Kultúra

Újabb 10 könyv, amit olvass el, mielőtt filmre vinnék

Egyrészt mert a könyv mindig jobb, másrészt mert akkor te lehetsz a naprakész a társaságban - tiszta haszon. És minthogy Hollywood mást sem csinál, mint könyveket adaptál, korábbi, azonos témájú cikkünket egy halom szintén remek könyvvel itt olvashatod.

W. Bruce Cameron: Egy kutya négy élete

Ez igazából nem egy új darab, sőt, nem is csak egyetlen kötetről beszélünk, a szerző W. Bruce Cameron ugyanis a 2010-es első rész után 2012-ben írt egy folytatást is Béni, eredeti nevén Buddy, a lélekvándorló kutya történetéről. Mozifilm viszont még csak most készült a regényből, szó szerint most, hiszen a héten már mozikba is került az eredeti regénnyel megegyező című mozi. A film az előzetes alapján egészen tüneményes, ám a bemutatást beárnyékolja, hogy nyilvánosságra került egy videó, amely alapján úgy tűnik, a forgatás nem egészen állatbarát mederben folyt, amiből lett is nagy botrány, az Államokban a premierbulit is törölték, bár az alkotók tagadják az állatkínzást. Azért menni fog a film, a héten már az amerikai és a magyar mozik is vetítik majd, akár bojkottálod, akár nem, az alapjául szolgáló regény mindenképp megér egy olvasást, afféle édes-kedves, de nem teljesen bugyuta darab, ami tizenkettőtől kilencvenkét éves korig ugyanúgy élményt ad.

Dennis Lehane: Az éjszaka törvénye

Ez sem teljesen friss darab, legalábbis az eredeti angol regény, az ugyanis 2012-es, a hazai kiadás viszont egészen friss. A Viharsziget írójának ez a regénye egyébként zsarutörténet, mégpedig a ’20-as évek Amerikájában, szesztilalommal és Ku Klux Klánnal, szóval aligha unalmas darab. A film szintén a héten nyit itthon, Ben Affleck a rendező és a főszereplő is, ám a hírek szerint nem lett egy bivalyerős darab, szóval lehet, eleve nem is baj, ha inkább a könyvet választod.

Deborah Moggach: Tulipánláz

Úgy tűnik, Hollywood nem csupán enyhén fantáziátlan, és folyamatosan regényeket adaptál, de még arra sem veszi a fáradtságot, hogy a friss sikereket keresse, ez a regény például több mint tizenöt éves, egészen konkrétan 1999-ben jelent meg, egy évvel később meg már magyarul is kapható volt, ám a filmgyártás még csak most fedezte fel. Idén februárban érkezik a belőle készült film Alicia Vikander főszereplésével – az viszont egésze izgalmasnak ígérkezik a XVII. századi Amszterdamból, kosztümök és szigorúan kötött társadalmi szabályok, meg minden.

Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek

Időhurkos téma jöhet? Naná, hogy jöhet, bármikor. Ez egy ilyen történet, a kerete egy tinédzser lány egy napja, ami a halálával ér véget – majd ez ismétlődik még hétszer, és amint az az időhurkos sztoriknál lenni szokott, a cél, hogy hősünk megtalálja, mi vezetett oda, hogy a tökéletesnek tűnő életének, melyben ő volt a gimi menő csajainak egyike, csúcs pasival, barátnőkkel, hogyan lett olyan hirtelen és tragikus vége. Ifjúsági regény némi mélységgel, a belőle készült alacsony büdzsés független film leghamarabb februárban érkezhet, szóval bőven van idő elolvasni az utóbbi évek egyik tiniirodalmi kedvencét.

Diane Ackerman: The Zookeeper’s Wife

Tudom-tudom, ez még nem jelent meg magyarul, de mivel igazán a dolgok ütőerén tartom a kezem, mindenképp szeretném felhívni a figyelmet erre a kötetre, minthogy eleve érthetetlen, miért nem adták még ki itthon ezt a nemzetközi bestsellert, a 2008-as megjelenés óta igazán lett volna rá idő. Mindenesetre, ha könyvkiadó lennék, most azért gyorsan kapcsolnék, mivel a hamarosan, egészen konkrétan márciusban érkező film mindenképp generál majd némi érdeklődést a könyv köré. A megtörtént eseményeken alapuló regény a világháború alatt a varsói állatkertben elbújtatva több száz zsidót megmentő Antonina Zabinski története, a filmben őt Jessica Chastain alakítja majd.

R. J. Palacio: Csodácska

Hölgyeim és Uraim, íme a film, amelyen idén tavasszal rongyosra sírják majd szemeiket – vagy hamarabb, ugyanis ez a történet is egy regényen alapul, amelyet évek óta lehet magyarul is olvasni, és mikor, ha most nem. A történet egy kissrác, bizonyos Auggie körül forog, aki annak ellenére, hogy egy születési rendellenesség miatt arca súlyosan deformált, másra sem vágyik, mint hogy úgy éljen, mint egy átlagos gyerek. Erre az adja meg a reményt, hogy végre igazi iskolába mehet, minthogy eddig speciális intézménybe járt. Aki pedig látott már közelről kisiskolást, pontosan tudja, hogy ez a közeg nem éppen leányálom, pláne, ha kilógsz a sorból. A könyv mindezt váltakozó nézőpontokból mutatja meg, így kapunk néhány szemszöget az elfogadás, a szeretet és a szépség felfogásáról. A filmben a főszerepet pedig az utóbbi évek egyik legjobb filmje, a szintén könyvről adaptált A szoba zseniális főszereplője, Jacob Tremblay alakítja majd, de Julia Roberts is ott lesz, ha netán egyedül nem boldogulna.

csodacska_jacob_tremblay

William Paul Young: A viskó

Főhősünk, Mack legkisebb lányát egy családi nyaraláson elrabolják, és minden jel – egészen konkrétan egy elhagyatott viskóban talált bizonyítékok – arra utal, hogy bizony brutális gyilkosság áldozata lett. Négy évvel később Mack levelet kap, nem mástól, mint Istentől, aki éppen ebbe a viskóba invitálja. Ez az alaphelyzet eleve sokat ígér, a tragédiák, a gyász és a hit lélektanáról is szót ejtő könyv ráadásul nemzetközi bestseller, ez év tavaszán pedig Sam Worthington és az épp a napokban mozikba került A számolás jogában is brillírozó Octavia Spencer főszereplésével érkezik belőle a mozi.

Charles Martin: Hegyek között

Emberi kérdésekkel tűzdelt túlélőtörténet egy repülőgép-katasztrófa két túlélőjéről, akik a fagyos hegyvidékről próbálnak eljutni a biztonságot jelentő civilizációba, ami eleve nem könnyű, hőseink ráadásul éhesek, fáznak és a gép lezuhanását sem úszták meg sérülés nélkül. A 2011-es regényből is idén jön a film, bár még nem tudni, pontosan mikor, az viszont tuti, hogy a két főszerepben Kate Winslet és Idris Elba lesz látható.

hegyek_kozott

Endo Suszaku: Némaság

Olyan katolikus regény, ami Japánban játszódik? Bizony, sőt, mint arratalán rájöttél, nem csak regény, de film is, nem is akármilyen: konkrétan Oscar-jelölt darab, amely Andrew Garfielddal, Adam Driverrel és Liam Neesonnal érkezik hamarosan, a rendező ráadásul maga Scorsese papa. A 17. századi sztori két jezsuita szerzetest követ, akik mentorukat próbálják felkutatni a keresztényüldözéstől hangos Japánban.

Stephen King: AZ / A setét torony

Olvass idén Stephen Kinget! Például az AZ-t, vagy tudod mit, lehet A setét torony is, ha nagyon ráérsz, minthogy az AZ csak két kötet, A setét torony sorozat meg nyolc – bár filmre most az első, A harcos című részt viszik Idris Elba főszereplésével. Az AZ egy rémbohóc sztorija, a szerzőből következtethetően nem éppen nyugodalmas esti olvasmány, és készült már belőle film – idén ennek a remake-je érkezik. A setét torony meg King műfaji kirándulása a fantasy világába, kihalt, ám életveszélyes tájakon át. Lehet választani.

stephen-king-it-bill-skarsgard-cover-1024x576

Olvasói sztorik