Tudomány

WHO: Több európai országban is találtak Zika-vírust

Zika-vírust azonosítottak tíz holland, három brit és egy dán férfi szervezetében, valamint Svédországban és Németországban is regisztráltak már ilyen megbetegedést – közölték szerdán az egészségügyi hatóságok.

A fiatal dán férfi előzőleg Mexikóban és Brazíliában járt, és a többiek is megfordultak Latin-Amerikában. A koppenhágai beteg a hazatérése után lázra, valamint fejfájásra és izomfájdalomra panaszkodott.

Állapota jó, javul és hamarosan kiengedjük a kórházból

– mondta el a brit hírügynökségnek Lars Ostergaard professzor, aki szerint nem áll fenn a veszélye annak, hogy a betegség továbbterjed Dániában.

Egészségügyi szakértők szerint valószínűleg lesznek még ilyen esetek Európában, tekintettel a járvány méreteire és a nemzetközi járatok sűrűségére. Barack Obama amerikai elnök szerdán közleményben sürgette a gyors cselekvést a zika-vírus elleni küzdelemben, és az oltóanyagok és kezelés kutatásának felgyorsítását.

A világszervezet igazgatója, Dr Margaret Chan szerint a Zika-láz a közepes fenyegetéstől a riasztási szintig majd a tragikus fokozatig jutott. Emiatt a WHO válságcsapatot hozott létre, amely jövő hétfőn ül először össze – írja a BBC News.

Arra kérem fel a bizottságot, hogy adjanak tanácsot a fokozatoknak megfelelően, hogy nemzetközileg az érintett országoknak és a többieknek milyen intézkedéseket kell vállalniuk

– jelentette ki a az igazgatónő.

A Fehér Ház szóvivője nagyon fontosnak mondta, hogy szélesítsék a vírusról szóló tájékoztatást. Az amerikai orvosok szövetsége még kedden új irányvonalakat fogalmazott meg a védekezést illetően.

A vírus Afrikából származik, először az ugandai Zika-erdőben egy rhesusmakákóban (rhesus macaque) azonosították 1947-ben, az első emberben pedig 1968-ban Nigériában.

Egyelőre nincs megelőző hatású védőoltás vagy orvosság a kór kezelésére.

Az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) terjeszti, ezért az utazóknak azt javasolják, hogy védekezzenek a szúnyogcsípés ellen.

A Zika-láz az amerikai kontinensen 2014 februárjában ütötte fel először a fejét. Észak- és Dél-Amerika, valamint a karibi térség 21 országában regisztrálták. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) figyelmeztetése szerint a betegség Alaszka és Chile egyes részeinek kivételével az egész kontinensre kiterjedhet. A vírus gyanú szerint mikrokefáliát, kóros kisfejűséget okoz a magzatoknál.

Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra, és míg 2015-ben a mikrokefáliás újszülöttek száma nem érte el a másfél százat, az utóbbi két hétben hetente már mintegy kétszáz új esetet regisztráltak – jelentette szerdán az O Globo című napilap az ország egészségügyi minisztériumára hivatkozva. A brazil hatóságok úgy vélik, hogy az országba a tavalyi labdarúgó-világbajnokság alkalmával hurcolhatták be a betegséget külföldiek.

A betegségtől Brazília mellett leginkább sújtott országban, Kolumbiában kedden egészségügyi riadót hirdettek ki a hatóságok: a 2200 méternél alacsonyabban fekvő területeken az egyes településeknek megelőző intézkedéseket kell bevezetniük – közölte az egészségügyi minisztérium. Az országban eddig több mint 13 ezer fertőzést regisztráltak, és az egészségügyi tárca becslései szerint idén 700 ezerre is emelkedhet a megbetegedések száma.

A kolumbiai hatóságok azt tanácsolták a nőknek, hogy hat-nyolc hónappal halasszák el a gyermekvállalást.

Venezuelai orvosok azt követelik a kormánytól, hogy tegye közzé a Zika-vírussal kapcsolatos statisztikákat, és arra figyelmeztettek, hogy a betegség veszélyes mértékben elterjedhetett az országban. Civil szervezetek a szokatlan láz rohamos terjedéséről számoltak be. A többségében ellenzéki képviselőkből álló kongresszus kijelentette, humanitárius egészségügyi válsághelyzet alakult ki a dél-amerikai országban.

Christian Lindmeyer, a WHO szóvivője Genfben aggasztónak nevezte a Zika-vírus gyors terjedését. Ugyanakkor kijelentette: noha feltételezhető, hogy van összefüggés a vírus és a kóros kisfejűség között, ám erre mindeddig csak közvetett bizonyítékot találtak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik