Tudomány

Boszorkánynak nézte szomszédját az LSD atyja

Fabrice COFFRINI / AFP
Albert Hoffman
Fabrice COFFRINI / AFP
Albert Hoffman

Albert Hofmann svájci vegyészprofesszor hosszasan fáradozott azon, az anyarozs, a fitopatogén gomba és a csillagvirág összetevőiből olyan anyagokat vonjon ki, amelyek felhasználhatóak gyógyszerek előállításához. Ennek során hozta létre az LSD-t 1938-ban, de komolyabb figyelmet csak 1943-tól fordított az anyagra – írja a Múlt-kor.hu.

Saját magán végzett kísérletet, 0,25 mg LSD-t nyelt le laborjában, amely egy órán belül kifejtette a hatását. Olyan állapotba került, hogy asszisztensét kérte meg, kísérje haza, és mivel biciklivel mentek, az esemény „biciklinap” néven vonult be a történelembe. Hofmann számára rémálomszerűek voltak az első élmények:

folyamatosan olyan érzése volt, minta megmérgezték volna, és boszorkánynak nézte a szomszédját.

Később így fogalmazott: „Az alkonyatban csukott szemmel — a napfényt zavaróan élesnek érzékeltem — szakadatlanul fantasztikus, rendkívül plasztikus képek és intenzív, kaleidoszkóp-szerű színes forgatag lepett meg”. A tudományos világ felkapta a fejét, az 1950-es években számos kísérletet folytattak az LSD terápiás alkalmazásai lehetőségeit keresve, ám a ’60-as évekre pozitív hatásait hirdető elméletek megdőltek.

Ekkor már inkább a negatívumok kerültek előtérbe, miszerint a drog tartós használata paranoiát, szorongást és érzékcsalódásokat okoz. Először az USA-ban tiltották be 1968-ban, a következő években pedig világszerte tiltólistára került.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik