Nagyvilág

Megállíthatatlanul pusztít a heroinnál százszor halálosabb kábítószer

William Lisman, a pennsylvaniai Leuzerne megye halottkéme sokat látott hosszú pályafutása során. Bár orvosi végzettsége nincs, sok esetben már a boncolás előtt, ránézésre meg tudja állapítani a halál okát.

Amikor 2015 novemberében egy 27 éves nő testét szállították be hozzá, Lisman biztos volt benne, hogy herointúladagolás áll a háttérben. Az áldozatot a családja házában találták meg egy Wilkes-Barre mellett fekvő, hegyi kisvárosban. Fiatal volt, egészséges, és semmi nyoma sem volt a testén külső traumának. Az utóbbi években pedig meredeken emelkedik a heroinhasználók száma az Egyesült Államokban, de a környéken különösen.

Amikor valaki herointúladagolásban hal meg, a tüdeje megtelik folyadékkal. Az áldozat gyakorlatilag belefullad a saját testnedveibe

mondja Lisman, aki hogy gyanúját igazolja, elküldte a fiatal nő testéből nyert mintákat a laborba, hogy teszteljék heroinra. Az eredmény azonban negatív lett. A halottkém kénytelen volt azt írni a jelentésébe, hogy a halál oka ismeretlen.

Néhány nappal később, egy másik közeli kisvárosban egy 34 éves nő testét találták meg egy hálózsákban. Az eset nagyon hasonlított a korábbihoz, Lisman ismét heroinra gyanakodott, de a drogteszt ezúttal is negatív eredményt hozott.

A tapasztalt halottkémet ez már nem hagyta nyugodni. Nagyobb városokban dolgozó kollégáihoz fordult, hátha nekik van válaszuk a kérdésére. Volt:

a fentanyl.

Az újabban terjedő szintetikus ópiát, ami akár százszor is erősebb hatású lehet a morfiumnál, és ötvenszer a heroinnál. És ugyanannyiszor halálosabb is.

Fotó: Youtube / Vice
Fotó: Youtube / Vice

Halálos aranybánya

A drogbárók jelentős bevételektől estek el, amióta több amerikai államban is legalizálták a marihuánát, ezért új termékbe kellett fektetniük. A fentanylt választották, és erre minden okuk megvolt. Ahogy korábban írtuk, a fentanyl viszonylag könnyen előállítható egy zuglaborban, nem kellenek hozzá olyan kockázatos dolgok, mint a hatalmas mákültetvények. A szert a töménysége miatt nagyon könnyű mozgatni:

egy cipősdobozba nagyjából egymillió adag fér el belőle.

A haszon, amivel kecsegtet pedig egyszerűen mesés: egy kiló fentanyl előállítása nagyjából négyezer dollárba (kb. 1,2 millió forintba) kerül, az utcán viszont 5-20 millió dollárt (1,5-6 milliárd forintot) lehet kaszálni vele. Összehasonlításképpen: egy kiló tiszta heroin előállítása nagyjából ugyanannyiból jön ki, de az utcai értéke csak 100-250 ezer dollár (29-73 millió forint) körül mozog.

Nem csoda, hogy 2013 és 2014 között az Egyesült Államokban több mint négyszeresére nőtt a rendőrség által lefoglalt fentanyl mennyisége, a droggal kapcsolatos halálesetek száma pedig nyolcvan százalékkal nőtt.

Függő nemzet

A fentanylt a hatvanas években fejlesztették ki végső stádiumban lévő rákbetegeknek, akik annyira hozzászoktak a fájdalomcsillapítókhoz, hogy egy normál gyógyszer hatását meg sem érzik. Bár már hetvenes években is történtek visszaélések a szerrel, a kilencvenes években kezdődött el az a folyamat, ami a mai helyzethez vezetett.

A nagy gyógyszercégek akkoriban kezdték el az ópiát alapú fájdalomcsillapítók agresszív terjesztését. Az orvosokkal elhitették, hogy ezek biztonságos szerek, nem okoznak függőséget, így ők elkezdték gondolkodás nélkül felírni a betegeiknek. Ez oda vezetett, hogy 2003-ra a húsz és huszonöt év közötti amerikai fiataloknak húsz százaléka élt vissza fájdalomcsillapítókkal, mert kisebb-nagyobb mértékben függőkké váltak. Egy évtizeddel korábban ez az arány még csak hét százalék volt.

Fotó: Youtube / Vice
Fotó: Youtube / Vice

A kormány közbeavatkozott, megszigorította a fájdalomcsillapítók felírásának szabályait. Azokról azonban elfeledkeztek, akik már rászoktak a gyógyszerekre. Ők receptek híján más megoldást kerestek, és az egyetlen alternatívaként a dílerek heroinját választották. A ma intravénás heroinhasználóinak negyven százaléka kezdte kábítószeres karrierjét receptre felírt fájdalomcsillapítókkal. A fentanyl csak a következő, de korántsem az utolsó lépés ezen az úton. A szernek léteznek még pusztítóbb mutációi, mint például a sufentanil, ami nyolcszor, vagy a carfentanil, ami százszor erősebb a fentanylnál. Utóbbi tízezerszer erősebb a morfiumnál.

„Rossz hír”

A kábítószerellenes szövetségi ügynökség (DEA) emberinek St. Louisban külön oktatást tartanak, hogy tudják, mit kell tenniük, ha a munkájuk során véletlenül túladagolnák magukat szintetikus ópiáttal. Az elővigyázatosság csöppet sem túlzó:

a durva szerekből félcsipetnyi is képes megölni egy 110 kilós embert.

Akik fentanyllal adagolják túl magukat, ritkán ússzák meg élve. Az ópiátok túladagolásának kezelésére létezik egy gyógyszer, a Narcan. Egy fentanylos esetben legalább kétszer akkora mennyiség kell belőle, mint egy heroinosnál. Ha a mentők nem tudják, hogy melyik szer hatását próbálják ellensúlyozni, csak a szerencsén múlik, hogy megfelelő dózisú ellenszert használnak.

Csakhogy sokszor maguk a drogfüggők sem tudják, hogy milyen szert használnak.

Cathy Messina 2014-ben a fürdőszoba padlóján találta meg 21 éves fiát, Davidet. Tudta, hogy a fiú heroinfüggő, így biztos volt benne, hogy túladagolta magát. Amit nem tudott, hogy a „Rossz hír” feliratú pakkban, amit a srác a dílerétől vett, fentanyllel kevert heroin volt. Davidet nem sokkal később a kórházban halottá nyilvánították.

Fotó: Youtube / Vice
Fotó: Youtube / Vice

Cathy ma sem tudja, hogy a fia vajon szándékosan vett-e fentanyllel kevert drogot, vagy a díler döntött úgy aznap, hogy egy kis extraprofit reményében felhígítja a heroint, majd ad hozzá egy keveset az olcsó, de méregerős szerből.

Régebben a dílerek vigyáztak rá, hogy ne öljék meg a vevőiket, mert azt akarták, hogy hosszú ideig vásároljanak tőlük. De ma már annyi a vevő, hogy nem kell foglalkozniuk ilyesmivel

– magyarázza Dr. Peter Friedmann, a Massachusettsi Egyetem orvosi karának dékán helyettese, Baystate Health nonprofit egészségügyi vállalat kutatásvezetője.

Drogos donorok

Tavaly rekordszámú, 33600 szervátültetést végeztek az Egyesült Államokban. Ez 9 százalékos emelkedést jelent 2015-höz, és több mint 20 százalékosat 2012-höz képest. A növekedést több tényező magyarázza.

Egyrészt egyre többen járulnak hozzá, hogy haláluk esetén felhasználhassák a szerveiket, ha azzal megmenthetik valaki más életét. Másrészt a technológia fejlődésével egyre tovább tarthatók életben a donorszervek az emberi testen kívül is. Az XVIVO technológiája ma már azt is lehetővé teszi, hogy az orvosok kisebb sérüléseket kezeljenek egy testből már eltávolított tüdőn.

Fotó: Youtube / Vice
Fotó: Youtube / Vice

A harmadik ok pedig az, hogy ma már korántsem olyan szigorúak a szabályok a lehetséges donorok kiválasztásánál, mint néhány évvel ezelőtt. Régebben alapból kizárták a donorlistákról azokat, akik valamilyen vér útján terjedő betegség kockázatát hordozták, szív-, vagy tüdőelégtelenségben, illetve kábítószer-túladagolásban haltak meg. A transzplantációt végző orvosok ma már minden egyes esetet külön megvizsgálnak, és az eredmények alapján döntik el, hogy alkalmas-e egy szerv átültetésre, vagy sem.

Nem nehéz észrevenni, hogy a szervátültetések száma együtt növekszik a túladagolásos halálesetek számával.

A New England-i régióban, ahol a legdrámaibb mértékben, 900 százalékkal nőtt a transzpalntációk száma, a donorok több mint negyede túladagolásban halt meg. Az államnak két problémára kellene megoldást találnia. Egyrészt enyhíteniük kellene ez egyre súlyosabb droghelyzeten, másrészt növelniük kellene az önkéntes szervdonorok számát.

(A cikkben látható képeket a Vice, Fentanyl: The Drug Deadlier than Heroin című dokumnetumfilmjéből vágtuk ki.)

(via NBC News, Huffington Post, Quartz, Vice)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik