Kultúra

Erős vagyok én, csak valaki legyen mellettem, aki segít

Áprilisban mutatják be Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságban című, a modernkori rabszolgatartásról szóló dokumentumfilmjét.

Az 52 éves Maris tíz éve szolgál fizetés nélkül egy magyar családot. A méltóságától és jogaitól megfosztott nő évek óta maradékot eszik és egy kanapén alszik, engedély nélkül pedig nem hagyhatja el a házat. Éjszakánként egy gyárban dolgozik, fizetését le kell adnia. Maris a fizikai és lelki elnyomás miatt félelemben tölti napjait, miközben arról álmodozik, hogy visszakapja korábbi életét. A kamera jelenléte ráébreszti, hogy nincs teljesen egyedül. Fokozatosan bizalmába fogadja a rendezőt, majd lassan barátság alakul ki kettőjük között. Másfél évnyi forgatás után összeszedi bátorságát és megosztja vele tervét, hogy meg akar szökni.

Tuza-Ritter filmje az első magyar egészestés dokumentumfilm, mely bekerült a Sundance Filmfesztivál versenyprogramjába. Az alkotást közel 80 nemzetközi fesztiválon vetítették, melyeken 28 díjat nyert, majd 2018-ban Európai Filmdíjra jelölték. A magyar és nemzetközi filmkritikusok a legjobb dokumentumfilmnek járó Fipresci-díjjal ismerték el.

Az Egy nő fogságban április 18-tól látható a mozikban.

A filmhez az alábbi társadalmi felhívás is kapcsolódik:

Kép: ELF Pictures

A modernkori rabszolgaság jelensége nem egyedi és elszigetelt: a Global Slavery Index (GSI) jelentése szerint ma Magyarországon legalább 36.000 ember él rabszolgasorban. A hazai szakemberek szerint ez a szám jóval nagyobb lehet a gyakorlatban: egy tízezer fős magyar településen 50-100 rabszolgával is találkoznak.

A film alkotói és forgalmazója közös kampánnyal szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy áldozatok a közvetlen közelünkben is élhetnek, de segítség nélkül nem tudnak kilépni kizsákmányolt helyzetükből.

Ha Te is bajba kerültél, vagy tudsz hasonló helyzetben lévő áldozatról, hívd az Országos Kríziskezelő és Információs Telefont: 06-80-20-55-20 (éjjel-nappal ingyenesen, anonim hívható)vagy küldhetsz privát üzenetet a SZABAD ÉLET nevű FACEBOOK oldalra, ahol konkrét segítséget kaphatsz!

Csinos külvárosi kertes ház, három rabszolgával
Nem pár száz évvel ezelőtt, még csak nem is egy bizarr rémálomban, itt, a mi Budapestünkön, lehet, hogy a szomszédban ma is vannak rabszolgák, a gazda nem szégyelli, a hatóság nem segít.

Kiemelt kép: ELF Pictures

Ajánlott videó

Olvasói sztorik