Belföld

Oszkót viselte meg legjobban a válság

Elkészültek az idei vagyonnyilatkozatok. A korábbi vagyonos képviselők többsége most is az maradt, a szegények is maradtak szegények. A vagyonosok listáján leginkább - némileg meglepő módon - a jelenlegi pénzügyminiszter csúszott lefelé. Hagyó Miklós egy régi Trabantot őriz.

A gazdagok listáját most is a szocdemes, MSZP-frakcióban ülő Kapolyi László, a parlament híresen gazdag képviselője vezeti, aki a nyilatkozata alapján tavaly inkább tartotta vagyonát. Továbbra is egy 272 négyzetméteres XII. kerületi irodaház és lakóépület bérlője. Lakóingatlana mellett nem növelte földterülete méreteit és maradt birtokosa egy 4,1 hektáros beregdaróci gyümölcsösnek, egy 6,8 hektáros tiszaszalkai legelőnek, egy 48 hektáros vásárosnaményi szántó/erdőnek, egy kisvarsányi földterületnek (amelybe 0,76 hektáros árok is beletartozik). Céges érdekeltségei sem változtak: továbbra is a System Consulting és kapcsolt részeinek többségi tulajdonosa. Ide tartozik a System Energiakutató, a System RDR Kutatási Fejlesztési Kft., és a KA-RO Energiatermelő és Szolgáltató Kft. valamint a Beren Energia Befektetési és Fejlesztési Kft. és nem mellesleg a Vásárosnaményi Energetikai Kht. is.

A gazdag képviselők sorát gyarapította sokáig Veres János, aki a tavalyi évben a posztját elveszítette ugyan, azonban mindez nem látszik meg portfolióján. A volt pénzügyminiszter jelenleg a keleti kapcsolatokért felelős kormánybiztos, és bár nem volt túl aktív a tavalyi évben, továbbra is számtalan nyírségi, piricsei, bátorligeti földterülettel (szántó, gyümölcsös, családi ház) rendelkezik, de egy vásárosnaményi 56 négyzetméteres üdülő faház (a Tisza árterében) és egy 12 négyzetméteres debreceni garázs társtulajdonosa. A milliárdos volt pénzügyminiszternek saját autója nincs, mindössze egy mára 26 éves utánfutót szerepeltet a vagyonnyilatkozatában. Banki tartalékai viszont igen jelentősek, számláján jelenleg 130 millió forint szerepel, valamint 265 millió forint egyéb követelése is van. Mindezeken felül megtartotta gyógyszertárát, tésztagyárát és egy szolgáltató cégét.

(Oszko - Veres - Kapolyi)

(Oszkó – Veres – Kapolyi)

Ugyanakkor nem zárt jó évet nyilatkozata alapján Oszkó Péter jelenlegi pénzügyminiszter. Vagyona, nyilatkozata alapján, alaposan megcsappant, mintegy 110 millió forinttal zsugorodott, még úgy is, hogy be nem fejezett II. kerületi ingatlanát, amelynek területe a 400 négyzetmétert meghaladja, értékesítette. A pénzügyminiszternek 139 milliója volt még tavaly a bankszámláján, ez az összeg most „alig” 29 millió.

A tavalyi legszegényebbnek, a fideszes Ágh Péternek, úgy tűnik továbbra is, se kutyája se macskája, se ingatlana, se járműve, csak egy könyvgyűjteménye és némi megtakarítása van. Takarékban elhelyezett megtakarítása azonban idén 2,4 millió forint, más követelésekben is 2,5 milliója van.
(Hagyó - Deutsch - Ágh)

(Hagyó – Deutsch – Ágh)

Deutsch Tamás is tartotta magát a hagyományaihoz, bár átnyergelt az európai színtérre, vagyonát nem tudta gyarapítani és gyakorlatilag semmilyen vagyontárgyat nem tud felmutatni. Birtokában mindössze egy két éve vásárolt Volvo terepjáró, és egy közel 14 milliós hiteltartozás található. Ugyanakkor kitart cégei mellett, amelyek közt egy svéd-magyar videó és filmkészítő vállalkozás és egy végelszámolás alatt álló Bt. található.

Hagyó Miklós szocialista exfőpolgármester-helyettes vagyonnyilatkozata szerint egy két XII. kerületi társasház tulajdonosa, amelyek mérete 118 négyzetméter illetve 240m2+112m2. Emellett egy jászberényi tanyát is magáénak tudhat 150 négyzetméteres fő és 150 négyzetméteres melléképülettel, valamint egy három éve vásárolt szántóföldet ugyanitt. Boldog tulajdonosa egy lassan oldtimer-korúTrabantnak is, idestova 17 éve.

Bankkal szembeni számlakövetelése 20 millió forint jelenleg. A hivatalon kívüli bevételeit illetően, házbérbeadásból származik havi 150 ezer pluszbevétele. Céges érdekeltsége vagyonnyilatkozata szerint kizárólag a Wirtass Kft. révén van, amelynek jelenleg 97 százalékban tulajdonosa.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik