Gazdaság

Kifehérítés

Akár előzetesen elvárják, akár utólag önként adják, a hálapénz nem feltétlenül felel meg szó szerinti jelentésének.

Súlyos műtétre szorult a negyvenöt éves vidéki fogorvos, akinek az anyagi körülményei még az amúgy pénzesnek ismert szakmája ellenére is alig közelítették meg az átlagost. Bizony jól jött neki a kórházban, hogy egészségügyi dolgozó. Így ugyanis jelentős kedvezményt – 50 ezer forintot – kapott a szívműtét hálapénz-tarifájából. “Mindössze” 100 ezret kellett fizetnie.


Kifehérítés 1

Kökény Mihály. Tisztább viszonyokat szeretne.

FELBOMLÓ KONSZENZUS. Hálapénz-ügyben persze mindenkinek van személyes tapasztalata, vagy legalább egy rémtörténete. Ennek ellenére az utóbbi hetekben a Hálapénz.hu internetes oldal kapcsán kibontakozó össznépi vita jócskán meglephette azokat, akik valamelyest otthon vannak az egészségügy háza táján. Hiszen sokáig úgy tűnt, hogy a zsebbe csúsztatott boríték társadalmi kultusza érintetlenül élte túl a rendszerváltást. Miként azt az erről szóló tanulmányáért számos atrocitást megélt Ádám György jogász jóval a kilencvenes évek előtt megírta: a hálapénzrendszer teremtett áldatlan, de működőképes kompromisszumot az államszocializmusban páriának tekintett orvostársadalom és a hatalom között. “Mi nem panaszkodunk az alacsony állami fizetésünk miatt, cserébe ti nem bolygatjátok, hogy akkor mégis, miből élünk” – ez, a jelen formájában már valószínűleg több bajjal, mint haszonnal járó konszenzus mostanra viszont felbomlani látszik.

Erre vall, hogy bár az utóbbi hónapokban – köszönhetően a különféle kormányzati döntések elleni látványos fellépéseknek – a Magyar Orvosi Kamara (MOK) fel tudta sorakoztatni maga mögé a lakosság jó részét, a hálapénz körül azóta kirobbant vita kifejezetten rosszat tesz a gyógyító szakma megítélésének. Az orvosok egyik hagyományos és gyakori érve a hálapénz elfogadására az, hogy a méltatlan anyagi lehetőségek miatti szükséghelyzetben nincs más választásuk, mint elfogadni, sőt, elvárni a borítékot a betegtől. Egyes vélemények szerint ez az érvelés vezetett az orvosokkal szembeni váratlanul ellenséges hangulat kialakulásához. Különböző felmérések ugyanis azt mutatják: a lakosság koránt sincs annyira meggyőződve arról, hogy az orvosoknak anyagi gondjaik miatt járna az a pénz, amit a beteg sokszor csak úgy tud előteremteni, hogy adósságba veri magát. A Gallup egy felmérése szerint a hálapénzt adók több mint 80 százaléka úgy érezte: azt el is várják tőle.

KULTÚRAVÁLTÁS 

A legóvatosabb, a statisztikai hivatal adatai alapján készített becslés szerint az orvosok nettó fizetésének 60-70 százalékát teszi ki a hálapénz éves összege, de akár annak két és félszerese is lehet, ha nem a legszigorúbb feltételezésekkel élünk. A Tárki egy korábbi tanulmányában e két adat között, a hivatalos nettó kereset másfélszeresére becslik a hálapénz átlagos nagyságát.

Az adóhivatal szintén nem rendelkezik adatokkal hálapénzügyben, sőt, még arra vonatkozólag sem, mennyi hálapénzről érkezik hozzájuk adóbevallás. A bevallások szerkezete ugyanis nem teszi ezt lehetővé: a vállalkozóként orvoslóknál egyszerű bevételként jelenik meg a paraszolvencia, ha megjelenik egyáltalán, az alkalmazottak esetében pedig gyakorlatilag a foglalkozás is ismeretlen marad az adóhivatal számára. A jövőben az egészségügyi miniszter kérésére nagyobb súlyt fektetnek majd a paraszolvencia vizsgálatára. Erre alapvetően kétféle lehetőségük nyílik: egyrészt a személyi jövedelemadó-bevallás tüzetesebb átnézése, másrészt a több reménnyel kecsegtető vagyongyarapodási vizsgálat. Az adóhivatal munkatársai ugyanakkor kiemelték: az orvosoknak a jövőben sem kell direkt hálapénz-razziáktól tartaniuk.

DEFINÍCIÓ KÉRDÉSE? A dolgok tehát a valóságban nem olyan egyszerűek, mint a MOK etikai kódexének a meghatározása: hálapénz az, amit a beteg utólag, háláját kifejezendő, önként ad orvosának. Az előre adott, illetve az elvárt, kikényszerített juttatás nem más, mint megvesztegetés és zsarolás, és mint ilyet, az orvosi kamara egyértelműen elutasítja.

Gaál Péter, a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központjának kutatója avval egyetért, hogy ha valóban a hála vagy a megszokás vezeti azt, aki borítékot csúsztat az orvos zsebébe, akkor nem érdemes a jelenséggel többet foglalkozni, mint a pincérek borravalójával – kulturálisan mélyen beágyazott társadalmi konvenciókat megváltoztatni hirtelen politikai elhatározásból aligha lehet, s nem is érdemes. A kutató mélyinterjúiból azonban egyértelműen kiderül: bár a betegek a felmérésekben feltett kérdésre válaszolva leggyakrabban a hálát jelölik meg fő motivációként, a hálapénzadás körülményeit részletesebb beszélgetés során elemezve számos formában tetten érhető a kényszer. Gaál Péter ezekre az eredményekre alapozva arra a következtetésre jutott, hogy a “hálapénz” a legritkább esetben tekinthető a klasszikus értelemben vett hála megnyilvánulásának.

Részben erre a felfogásra rímelnek azok a – többnyire orvosi – vélemények is, amelyek a Hálapénz.hu kapcsán láttak napvilágot, s amelyek szerint a szülészek (akikről az oldal információkat közölt) joggal várnak el pénzt a várandós nőktől cserébe azért, hogy a szülés időpontjában – tekintet nélkül arra, hogy az mikor következik be – a rendelkezésükre álljanak. A szülést bámelyik másik szakorvos is képes levezetni: a kismamának tehát azért kell fizetnie, mert az az igénye, hogy az ismerős orvosnál szülhessen, túlnő a szükségletein.

“A szükségletet közpénzekből kell finanszírozni, az igényeket nem” – summázza frappánsan a helyzetet Kincses Gyula, a szaktárca intézményeként működő információs központ, a Medinfo vezetője. Kökény Mihály miniszter hatpontos programként elhíresült intézkedéscsomagja (lásd külön) ezt az alapkoncepciót tükrözi: tisztább viszonyokat teremteni. A konkrét terv szerint a jövőben egyfajta co-payment, vagyis meghatározott összegű, természetesen akár önkéntes egészségbiztosításból is fizethető térítési díjat vezetnének be azokban az esetekben, amikor a beteg a maga választotta orvostól igényel ellátást. A szándék tehát a féllegális hálapénzrendszer kifehérítése, pontosabban szólva az, hogy a jelenség hátterében meghúzódó logikát a rendszer részévé tegyék.

Tárcatörekvések  

Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium tágabb, hálapénz-ellenes programja 6 fő törekvésekre épül:
1 Pontosítani a térítésért igénybe vehető szolgáltatások körét, különös tekintettel a szabad orvosválasztás következményeire, kezelésére.
2 Az orvosi kamarával együttműködve erőteljesebben szabályozni a hálapénz körüli etikai kérdéseket.
3 Szembesíteni a lakosságot ez ellátás költségeivel: februártól egyes kórházakban a záróje-lentés mellé a beavatkozások árát is megkapják a betegek egy fiktív számlán.
4 Minél teljesebb körű telefonos információs szolgálat megte-remtése ellátásról, intézményről, betegekről.
5 Hasonló célú zöld szám bevezetése.
6 Pozitív ösztönzők rendszerének kialakítása, például az Év Kórháza díj megalapítása.  

EGYENLŐTLENSÉGEK. Gaál Péter mindezt azzal egészítené ki, hogy nem csak a “választott” orvosokat részesítené pluszjövedelemben, hiszen így könnyen kialakulhat egy szegény- és egy gazdag-egészségügy: azok az orvosok, akiknek van reményük jól fizető betegek ellátására, kerülnék, hogy alacsonyabb jövedelműekkel is foglalkozniuk kelljen. Ennek kivédéséhez természetesen pótlólagos forrásokra volna szükség.

De a szabályozhatóság elé az is akadályt gördít, hogy nagyon sok még az ismeretlen tényező a csukott ajtók mögötti rend-szerben. A beavatkozásonkénti nem hivatalos tarifákról keveset tudni, de minthogy azok – területtől, településtípustól és számos más tényezőtől függően – különbözőek, összegüket becsülni talán értelmetlen is volna. Az egyetlen biztos információ a hálapénzzel kapcsolatban az a tény, hogy szélsőségesen egyenlőtlen az eloszlása az egészségügyben dolgozók között. A teljes hálapénz összegének csupán egy tizede jut az egészségügyi szakdolgozókhoz, nővérekhez, ápolókhoz, pedig ők körülbelül háromszor annyian vannak, mint az orvosok. Az alapellátásban a borítékoknak mindössze egyharmada talál új gazdára.

Kirívó különbségek vannak az egyes szakmák között is: vannak köztudottan “zsebpénzes” foglalkozások (az élen feltehetően a különösképpen bizalmi viszonyt feltételező szülészettel és nőgyógyászattal), és vannak olyan szakterületek, ahol gyakorlatilag ismeretlen a fogalom. Ezek közül kiemelkednek a diagnosztikai szakmák, a patológia és az aneszteziológia is. A Tárki felmérése alapján az orvosok más orvosszakma tagjairól általában azt gondolják, hogy azok több alkalommal kapnak hálapénzt, mint saját maguk, vagy mint azt a szakterületük képviselőiről becslik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik