Közélet

Fegyverarzenál a maffiafőnöknél

Egyelőre csak fegyverek, hamis papírok miatt kell felelnie a bűnszervezet feltételezett vezetőjének. Gigantikus csalási ügyét külön vizsgálják.

A férfi szarvaskői tartózkodási helyén és piliscsévi, álnéven bérelt ingatlanán rengeteg fegyvert és több hamisított közokiratot találtak. Az Egri Járási Ügyészség vádat emelt a 46 éves férfi ellen lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés, 5 rendbeli felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntette miatt. Az üzletszerűen elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó gazdasági bűncselekmények miatt még nyomoznak, ettől az ügytől elkülönítették az engedély nélkül tartott lőfegyverekkel és a hamisított közokiratokkal kapcsolatos eljárást.

„Az ügyészi vád szerint a bűnszervezet vezetője szarvaskői és piliscsévi ingatlanain engedély nélkül tartott egy Winchester Magnum kaliberjelű golyós vadászfegyvert, egy 16/70 kaliberjelű sörétes vadászpuskát, egy 9 mm Flobert kaliberjelű, gyártási szám nélküli, hatlövetű forgópisztolyt, három különböző Long Rifle kaliberjelű kispuskát, távcsővel és hangtompítóval, két 4,5 mm kaliberjelű légpuskát, valamint 10.265 darab különböző kaliberű lőszert.” A vádlott 2012-ben – létező személy nevének és adatainak felhasználásával – hamisított közokiratokat (így személyazonosító okmányt, vezetői engedélyt, lakcímkártyát, társadalombiztosítási- valamint adókártyát) rendelt meg és készíttetett el saját céljaira, melyeket azóta magánál tartott. Az ügyészség a börtönbüntetés kiszabása mellett kérte, hogy a vádlottat határozott időre tiltsák el a közügyektől, kötelezzék az eddigi, csaknem félmillió forintnyi bűnügyi költség megfizetésére.

A külön vizsgált gazdasági bűncselekmény bekerült a tavalyi év legpofátlanabb csalásai közé. Egy közokirat-hamisítással induló vizsgálatnál szúrták ki a cégtemetőt. A bűnszervezet jellemzően sok alkalmazottat igénylő területen dolgozott. A cégek őrzés-védelemmel, takarítással, munkaerő-kölcsönzéssel, szállítmányozással foglalkoztak és több ezer munkavállalót alkalmaztak feketén. A nyomozás adócsalást, költségvetési csalást, csalást, sikkasztást, csődbűncselekményt és számvitel rendjének megsértése gyanúját tárta fel. Az is kiderült, hogy a szervezetben sorra buktattak be cégeket, ezek helyére nyomban új társaságok léptek, amelyek szintén rövid időn belül eltűntek.  A NAV 51 cégnél több mint 443 millió forint adóhiányt állapított meg. Házkutatásokat végeztek, vagyontárgyakat és bűnjeleket foglaltak le, 23 személyt őrizetbe vettek és csaknem 200 bankszámlát zároltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik