Közélet
Chairman of the far-right parliamentary JOBBIK (Better) party, Gabor Vona, talks about the party program in front of their party candidate Lajos Rig's poster in Ajka on April 9, 2015 during an electoral campaign meeting. The local elections will be held on Sunday in this region, about 150 km west from Hungarian capital Budapest. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Vona Gábor: Nagyon komoly tartalékaink vannak

Vaskor Máté
Vaskor Máté

újságíró. 2017. 01. 16. 16:01

Korábban a témában:

A Reuters budapesti kollégájának adott bővebb interjút Vona Gábor. A Jobbik pártelnöke a Fidesz fő kihívója szeretne lenni a 2018-as választásokon, ahol a szétesőben lévő baloldal szavazóival nyerne.

Hidakat kell építenünk, de nem a baloldali pártokhoz, hanem a baloldali szavazókhoz. A Jobbiknak üzenete, programja van a korábbi bal- és jobboldaliaknak egyaránt

– mondta.

Mint fogalmazott, az új modern konzervativizmus progresszív és jobboldali programelemeket egyaránt is tartalmaz. Példaként említette a környezetvédelmet és az EU-ban jelenlévő bérek közötti egyenlőséget.

Vona kiemelte, a Fidesz nyomást gyakorol a független médiára és a civil szervezetek kisöprését tervezik az országból.

Független intézmények, fékek és ellensúlyok. Talán nehéz elképzelni, de a Jobbik-kormány egy jóval demokratikusabb politikai rendszert alakítana ki Magyarországon, mint azt a Fidesz tette az elmúlt hét évben. 

Balassagyarmat, 2016. november 15.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatót tart a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal balassagyarmati közösségi szállása elõtt 2016. november 15-én.
MTI Fotó: Komka Péter
Fotó: MTI

A Reuters újságírója megjegyezte, a Jobbik a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint 10-13 százalékon áll a Fidesz 31-36 százalékos támogatottságával szemben, míg a szavazók 40 százaléka még nem döntött.

A Jobbiknál állítják, az alapvető bázisuk nagyjából a választópolgárok egyötödét teszik ki, Vona pedig megjegyezte, saját felméréseik szerint az ő pártjuk a legnépszerűbb második választás jelenleg.

Nagyon komoly tartalékaink vannak. Biztos vagyok benne, hogy a Jobbik kormányozni fog Magyarországon egy bizonyos ponton. Csak idő kérdése. Persze mi azon dolgozunk, hogy ez már 2018-ban bekövetkezzen.

A pártelnök szerint a kettős bizalmi szakadék átmeneti, természetes fázis volt a Jobbik életében. El kellett nyerniük a bizalmát az új szavazóknak és azoknak a támogatóknak is, akik csalódtak bennük.

Kinőttünk a kamaszkorból. Sok tinédzser realizálja, hogy hibázott. A Jobbik talán egy tinédzser, aki többször falnak ütközött, mielőtt rájött, hogy az élet nem csupán fekete és fehér.

A hanukai üdvözlettel kapcsolatban Vona elmondta, jól cselekedtek, mert ha valaki kormányozni akar, minden vallási csoporttal kapcsolatot kell ápolnia. Biztosra vette, hogy a következő ünnep alkalmával is levelet küld a zsidó közösségnek.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.