsékletre intették a részvényeseket, és óvnak mindenkit a pánikhangulattól. A tőzsdeindexek így is zuhantak, ami a bekövetkező kényszerlikvidálások miatt még csúnyább képet eredményezett.

MódszertanA részvények melletti táblázatokban a brókercégek legfrissebb elemzéseinek legfőbb adatai találhatók. A FigyelőNet ezeket átlagolta, így az értékeink egyfajta piaci konszenzust mutatnak be. Az ajánlás 1-től 5-ig terjedő skálán mozog, ahol a legmagasabb, 5-ös érték jelenti a legbiztosabb vételt. A P/E (az ár és az egy részvényre jutó nyereség hányadosa) is átlagolt értéket mutat. Az EPS mutatók az adott pénznemben értelmezendők.

Nem kis rizikót rejt mostanában részvénypiacon spekulálni. Ezt tőlünk nyugatra is kiemelik, mondván “az ajánlott részvények vásárlása most kockázatos, bármikor eshetnek az árak”.

Hosszabb távon azonban továbbra is van (a pesti börzén is) néhány részvény, amin érdemes elgondolkozni, főleg a pánikot követő áresések után. Lehet, hogy nem véletlenül mondta Peter Navarro közgazdászprofesszor a CBS-nek, hogy akinek van pénze, az most nagyot kaszálhat. De nagyot is bukhat…

Aktuális részvényajánlónkban a gyorsjelentések közlése utáni elemzések utolsóival foglalkozunk. Ezen belül is az inkább elfeledett közepes likviditású papírokkal.

Démász

A várakozásoknak megfelelően a bázisidőszaktól jelentősen elmaradó eredménnyel zárta az első félévet a Démász. Az áramár-szabályozás nyomán szűkülő árrés mellett az áramszolgáltató a második negyedévben 841, a félév egészét tekintve pedig másfél milliárdos nettó eredményt ért el. A júliusban életbe lépő új szabályozás hatásai már nem tudtak érvényesülni a szolgáltatóknál, de a második félév várhatóan kedvezőbb környezetet jelent majd a Démász számára is.

Nem meglepő tehát, hogy nem változott számottevően a Démász megítélése az elemzők körében. Továbbra is maradt a tartás alatti ajánlati konszenzus, és alig változott az eredmény-előrejelzések átlaga.

NABI

Újabb, hatvanmillió dolláros megrendelésről számolt be a közelmúltban a NABI, ez azonban nem jelent lényeges árbevétel-növekedést a társaságnál. Sokkal kedvezőbb a TPI per lezárulása, illetve az, hogy a könyvvizsgálóval szembeni számviteli vita is megnyugtató véget ért. Mindez, megtoldva a társaság kedvező negyedéves gyorsjelentésével, jó színben tüntette fel a részvényt, melynek árfolyama így árral szemben mozogva enyhe javulást mutatott az elmúlt két hónapban.

Negatív tényezőnek számíthat, hogy a NABI részvénye első ízben nem felelt meg az indextagság követelményeinek. Amennyiben a következő felülvizsgálaton (jövő március) is könnyűnek találtatik, búcsút mondhat a BUX tagságnak.

Szinte változatlan EPS előrejelzések mellett jelentősen emelkedett a NABI ajánlati átlaga az elemzők között. A négy részvény közül egyedül ezt javasolják új elemként felvenni portfóliónkban.

Rába

Az amerikai piacok szűkülése miatt csökkenő árbevétel mellett minimális, mindössze 46 millió forintos eredményt ért el a Rába az első fél évben, szemben az előző év hasonló időszakának 1,85 milliárd forintos nyereségével. A társaság most bejelentette tevékenységének teljes átszervezését, illetve nagymértékű költségtakarékossági programját.

A befektetők eddig nem díjazták a Rába erőfeszítéseit, nem állt meg a részvény január óta tartó lejtmenete. Az elemzők körében még így, névértéke felé közelítve sem túl népszerű a papír, továbbra sincs rá vételi ajánlás, a konszenzus egyértelmű tartást mutat.

A gyenge negyedév is óvatossá tette a brókerházakat. Az idei eredmény-előrejelzési átlag harminc százalékkal zuhant, a 2001-es évre vonatkozó pedig hússzal.

Synergon

Legutóbb május végén foglalkoztunk a Synergon részvényeivel, azóta alapvető változások történetek a társaságnál. Nyáron vezetői életüket vesztették egy légibalesetben, és egy profit warning is napvilágot látott. Ezután már nem keltett nagy meglepetést az 525 millió forintos féléves veszteség (melyből a második negyedév 230 milliót jelentett). A legnagyobb bizonytalanságot az árbevétel magyarországi csökkenése okozza, ezt a társaság is kritikusnak minősítette.

A maximálisan kedvezőtlen hírek mellett így három hónap alatt feleződött a cég kapitalizációja, részvényének értéke folyamatosan névértéke felé tendált.

A brókerházak azonban nem változattak ajánlásukon. Továbbra is maradt a tartás közeli konszenzus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik