Közélet

Vona nem tiltaná a magyar mecsetépítést

“Az iszlám az emberiség utolsó reménysége.” A Jobbik elnöke még 2013-ban, törökországi körútján mondta ezt.

Hétfő éjjel pedig Baló György vendége volt az RTL Klubon, a Magyarul Balóval című műsorban. Jópár évvel ezelőtt mondjuk megszüntette volna, a székházát porig rombolta volna a csatornát és sóval hintette volna be a székházukat.

A néppártosodó Jobbik első embere ugyanakkor most arról beszélt a kereskedelmi csatornánál, hogy

nem tiltaná, hogy Magyarországon mecseteket építsenek.

A vallásszabadság jegyében. És a csendőrséget is visszaállítaná.

Arról is beszélt előtte, hogy szerinte a Jobbik mára már nem nemzeti radikális, hanem nemzeti néppárt, amiben a korábban hangoztatott nemzeti radikalizmus csak egy szín. Külföldi, orosz pénz nincs a Jobbikban, KGBéla pedig szerinte nem orosz kém.

Vona arról is beszélt,

nem foglalkoztatja, hogy az általa elkezdett programot támogatják-e, aki akar, úgyis vele tart.

A műsorban Vona egy kínos önellentmondásba is belekeveredett, a kvótanépszavazás kapcsán ugyanis először azt mondta, hogy:

a kvótarendszer is felmerült már ugye, hogy kvóták alapján szétosztjuk, és amíg mondjuk ez pár ezer emberről szól, addig azt mondom, hogy oké, lehet ezen gondolkodni.

Később viszont állította, mereven elzárkózik a betelepítési kvótától, ami szerinte működésképtelen.

A 2018-as választás kapcsán úgy fogalmazott az adás elején, hogy minden egyéni választókerületben indítanak jelöltet, nem kötnek senkivel sem választási szövetséget.

És ha a Jobbik a választás után a mérleg nyelve pozícióba kerülne, akkor sem lépne koalícióra a Fidesszel és segítené őket a kormányzáshoz, inkább hűek maradnak önmagukhoz. Bár tudja, ezzel az ő pártja sem kerülne hatalomra. (Vona azt mondta néhány hónappal ezelőtt, ha nem kerülnek hatalomra, lemond.)

Vona korábban a Reuters-nek is arról beszélt, hogy ha valaki kormányozni akar, minden vallási csoporttal kapcsolatot kell ápolnia. Ott és akkor elmondta azt is, ők lesznek a Fidesz kihívói, hidakat épít a balos szavazók felé is.

Vona az EU tagja maradna, mert szerinte most van esély a közösség megváltoztatására, de szívesen tartana a tagságról referendumot.

Azzal pedig tisztában van, hogy a Fidesz és a kormánypárti média célpontja lett és marad is 2018-ig.

Büszke vagyok rá, mondta.

Kiemelt kép: Neményi Márton, 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik