Közélet

Túlélő kisokos terrortámadás esetére

Ezt kell tennie, hogy ne legyen a terror áldozata!

Egy személy- és vagyonvédelmi tanácsadó az InfoRádióban a legalapvetőbb dolgokat ismertette. Mint mondta: egy robbantásnál nem zárható ki az újabb támadás rövid időn belül, ezért mindenképpen olyan fedezéket kell keresni, ami felfogja a repeszt, a golyót. Weiszengruber János szerint minél hamarabb vessük le magunkat a padlóra, és valahogy – kúszva, négykézláb, guggolva – jussunk el az első fedezékig.

Az asztal is jobb, mint a semmi, de az épített fedezék jobb, az épületen belül biztosan találunk egy lépcső vagy betontartó oszlop mögött ilyet.

A szakember azt tanácsolja, hogy mindig próbáljunk a tömeg széle felé haladni.

Nagyon sokszor az emberek megpróbálnak a legrövidebb úton átvágni, de célszerű az épületek és a szélek mellett haladni, a nagyobb üvegfelületet el kell kerülni, mert robbanás esetén a repeszhatások sérülést okozhatnak.

Pánik- vagy stresszhelyzet esetén háromféle reakció létezik: az egyik a fejvesztve menekülés, a másik, hogy felvesszük a harcot, a harmadik a megdermedés. Nem tudhatjuk, hogyan fogunk reagálni, de célszerű belegondolni, mit tennénk ilyen helyzetben. A szakember azt tanácsolja, ne fejvesztve meneküljünk.

Ha már levetettük magunk a földre, védjük a fejünket, szerezzünk egy lélegzetvételnyi időt, hogy végiggondoljuk, hol tudunk menekülni. Minden épületben van a zöld futó embert ábrázoló táblácska, amely a menekülési útvonalat jelzi. Ezeket kell próbálni megkeresni. Az épület személyzete sokkal jobban tudja, merre lehet kijutni, mint az, aki először van ott. Őket érdemes követni. Egy fedezékben, ha a helyzet, a vérmérséklet engedi, lehet segítséget hívni telefonon, de nem biztos, hogy a pánikban erre képesek vagyunk.

Ilyenkor az első, hogy a saját és a hozzátartozóink bőrét mentsük.

A személy- és vagyonvédelmi tanácsadó a párizsi merényletek után a CKR Blogon még részletesebben gyűjtötte össze a teendőket.

Ha fuldokló, vonagló embereket látunk, lehet, hogy valamilyen mérgező vegyi anyag került a levegőbe ezért azonnal takarjuk el orrunkat és szánkat, így az anyagot nem teljes sűrűségében lélegezzük be. Jó erre bármilyen száraz vagy benedvesített ruhadarab. Ez a füst és a por szűrésére is alkalmas, ami egy esetleges robbanás utána a levegőbe kerül.

Kaotikus helyzetből mielőbb el kell menekülni. Ne bámészkodjunk, ne videózzunk a telefonunkkal, maradjunk a talaj közelében, keressük a menekülő utat.

Ha futva menekülünk azt ne a legrövidebb úton, egyenes vonalon haladva tegyük, hanem cikkcakkban, így a támadónak jóval kevésbé kiszámítható célpontot nyújtunk.

A tömeg legtöbbször szabályszerűen mozog, egy adott irányba. Középtájon sodródunk, összenyomnak minket, mindenképpen a széleken próbáljunk a tömeggel azonos irányban, tempóban haladni, így nagyobb az esélye, hogy el tudjuk hagyjuk a helyszínt.

Ha kiértünk a fő áramlásból, akkor igyekezzünk minél távolabb jutni az eseményektől!

Bemenekülhetünk olyan épületbe is, amelyiknek több kijárata van vagy fegyveres őrsége, de kerüljük el a közelben a tömegközlekedési eszközöket, állomásokat, pályaudvarokat és minden olyan helyet, ahol sok ember zsúfolódhat  össze. A pánik és menekülési ösztön miatt minden hely életveszélyes lehet, ahol a tömeg összepréselődik. (Ha túl is éltük a támadást, a menekülő tömeg könnyen halálra taposhat.) Ha mégis beszorulunk, ne próbáljuk visszanyomni a tömeget, inkább tartsuk úgy a kezeinket, mint a bokszolók a kettős fedezékben.

Ha elesnénk, ne próbáljunk felállni, maradjunk inkább lent, védjük a fejünket, arcunkat és a belső szerveket azzal, hogy kezünket-lábunkat összehúzva összegömbölyödünk, mint egy labda. Így a legkisebb az esély a sérülésre és a legnagyobb a túlélésre.

Ilyenkor általában mások is átesnek rajtunk és előbb-utóbb kialakul egy halom, amit elkerül a tömeg. Így esélyünk nyílik a menekülésre.

Ha az autónkban rekedtünk, maradjunk is ott – tanácsolta a szakértő, aki szerint járatni kell a motort, lezárni az ajtókat, és lehúzni a fejünket. Ha autónk éppen a támadás útjába esik, akkor viszont azt kell használni fedezékként, vagy ott kell hagyni, és gyalog menekülni, ilyenkor nem számít, mit hagyunk hátra. Ha vezetés közben ér a támadás és az autónk mozgásképes, akkor teljes sebességgel menekülni kell a helyszínről. További részletek itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik