Belföld

Cseh Katalin: Rossz döntés volt, hogy Brüsszelben leállították Orbán Viktor konferenciáját

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A hivatalosan az MCC által szervezett Nemzeti Konzervatív Konferenciánál személy szerint kevés rosszabb programot tudnék elképzelni magamnak – egy érzéstelenítés nélküli foghúzás jobban hangzik -, ugyanakkor ha a szervezők és a felszólalók betartják a szabályokat, nem tesznek kárt a helyszínben, akkor miért ne tarthatnák meg nyugodtan ezt a rendezvényt? Erről szól a szólásszabadság

– írja Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője Orbán Viktorék betiltott brüsszeli rendezvényéről.

Cseh Katalin szerint rossz irány, ha Brüsszelben ugyanolyan eszközökkel lépnek fel Orbánék ellen, mint ahogy Orbán Viktor kormánya „elnyomja a kisebbségeket, felfoghatatlan mértékben terjeszti a konkrétan hazug propagandájukat, megfojtja a civilizált vitakultúrát és nem ad teret más véleményeknek”.

Szerinte rossz döntés volt a brüsszeli polgármester és a hatóságok lépése.

Orbán Viktort és társaságát nyugodtan hallgassák, akik szeretnék, szórakoztassák egymást nyugodtan. Európának jobbnak kell lennie ennél

– írja Cseh.

A NatCon rendezvényen Orbán Viktor és több szélsőjobboldali politikus is felszólalt volna, több helyszínmódosítás után kedden vette kezdetét, és eredetileg szerdán ért volna véget. Ám két órával a rendezvény kezdete után a rendőrök kivonultak az európai negyed közelében található, Claridge nevű rendezvényhelyszínhez, és közölték a szervezőkkel, hogy a konferenciát meg kell szakítani. A brüsszeli hatóságok később arról tájékoztatták a Politicót, hogy „a közrend megzavarásának veszélye miatt döntöttek a rendezvény beszüntetése mellett”.  A soron következő beszédet a brexit szellemi atyja, Nigel Farage volt EP-képviselő már nem tarthatta meg.

Emir Kir, Saint-Josse-ten-Noode polgármestere az X-en közzétett üzenetében azt írta: polgármesteri végzését adott ki az Nemzeti Konzervativizmus Konferencia betiltására a közbiztonság garantálása érdekében. Brüsszelben, valamint a belga főváros Etterbeek és Saint-Josse-ten-Noode nevű kerületeiben nem látják szívesen a szélsőjobboldalt – jelentette ki a polgármester.

A belga miniszterelnök elfogadhatatlannak tartja a rendezvény betiltását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik