Gazdaság

Légycsapó optika

Vénusz légycsapója - a rovarevő növények közül talán ez reagál a leggyorsabban áldozatai érintésére;

ilyenkor a kezdetben homorú levelek a növényvilágban szokatlanul gyorsan, mintegy fél másodperc alatt domborúvá fordulnak, és csapdába ejtik a zsákmányt. Az amerikai University of Massachusetts tudósai most e ragadozó növény leveléhez hasonló műanyagot állítottak elő: ez a környezet apró változásaira jelentős alakmódosulással reagál. Az új anyagból szerintük idővel akár virágszerűen kinyíló képernyőt, vagy intelligens, az időjárás módosulásaira figyelmeztető útjelző táblát lehetne gyártani.


Légycsapó optika 1

A kutatók már régóta keresik a Vénusz-légycsapója működésének magyarázatát. És bár erre sok érdekes és jól működő elméletet dolgoztak már ki, a mechanizmus pontos részleteinek felderítésével máig adósak. A folyamatban valószínűleg a sejtek között vándorló kalciumionok koncentrációjának változása játszik szerepet. A lényeg azonban: a növényi sejtek belső nyomása módosul hirtelen úgy, hogy az az egész felszín alakját átformálja.

Az amerikai tudósok anyaga – amely egyébként hasonló a szigetelőként is használt szilikonhoz – ugyanerre képes: parányi, a hajszál átmérőjének megfelelő méretű egységekből épül fel, amelyek egy kémiai anyag hatására összehúzódnak, így az általuk alkotott felszín is hirtelen módosul – úgy, ahogyan például egy félbevágott teniszlabda fordul ki, ha oldalát egy bizonyos pontig nyomják.

A tudósok most azon dolgoznak, hogy anyaguk a feszültség ingadozásaira is reagáljon, így akár gombnyomásra kinyíló felületeket is nyerhetnek belőle. További törekvésük, hogy a felszínt alkotó cellák méretét csökkentsék, mert így gyorsabb, és erősebb hatást érhetnek el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik