Belföld

Havi 2,3 milliós állásáról mondott le Palkovics bizalmasa, miután vádat emeltek ellene

Máthé Zoltán / MTI
Palkovics László, Barta-Eke Gyula és Áder János a Budapesti Műszaki Egyetem tanévnyitó ünnepségén 2015. szeptember 1-jén.
Máthé Zoltán / MTI
Palkovics László, Barta-Eke Gyula és Áder János a Budapesti Műszaki Egyetem tanévnyitó ünnepségén 2015. szeptember 1-jén.

Távozott posztjáról Barta-Eke Gyula, aki a Palkovics László volt miniszter irányítása alatt álló Autóipari Próbapálya Zala Kft. cégvezetője volt – derült ki a vállalat cégbírósági dokumentumaiból. Barta-Eke azután mondott le az államtól több más céggel együtt a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány alá kiszervezett társaság vezető posztjáról, hogy vesztegetés elfogadása és befolyással üzérkedés miatt vádat emelt ellene az ügyészség.

A március 13-ai hatállyal leköszönt cégvezető havi bruttó 2,3 millió forintos fizetéséről, az évi 450 ezer forint keretösszegű SZÉP-kártyáról és gépkocsihasználatról mondott le a távozásával.

Mint a 24.hu megírta, Barta-Eke a tizenkettedrendű vádlottja annak a minisztériumokon átívelő vesztegetési botránynak, amelyben februárban 54 ember ellen emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség. Az ügy 2022 áprilisában robbant ki, amikor 150 ügyész és rendőr több tucat helyszínen csapott le elsősorban minisztériumi tisztviselőkre. A vádak szerint a kormánytisztviselők kenőpénzért cserébe főként vissza nem térítendő európai uniós támogatások elnyerésében működtek közre. A lapunk által ismertetett vádirat szerint az ügyészség pénzügyminisztériumi osztályvezetőket, főosztályvezető-helyetteseket, egy főosztályvezetőt és egy volt helyettes államtitkárt is börtönbe küldene.

Barta-Eke Gyula – aki korábban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kancellárja is volt – 2019 és 2022 közt a korábban Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai Minisztérium felügyelete alá tartozó IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.-t vezette. E minőségében ő volt az, aki egyes EU-s pályázatokhoz az előminősítési tanúsítványt kiállította.

A vádirat szerint Barta-Eke Gyula a tanúsítványok kiállításáért cserébe egyenként hárommillió forintot kért a pályázóktól.

Ezenkívül a vádak alapján azt is vállalta, hogy a Pénzügyminisztériumban meglévő kapcsolatán keresztül elintézi, hogy az általa kiadott IFKA előminősítési tanúsítvány megszerzését követően a benyújtott támogatási kérelmeket a PM pozitívan bírálja el, és azok támogatást kapjanak. Ez utóbbi közbenjárásért a vádiratban foglaltak szerint a támogatási összeg 4 százalékának megfelelő összegű készpénz kifizetését kérte, amit több alkalommal meg is kapott. A vádak alapján Barta-Eke többször kapott tízmillió forintot meghaladó csúszópénzt, ezért

az ügyészség 124,5 millió forint erejéig kért vagyonelkobzást vele szemben, valamint öt évre börtönbe küldené.

Az ügyészségi vádakról érdeklődve korábban kerestük Barta-Eke Gyulát és Palkovics Lászlót is, ám egyiküktől sem kaptunk választ kérdéseinkre.

Kapcsolódó
Varga Mihály volt helyettes államtitkárát és Palkovics László bizalmasát is börtönbe zárná az ügyészség
2022-ben csaptak le a hatóságok a minisztériumi tisztviselőkre, akik a vád szerint kenőpénzért cserébe elsősorban vissza nem térítendő EU-s támogatások elnyerésében működtek közre. A 24.hu által megismert vádirat szerint a kiépült korrupciós hálózat még a pályázatok helyszíni ellenőrzését is kontroll alatt tartotta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik