Belföld

Álszent politikai akció? – vegyes a fogadtatása annak, hogy betiltanák a 18 éven aluliaknak az energiaitalokat

Getty Images (Illusztráció)
Getty Images (Illusztráció)
Minden olyan termék, amelynek koffeintartalma meghaladja a 15mg/100ml mennyiséget, energiaitalnak minősül, így árusítása két KDNP-s politikus javaslata szerint tiltott lesz a 18 évesnél fiatalabbak számára. A Magyar Energiaital Szövetség szerint ha a koffein- és a cukortartalmat nézzük, akkor a kólával szemben is fel kellene lépni, ezért az indítványt diszkriminatívnak tartják. Az ellenzéki pártok NER-es belharcról, az egészségügyi stratégia teljes hiányáról beszélnek.

Négy hónappal azután, hogy bejelentették, betiltanák a 18 éven aluliak számára az energiaitalok vásárlását, a KDNP-s Nacsa Lőrinc és Hollik István április elején benyújtotta az Országgyűlésnek az erről szóló törvényjavaslatot. Ez egyetlen lényegi mondatot tartalmaz, mely úgy szól: „tilos tizennyolcadik életévet be nem töltött személy részére a népegészségügyi termékadóról szóló törvényben meghatározott energiaitalt értékesíteni, illetve kiszolgálni”.

A jogszabály szerint

minden olyan termék, amelynek koffeintartalma meghaladja a 15mg/100ml mennyiséget, energiaitalnak minősül,

így ezektől a javaslat értelmében el kellene búcsúzniuk a 18 év alattiaknak.

A gyakorlatban ezzel teljesen lefednék a piacot, mert a most kapható energiaitalokban átlagban 30 milligramm koffein van 100 milliliterenként, pont a duplája a kormánypárti képviselők által meghatározottnak.

„A kólát literszámra vedelik a gyerekek, de ez soha nem kerül címlapra”

Csibi Sándor, a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) főtitkára a 24.hu megkeresésére elmondta, szövetségük a törvényjavaslatot ebben a formában nem támogatja.

A törvényjavaslat nevében ugyan a gyermekek védelméről szól, de véleményünk szerint diszkriminatív módon, kettős mércét alkalmazva teszi azt

– jelentette ki.

Szerinte sokszor elhangzik, hogy a gyerekek az energiaitalokban lévő cukortól elhíznak, a koffeintől felpörögnek, de két fontos tényt gyakran nem említenek meg. Az egyik ilyen Csibi szerint, hogy egy liter kólában annyi cukor van, mint egy liter energiaitalban, és „az energiaitallal ellentétben a kólát literszámra vedelik a gyerekek, de ez valahogy soha nem kerül címlapra.” A MESZ főtitkára szerint adódik a kérdés: miért nem védjük ugyanígy „a gyerekeinket a kólától, amely családbarátként van agyon reklámozva, és tízszer több fogy belőle, mint energiaitalból.”

A másik, hogy egy liter kólában annyi koffein van, mint egy doboz (azaz 250 milliliter) energiaitalban.

Itt ugyanaz a helyzet – kávéból és energiaitalból összesen nem isznak annyit a gyerekek, mint a kólákból hordószámra. Úgy ahogy az energiaitalok esetében, miért nincs ráírva minden palack kólára, hogy «gyermekeknek nem ajánlott»?

– tette fel a kérdést a szervezet főtitkára. Ez egyébként időről időre vitát generál a piaci szereplők és az orvosok között, hogy kinek lehet igaza, arról itt írtunk bővebben.

Mohos Márton / 24.hu

A Magyar Energiaital Szövetség továbbra is vallja, hogy gyermekeknek nem ajánlott semmi, ami koffeint tartalmaz: kávé, energiaital és kóla sem – magyarázta Csibi. Szerinte azt sem szabad elfelejteni, hogy az energiaitalok azoknak az egészséges felnőtt embereknek ajánlottak, akiknek gyorsan van szükségük energiára, éberségre sok vitamin kíséretében.

Az italautomatákból is kikerülhetnek az energiaitalok

Kérdésünkre elmondta, arról nincs adatuk, hogy a jelenleg energiaitalként kapható termékek hány százaléka eshet a törvény alól mentességet kapó kategóriába, azzal kapcsolatban pedig, hogyha a 18 éven aluliak számára betiltják az energiaitalok vásárlását, mennyivel eshet vissza Magyarországon ezen termékek fogyasztása, nem akart jóslatokba bocsátkozni.

Arra a felvetésre, elképzelhető-e, hogy a gyártók nem kezdenek-e el tömegesen olyan, alacsonyabb koffeintartalmú termékeket gyártani, amelyek megvásárolhatók maradnak a 18 éven aluliaknak, Csibi úgy felelt, ha egy italnak a cukortartalma nulla, akkor az energiatartalma is (szinte) nulla, így logikátlan és akár fogyasztói megtévesztés is lehet az ilyen italt energiaitalnak nevezni.

Igaz, az energiaitalok tartalmazhatnak a szénhidrátokon kívül egyéb energiát biztosító összetevőket is, de ezek energetizáló hatása elenyésző a szénhidrátokéhoz képest.

Igazolható az is, hogy amely ital koffeintartalma csak egy kóla szintjével egyenlő, (10–15mg/100ml) akkor az nevezhető kólának, azaz üdítőitalnak, de semmiképpen nem energiaitalnak” – mutatott rá.

Ez egyébként fejfájást okozhatna a boltosoknak is, hiszen megkülönböztető jelzés nélkül meg kellene vizsgálniuk, hogy melyik termék minősül energiaitalnak, és melyik nem, azon túl, hogy személyi igazolványt is kérniük kellene a fiataloktól. Bár elképzelhetőnek tűnt az a forgatókönyv is, hogy beterelnék az energiaitalokat a dohányboltokba, a javaslatban erről nincs szó.

Az azonban borítékolható, hogy

a törvény hatályba lépése után az italautomatákból eltűnnek az energiaitalok,

hiszen ott nem lehet ellenőrizni a vásárlók életkorát.

Tiltás helyett egészségügyi stratégia kellene az ellenzék szerint

Érdeklődtünk a parlamenti pártoknál is, hogy mit szólnak a benyújtott javaslathoz, megszavazzák-e azt. A Fidesz-frakció lapunknak nem meglepő módon azt írta, hogy „a szabályozást a gyermekek egészségének védelme érdekében szükségesnek tartjuk és támogatjuk.”

Ellenzéki oldalon viszont ennél vegyesebb volt a javaslat fogadtatása.

A Mi Hazánk álszentnek nevezte a KDNP kezdeményezését.

Mint fogalmaztak, a párt már 2023 januárjában felhívta a kormány figyelmét arra, hogy átfogó stratégia megalkotására van szükség a lakosság egészségi állapotának javítása érdekében, hiszen az elmúlt 14 évben, a Fidesz-kormányzás alatt számos egészségügyi mutató romlott, a megelőzhető halálozások tekintetében pedig a harmadik legrosszabb helyen állunk az Európai Unióban.

– A három legfőbb halálok mindegyike az életmóddal függ össze, ezért nem csak az energiaitalokkal szemben kell fellépni, hanem egy olyan átfogó egészségügyi stratégiára van szükség, amely érinti a dohányzás, az alkohol, a drogprevenció, a táplálkozás és a mozgás kérdéskörét is. Ezért is tartjuk különösen álszentnek a KDNP kezdeményezését, illetve azért is, mert miközben – egyébként helyesen – meg akarják tiltani az energiaitalok forgalmazását a 18 éven aluliaknak, aközben az elmúlt években a kormány az adófizetők pénzéből több mint 18 milliárd forinttal támogatta az ilyen termékeket gyártó egyik céget, a Hell Energy Magyarország Kft.-t – közölték.

Czeglédi Zsolt / MTI Varga Mihály pénzügyminiszter a Hell Energy Magyarország Kft. szikszói telephelyén épült új gyártósor átadásán 2019. július 19-én.

Hasonló álláspontot képvisel a Párbeszéd – Zöldek is, amely bár orvosszakmai vélemények alapján megfontolandónak tartana egy 14 év alattiak számára előírt korlátozást, önmagában, a megfelelő szemléletformálás nélkül szerintük ez nem orvosolja egészében a problémát. „Egyúttal élünk a gyanúval, hogy

a kormánypárti részről megfogalmazott javaslat hátterében NER-közeli üzleti csoportok konfliktusai állnak

– mutattak rá.

Az LMP rövid reakciójában annyit írt, a javaslatot megfontolandónak tartják, a Momentum és annak frakciója pedig a céllal egyetért, ugyanakkor válaszában a kegyelmi botrány kontextusába helyezte a kérdést: „a gyermekeinket meg kell védeni. Meg kell védeni az egészségüket, és meg kell védeni őket azoktól a szörnyektől is, akiket az állampárt szabadított ránk.”

A Momentum hivatalos döntést nem hozott, a parlamenti vita és az esetlegesen beérkező és elfogadott módosító indítványok fényében teszik majd ezt, írták.

A Jobbik elsősorban a megelőzésre és az egészségnevelésre fektetné a hangsúlyt. Közölték: ebben az esetben a szükségtelen, túlzott mértékű energiaital-fogyasztás káros hatásaira kellene felhívnia az arra hívatott állami intézményeknek, például a Nemzeti Egészségfejlesztési Intézetnek az emberek figyelmét.

Sajnos az elmúlt évtizedben egyetlen komolyabb, világos egészségkommunikációs kampányt sem láttunk az említett intézményektől, leszámítva a koronavírus időszakát, ami pedig enyhén fogalmazva is ellentmondásosra és botrányosra sikerült.

Azt gondoljuk, hogy a magyar társadalom, elsősorban a fiatalkorúak és a szüleik felvilágosítása a bizonyítékokon alapuló népegészségügyi adatok alapján elengedhetetlen lenne. Hazánk sajnálatos módon jelenleg nem rendelkezik az egészségre káros termékek visszaszorítására konkrét stratégiával azon túl, hogy az egészségtelen termékeket adóztatja, amely adót aztán egyáltalán nem népegészségügyi feladatokra, prevenciós célokra használják fel” – írták.

Hozzátették, azzal, hogy az Orbán-kormány azonnali és teljes tiltást fogalmaz meg, gyakorlatilag a saját kudarcát ismeri be, mert vagy nagyon súlyos népegészségügyi probléma keletkezett az energiaital-fogyasztásból, amelyet meg sem kísérelt kezelni, vagy csupán

hangzatos politikai akcióról van szó, amely minden átgondoltságot, fokozatosságot és szakmaiságot nélkülöz.

„Konzervatív pártként azt gondoljuk, hogy ez az út hibás, és bár kissé megkésett az energiaitalokról való közéleti és szakmai vita, mégis megspórolhatatlannak tartjuk. A teljes tiltás az illegális kereskedelemhez, a krimianalizáláshoz vezet, aminek teljesen értelmetlenül a fiatalok válhatnak elkövetőivé. Egy ilyen javaslat életbe lépése könnyen válhat kontraproduktívvá” – zárta válaszát a Jobbik.

Kerestük a DK-t és az MSZP-t is a témában, de cikkünk megjelenéséig nem reagáltak.

Kapcsolódó
Az alkohol energiaitallal olyan, mint a kokain
Napi egy-két kávét nyugodtan helyettesíthetünk bármelyik energiaitallal, de nagy mennyiségben káros, alkohollal keverve pedig életveszélyes is lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik