Közélet

Kövér: ha lenne jobb a Fidesznél, annak sikerén dolgoznék

kövér lászló (kövér lászló)
kövér lászló (kövér lászló)
A házelnök szerint nem a magyar kormány, hanem az európai vezetők verik szét az uniót, a menedékkérőket segítő egyházi méltóságok pedig elfelejtkeztek a térítés krisztusi parancsáról. A kormánypártot körüllengő korrupciós ügyeket nagyon veszélyesnek tartja, de szerinte nem kell mindent elhinni azonnal, hiába korszellem a becstelenség vélelme.

„Kikérem magamnak, hogy Magyarország vagy más közép-európai ország a közösség dezintegrációjára játszana!” – jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Heti Válasznak adott, csütörtökön megjelent interjúban. Kövér szerint a magyar kormány épp hogy az Európai Unió érdekében vállalja a vitát egyebek mellett a kvótarendszerrel kapcsolatban.

A házelnök szerint az EU egységét azok a politikusok veszélyeztetik, akik „alig palástolt megvetéssel fordulnak az ’új’ tagállamok felé”. Kövér az első világháború előtti dualizmus történetéből is azt a következtetést vonta le, hogy nem a nacionalizmus, hanem „a birodalmi központok bürokráciájának arroganciája” jelenti a nagyobb veszélyt.

A menekültekkel és a kereszténységgel kapcsolatban Kövér arról beszélt, hogy „általában azok beszélnek a keresztény Európa végéről, akik mindent meg is tesznek a felszámolásáért”. A menedékkérőkkel szolidáris egyházi vezetők szerinte elfeledkeztek Krisztus egyik parancsáról, amely arra szólított fel, hogy „tegyetek tanítványommá minden népeket”. Ez a térítő igény mára eltűnt, ehelyett a korlátok nélküli befogadás maradt, ami viszont a keresztény identitás feladása.

Amennyiben lenne a Fidesznél jobb  politikai lehetőség, én is annak sikerén dolgoznék

– mondta Kövér a kormánypárt kínos, korrupciógyanús ügyeire vonatkozó kérdésre. Szerinte ugyanakkor ilyen a rendszerváltás óta nem volt, nekik sikerült egyedül víziót alkotni és válaszokat adni a kihívásokra. Az elért „részsikereket” a házelnök szerint a körülmények, mint az „európai civilizáció leépülése” vagy a „magyar nemzet fogyásával való versenyfutás” tükrében kell értékelni.

Az esetleges visszaéléseket önnön jelentőségüknél súlyosabban kell kezelni: halmozott bűn minden, ami a nemzetépítő munkát veszélyezteti

– jelentette ki a korrupciógyanús ügyekkel kapcsolatban, de hozzátette azt is, hogy nem szabad minden vádat készpénznek venni. Szerinte ugyanis az ellenzéknek nincs értékrendje és jövőképe, ezért a sajtó segítségével „megpróbálja erkölcsileg diszkvalifikálni” a kormányt”. Ugyanakkor emlékeztetett Kósáné Kovács Magda egykori szocialista politikus szavaira, amelyek szerint nem elég tisztességesnek lenni, hanem annak is kell látszani.

A mai hangulatot, a korszellemet Kövér László szerint az erőszakosság és a mindenáron érvényesülni akarás határozza meg, miközben leépülnek a közösségi együttélés normái. Ez arra viszi az embereket, hogy „a becstelenség vélelméből” induljanak k. „Ez pedig felmentést ad az önmagunk által elkövetett erkölcsi vétségekre is – s a kör ezzel bezárult” – mondta Kövér László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik