Kultúra ismeretlen budapest

Sokáig egy erkélyen rejtőzött, de most újra köztérre került a vízivárosi Fazekasfertály korongozó férfiszobra

Közel ötven évet töltött egy erkélyen, előtte pedig ennél is többet ácsorgott egy ház falán. Most végre biztos helyre került.

Közel két évvel ezelőtt furcsa szoborra hívta fel figyelmünket olvasónk, a nemcsak íróként és költőként, de muzeológusként is elismert Képes Gábor, aki Víziváros nevű Facebook-oldalán közzétett posztjában tette közzé a hírt: előkerült az egykori vízivárosi Fazekasfertály egyik házát hosszú időn át díszítő férfiszobor, ami a neki otthont adó épület lebontása óta egy barátja, Lentz Mátyás erkélyén várta a sorsa jobbra fordulását.

A műre Képes rövidesen a II. kerületi Önkormányzat figyelmét is felhívta, Lentz ugyanis úgy gondolta, hogy az alaknak némi restaurálás után újra köztéren van a helye. Ez a terv végül mostanra ért révbe, hiszen a már említett erkélyről 2022 júniusában elszállított – ennél a műveletnél lapunk is jelen volt –, élőben meglepően aprónak ható szobrot a lehetőségekhez mérten helyreállították, majd a Fazekas, a Horvát, illetve a Kacsa utca találkozásánál, egy eddig kihasználatlan területen helyezték el.

Gyülvészi András / II. kerületi Önkormányzat

A művet egy héttel ezelőtt szállították a véglegesnek szánt helyére, felavatására azonban végül április 15-ig kellett várni, hiszen az önkormányzat a kisebb akadályokkal nehezített területen előbb kisebb rendezést hajtott végre: különböző méretű kaspókat helyeztek a lépcsőzetes talapzatra, a szomszédos két elektromos szekrényt is a környéken mutató sok évtizedes fotókkal burkolták be.

A néhány perces eseményen a leletmentő Lentz, illetve a kerület polgármestere, Őrsi Gergely vettek részt, akik közösen leplezték le a végeredményt:

Gyülvészi András / II. kerületi Önkormányzat

A témával foglalkozó korábbi cikkünkből kiderül: a Fazekas utca 18-as számú házat valamikor 1972 telét követően bontották el, az utca képét uraló társasházcsoport helyére került elemét pedig 1977-ben már biztosan lakták, így a szobor legalább ötven éven át volt láthatatlan.

Vincze Miklós / 24.hu A korongozó férfi mai, restaurált állapota.

Nem tudni, hogy a XIX. század derekáig főleg fazekasok által lakott környéken pontosan mikor tűnt fel a mű, kutatásainkból azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a házat 1909-ben vásárolta meg Lenz Lambert, akiről aztán 1918-ban előbb özvegyére, majd fiára, Lenz Lajos Nándorra szállt. A család egészen az államosításokig tulajdonos maradt, sőt, a Lentz-féle fotó-vegyszer laboratórium egészen a bontásokig ott működött.

Gyülvészi András / II. kerületi Önkormányzat, és Vincze Miklós / 24.hu A 2022-es kiindulási állapot.

A szoborra a környéket öt évtizeddel ezelőtt uraló bontási láz közepén a városvédők és városbarátok is felfigyeltek: 1971-ben egy Magyar Nemzetnek írt olvasói levél kérte a megmentését, a Budapest folyóirat pedig 1972-ben mutatta be azt, jelezve, hogy az a közeljövőben ismeretlen helyre kerülhet.

Szerencse, hogy ez előbb a ház udvara, majd a család otthonának erkélye volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik