Gazdaság

HVG: Központilag elvonnák és újraosztanák a települések helyi iparűzési adóját

Mohos Márton / 24.hu
Az atomerőmű által fizetett iparűzési adó elvonása ellen tüntettek Pakson a Városháza előtt a helyiek 2024. augusztus 6-án.
Mohos Márton / 24.hu
Az atomerőmű által fizetett iparűzési adó elvonása ellen tüntettek Pakson a Városháza előtt a helyiek 2024. augusztus 6-án.

A szeptember elejei, XXXI. Országos Jegyző – Közigazgatási Konferencia után több helyről is eljutottak hírek a HVG-hez, miszerint a kormányzat két területen is beavatkozhat a települési önkormányzatok életébe:

  • a jegyző munkáltatója nem a képviselő-testület, hanem a kormányhivatal lenne,
  • és központilag elvonnák és újraosztanák a települések helyi iparűzési adóját (hipa).

A lap szerint hivatalos döntés nincs, csak hivatalos tagadás, de ettől csak jobban aggódnak a helyhatóságok. Emlékeztettek rá továbbá, hogy Göd és már Paks példája is azt mutatja, hogy az adóelvonás kivérezteti a városokat, miközben az újraelosztás politikailag vezérelt.

Hozzátették, a jegyzők munkaviszonyának kérdése csak első hallásra tűnik unalmas jogi témának.

A hipa pedig az önkormányzatok legfontosabb bevétele. 

Arra is kitértek, hogy a településvezetők azóta tartanak a hipa elvonásától, hogy Lázár János építési és közlekedési miniszter június végén, egy rádióműsorban kifejtette: javasolni fogja a kormánynak a hipa reformját, mivel úgy látja, sok önkormányzat nem a tulajdonában álló épületekre, iskolákra, kórházakra költi az adóból befolyó összegeket, és nem is fejlesztésre vagy munkahelyteremtésre, hanem elmulatják, szétosztogatják, „evésre, ivásra […], sörfesztiválokra” költik kampányfogásként, hogy választást nyerjenek.

A napokban egyébként a Népszava is beszámolt arról, hogy akár már a szeptember végén kezdődő parlamenti ülésszakon megszülethet a döntés, amely elvenné az önkormányzatoktól a helyi iparűzési adót, egy másik cikkükben pedig a jegyzők kormányhivatalok alá rendelését jelezték, szintén a fenti jegyzői konferencia alapján.

Július elején mi is írtunk arról, hogy a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke, Ruszin Zsolt úgy tartja, komoly a veszélye, hogy elveszik az önkormányzatoktól a helyi adókat. A TÖOSZ elnöke, Schmidt Jenő akkor lapunknak azt mondta, egy ilyen lépés az önkormányzatiság végét jelentené, Gémesi György gödöllői polgármester pedig úgy vélte, már annak is a lakosok látnák a kárát, ha a helyi iparűzési adót csupán megkurtítanák.

Kapcsolódó
Lázár belengette az iparűzésiadó-reformot, pedig egy újabb elvonás szétzúzhatná az önkormányzatokat
Schmidt Jenő szerint az önkormányzatiság végét jelentené, ha elvennék a helyi adókat, Gémesi György pedig úgy véli, ha csak megkurtítanák, már annak is a lakosok látnák kárát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik