Belföld

Orbán: A támadók érveit nevetségessé tettük

A kormányzati munka és a médiatörvény támadóit visszavertük - mondta a kormányfő. Ígérete szerint az alkotmány tervezete március 15-ig a képviselők előtt lesz és az oktatásról is elindul a vita. Cél a megújulás, konkrétumokat a kormányfő nem közölt.

Megsértették a magyaroknak kijáró tiszteletet a médiatörvény kapcsán. A kormány ezt a támadást visszaverte – kezdte idei második évértékelő beszédét Orbán Viktor. A miniszterelnök a Parlamentben úgy fogalmazott: „a támadók érveit nevetségessé tettük”.

Elhárítottuk a támadást (Fotó: MTI)

Elhárítottuk a támadást (Fotó: MTI)

A mostani kormánnyal nem fogják feltörölni a padlót, ahogy ezt ügyefogyott és szerencsétlen elődeinkkel tették – csikarta ki az első tapsot a kormányfő és leszögezte, Brüsszel nem Moszkva, “nem azért van Magyarországon demokrácia, mert bárki ránk kényszeríti”.

Köszönjük a bizalmat – mondta az állami nyugdíjrendszerbe kényszerülőknek. „Tovább építjük az állami nyugdíjrendszer iránti közbizalmat” – ígérte. Szólt a hároméves gyesről, a nők 40 munkába töltött év utáni nyugdíjazásáról és a kilakoltatási moratóriumról.

Eredmények és tétek

Az eredmények között említette az adórendszer átalakítását és a magas benzinárak miatti megállapodást a fuvarozókkal.

De jöjjenek a következő ülésszak feladatai, annak tükrében, hogy Orbán Viktor szerint „minden eddiginél nagyobb a tét”. Igaz, őt ez inspirálja.

A miniszterelnök önkritikusan elismerte, hogy ők sem hibátlanok, de hozzátette, hogy ilyen tempó mellett ez belefér. „Muszáj bírni szusszal”.

Magyarország megújítása a fő cél. Lassításra nincs lehetőség – szögezte le a kormányfő.

Válság és tartalék

A 250 milliárd forintos stabilitási alapot a válság miatti aggodalom hozta létre – derül ki. „Megszűnt a status quo” – mondta Orbán Viktor, a válságra utalva. A megújulás célja épp az, hogy a ránk leselkedő veszélyeket elhárítsuk, mert nem akarunk a görögök vagy az írek sorsára jutni.

Orbán nem erősítette a forintot

Pénteki szintjén kereskednek a forinttal a bankközi devizapiacon, egy euró 272,33/55 forintba kerül. A Portflionak nyilatkozó elemzők azt várták, hogy ha Orbán a készülő csomag részleteiről is szól a Parlamentben, akkor az euró 270 forint alá is gyengülhet. A kormányfő konkrétumokról nem beszélt.

Az eurót hétfőn délelőtt tíz óra előtt 270,69 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben; a miniszterelnök beszéde után nem sokkal a kurzus 272,33/55 forint volt – hasonló a pénte délelőttihez.

A forintot péntek estétől Mubarak egyiptomi államfő lemondása erősítette, hétfő reggel a legfontosabb piaci esemény az euró gyengülése volt a főbb devizákkal szemben a héten esedékes spanyol és olasz kötvény aukciók előtti “biztonságos” pozíció felvételek miatt.

„Ha a többieknél gyorsabbak, bátrabbak és szervezettebbek vagyunk, akkor jelentős sikereket érhetünk el” – mondta a miniszterelnök. A Parlament feladati közé sorolta, hogy megőrizzék a nemzeti egységet. Ehhez persze a politikának meg kell újulnia – jegyezte meg némi kritikai éllel. „Nem működhetünk úgy, mint egy törvénygyár, amelyben törvényhozó robotok dolgoznak”.

Orbán szerint el kell vinni a Széchenyi tervet az emberekhez, hogy összejöhessen az egymillió új munkahely. Kulturális értelemben is kell egy program, amely újjászervezi Magyarországot. A felemelkedés receptje: minden munkaképes dolgozzon! Ezért Matolcsy György feladata, hogy olyan programot dolgozzon ki, hogy mindenkinek legyen munkája – mondta.

Alkotmány és oktatás

Alkotmányos garanciákat kell hozni, hogy ne lehessen tönkretenni a jövőben a magyar gazdaságot – kezdte védeni az új alkotmányt Orbán. Ehhez még március 15. előtt lesz új alkotmány. “Az új alkotmány az ország elemi gazdasági érdeke” – közölte a kormányfő.

Hoffmann Rózsa is felkaphatta a fejét, amikor a miniszterelnök arról beszélt: az ideológiai szemüvegét mindenki hagyja otthon, amikor az oktatás ügyéről fogunk majd vitázni. Orbán szerint az egészségügy megújítása is bátor lépés lesz.

Lakner zoltán:

A miniszterelnök múlt heti évértékelője után mindenki azt várta, hogy Orbán Viktor konkrét intézkedéseket jelent be, ám ez nem történt meg – értékelte a kormányfő felszólalását Lakner Zoltán. A politikai elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy a legtöbbet Orbán terveiről eddig a miniszterelnök, a Wall Street Journalnak adott interjújából tudhattunk meg, egyes gazdasági intézkedéseket pedig még csak tervezhetnek, mivel csak a programírást jelentette be a kormányfő.
Lakner szerint az Orbán-beszéd csak abban hozott újdonságot, hogy az új alkotmány megírását gazdasági érdeknek minősítette és az is ritkán fordult elő eddig, hogy a miniszterelnök elismerte: az adórendszer átalakítása során voltak, akiknek csökkent a fizetésük.

Vona: a rendszerváltozás második elsikkasztása

Vona Gábor gárdamellényben válaszolt Orbán Viktornak. Feltette a kérdést, hogy mit csinált a Fidesz-kormány eddig, ha most új programot kell összeállítania. Kifogásolta, hogy nem hallottunk semmit a devizahitelesek megmentéséről, nem mondott semmit az oktatásról, egészségügyről. A közbiztonság Magyarországon összeomlott – véli Vona – és erről a problémáról a miniszterelnök említést sem tett.

Vona mellényban (Fotó: MTI)

Vona mellényben (Fotó: MTI)

A Jobbik-elnök szerint a problémák hármas csapdáját kellene megoldani: oldani az euró-atlanti szövetségtől való függésünkön, valódi partnerséget kellene kialakítani a keleti hatalmakkal, és ki kellene lábalni az adósságcsapdából, azaz újra kell tárgyalni az ország adósságállományát. Végül egy demográfiai csapdáról beszélt a Magyar Gárda-mellényes elnök: a magyarság fogyásáról, és a cigányság népszaporulatáról. Aggasztónak nevezte, hogy a cigányság jó része nem tud vagy akar dolgozni, és ezért a többségnek kell eltartania. Vona szerint a magyar rendszerváltozás második elsikkasztása zajlik.

LMP: kormányzás helyett újabb programok

Schiffer András, a Lehet Más a Politika (LMP) frakcióvezetője elsőként az előtte felszólaló Jobbik-frakcióvezető, Vona Gábor szavaira reagálva méltatlannak tartotta, hogy a Parlament falai között hazaárulózzanak és arról beszéljenek, hogy egy bizonyos népcsoport szaporulata indokolt, vagy indokolatlan.

Schiffer Orbán Viktor miniszterelnöktől hiányolta azt a számon kérhető programot, amely alapján kormányoznának. Nem tiszta, milyen forrásokból lesz a tervekre elég bevétel, és pontosan milyen kiadásokról van szó. Orbán Viktor most a kormányzás helyett ismét programok kidolgozásával bízta meg Matolcsy György gazdasági minisztert.

Fotó: Kummer János / fn.hu

Fotó: Kummer János / fn.hu

Az LMP frakcióvezetője támogatásáról biztosította a kormányfőt az Európai Unió elnökségi munkájához. Mindemellett felhívta a figyelmet, hogy az Európai Unióban nem vonták kétségbe a magyarok demokrácia iránti elkötelezettségét, helyette azt kérdőjelezték meg, hogy a magyar médiatörvény megfelel-e az európai demokratikus normáknak.

Ugyancsak a médiatörvény kapcsán a miniszterelnök azon szavaira is reagált, amely szerint az új kormány már nem szaladgál külföldre minden döntését jóváhagyni. Schiffer szerint a kormány mindeközben az Európai Bizottsággal egyeztet a törvényről, a magyar parlamenti pártokkal pedig nem.

Az LMP-s politikus szerint a különadók nem jelentenek az alapvető problémákra minden kétséget tisztázó megoldást, s az adóátrendezés arról szól, hogy a jómódúak kapnak adócsökkentést. Bírálta a kormányt azért is, mert bár egymillió új munkahelyet ígértek, ezzel szemben – mint mondta – most mínusz 90 ezerről indulnak.

Mesterházy: csak a hatalom átvételére készültek

Kövér Mesterházyval csörtézett

Vona rasszista mondatai kapcsán (a cigányság népszaporulatáról beszélt Mesterházy előtt a Jobbik elnöke – a szerk.) a házelnöknek is lett volna teendője – mondta a miniszterelnök beszéde után Mesterházy Attila, az MSZP elnök-frakcióvezetője. Kövér László házelnök erre úgy reagált, hogy a házszabály szerint a levezető elnök tevékenységét nem lehet bírálni.

Mesterházy csodálkozott a házelnök szavain, mire Kövér László azt mondta: még egy megjegyzés, és megvonja a szót az MSZP vezérszónokától. Ere nem került végül sor, Kövér László némi házszabály-magyarázat után megadta a szót az ellenzéki politikusnak.

Az”előjáték” után Mesterházy kijelentette, hogy bár már majdnem egy éve kormányoz az Orbán-kabinet, a beszéd mégis inkább egy miniszterelnöki székfoglalóra hasonlított. Hiányolta a konkrét kormányzati cselekvési terveket.

Az MSZP elnöke az ígéretek – többek közt a közbiztonság, a magán-nyugdíjpénztárak megvédése, a munkahelyek teremtése – be nem tartását rótta fel Orbán szemére. Mint mondta, a mai problémák az új kormány miatt keletkeztek, azt már nem lehet az előző kormányra hárítani. „Konkrét cselekvésekre volna szükség, nem szóvirágokkal tarkított beszédekre” – mondta.

Mesterházy szerint nincs kiszámítható gazdaságpolitika, csak kapkodás, össze-vissza nyilatkozatok többek között a médiatörvény, az alkotmány, az adótörvény kapcsán. Úgy véli, Orbán Viktorék csak a hatalom átvételére készültek évekig, a kormányzásra nem, ezért nincs programjuk az ország problémáinak orvoslására.

„Nem tudom melyik a nagyobb probléma: ha nem tudja a miniszterelnök, hogy mit kell tenni, vagy ha nem ismeri be, hogy nem tudja, mit kell tenni” – tette fel a kérdést végül Mesterházy.

“Ember, érti?”

Orbán Viktor viszonválaszát ismétléssel kezdte, s újra felsorolta azokat az eredményeket, amelyeket már az expozéjában is kiemelt. Visszautasította, hogy ne tudná a kormány, mit csinál. A közbiztonsággal kapcsolatban bejelentette, hogy március 6-án 1960 rendőr tiszthelyettes teszi le az esküjét, ennyivel nő a rendőrség állománya. Az ország adósság átütemezését kizárta Orbán Viktor, mint mondta, az adósság fizetésnél jobban fáj az adósság átütemezése, és olyan nincs, hogy elengednék azt.

A Vona Gábor által felvetett „cigányügy” kapcsán a miniszterelnök leszögezte, hogy az európai kultúrkör felfogása szerint „felesleges élet még nem született”. A kormány dolga, hogy minden egyes gyermek életének kiteljesedését segítse. „Mi kereszténydemokraták nem vagyunk hajlandók letérni erről az útról” – jelentette ki.

A miniszterelnök újra megvédte az egykulcsos adót, arra kérte a Házat, hogy válassza ketté a szociál- és a gazdaságpolitikát. Kiemelte: nem fogják hagyni, hogy bárki is kevesebb fizetést kapjon az adórendszer bevezetése után, és ezt ki fogja a kormány kényszeríteni, bármi áron.

Ember érti? – fordult Orbán Mesterházy Attilához, felemlegetve, hogy 8 év szocialista kormányzás eredményeképp 27 százalékkal nőtt az ország adósságállománya.

Csak ennek a kormánynak – a kétharmados felhatalmazással – van esélye arra, hogy megbirkózzon az ország előtt álló problémákkal – jelentette ki a miniszterelnök. Azt kérte az ellenzéktől, hogy támogassák a kormányt Magyarország megújításában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik