Budapest, 2015. szeptember 4.
A Keleti pályaudvartól indult illegális bevándorlók vonulnak Budapest határában az M1-M7-es autópálya kivezető szakaszán - elmondásuk szerint Németországba tartanak - 2015. szeptember 4-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Közélet

Bián érte az est az M1-es menekültjeit, rendkívüli ülést tart az operatív törzs

Délután fél 1 körül nagy tömeg menekült indult el a Keleti pályaudvartól, hogy gyalog megtegyék a Bécsig vezető utat. A tömeg már az M1-M7 bevezető közelében jár, útközben megbénították a Rákóczi út-Erzsébet híd-Hegyalja út-Budaörsi út útvonalat, bár próbálják egymást figyelmeztetni, hogy ne akadályozzák az autókat. A rendőrség biztosítja a vonulást. Sokan maradtak a Keleti pályaudvarnál, főleg a családosok. Akik elindultak, azok a földről való felrángatás és lelkesítő beszédek hatására tettek így. A Keletinél néhány ultra is megjelent, őket a rendőrök igazoltatták. Bicskén eközben patthelyzet alakult ki a vasútállomáson, miután csütörtökön egy soproni vonatról leszállítottak migránsokat, hogy a városi befogadó állomásra vigyék őket. A menekültek jelenleg éhségsztrájkolnak, a rendőrök nem avatkoznak be.
A Keleti pályaudvartól átvonultak a városon, most már az M1-M7 bevezetőn baktatnak. A rendőrök biztosítják a vonulást, a tömeget egy mankós, féllábú menekült vezeti.

Most jött a hír az MTI-ben, hogy a bevándorlási helyzet miatt péntek este 8 órakor rendkívüli ülést tart a Parlamentben az operatív törzs. Az ülést követően rendkívüli sajtótájékoztatót tart Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az osztrák belügyminisztérium közleményben figyelmeztette a menekültkonvoj résztvevőit.

Arra figyelmeztettek, hogy aki részt vesz a menekültek Budapestről Ausztriába történő átszállítását célzó kezdeményezésben. Az osztrák tárca hangsúlyozta, hogy a rendőrség eltanácsolt mindenkit az akcióban való részvételtől, mivel az büntethető.

A Budapest-Bécs konvoj – vonatpótló a menekülteknek (Konvoi Budapest Wien – Schienenersatzverkehr für Flüchtlinge) elnevezésű akciót a Facebookon hirdették meg. A kezdeményezés azért jött létre, hogy a migránsokat magánautókkal és buszokkal Budapestről Ausztriába, majd Németországba szállítsák.

Így kezdődött az exodus

A 24.hu tudósítója szerint pénteken délután fél 1 után rengeteg menekült indult el a Keleti pályaudvartól, azt tervezik, hogy gyalog mennek Ausztriáig. A Rákóczi úton indultak el az emberek, az úttesten vonultak, közülük többen igyekeztek egy sávba terelni a tömeget, hogy ne akadályozzák a forgalmat. 13 óra előtt nem sokkal kollégánk azt mondta: a tömeg eleje már a Blaha Lujza térnél volt, a vége még a Baross téren.

Fotó: Neményi Márton

Fél 2-kor már az Erzsébet hídon mentek át, a Hegyalja úton folytatták útjukat. A Hír TV tudósítása szerint a rendőrök a Hegyalja utat a Budapesti út felé lezárták az autóforgalom elől. Negyed 3 magasságában már a BAH-csomóponton is átkelt a tömeg vége és a Budaörsi úton vonulnak, a tömeg eleje a Sasadi úti épülő csomópontnál járt, végül az autópályán folytatták útjukat.

Az Egér úti csomópont előtt két helyen is megállították ismeretlenek a forgalmat a Bécs/Balaton felé vezető oldalon. Amikor Budaörsöt is elérték, civilek nagy mennyiségű élelmet, vizet és a tűző nap ellen sapkát osztogattak nekik, azóta a törökbálinti, az M0-s és a biatorbágyi csomópontot is elérték, a kisváros határában esteledett rájuk. Az Index szerint vita alakult ki a holtfáradt nők és gyerekek és a fiatal férfiak között: az egyik fél aludna, a másik továbbmenne. A rendőrség szerint szakaszos lezárásokra kell számítani az autópályán, ami miatt mindkét irányban jelentős a torlódás.

A Rákóczi úton a tömeg elején egy féllábú, mankós férfi haladt. Kollégánknak egy szíriai kurd férfi azt mondta: két napig terveznek gyalogolni, ha hat országon már átjöttek, akkor ez sem jelent gondot. Merkelhez akarnak menni – tette hozzá.

Tudósítónk szerint még a Rákóczi úton megjelent egy rendőrautó, beszéltek a vonuló tömegvezetőjével és azt mondták: továbbengedik őket és biztosítják a vonulást. Közben az Országos Rendőr-főkapitányság szűkszavúan annyit közölt: a rendőrség “észlelte a történteket és megtette a szükséges lépéseket”.

Kollégánk videójából kiderül, hogy az első menekült család már meg is érkezett Budaörsre:

Közben az Indexen azt írják: a rendőrök azt mondták, addig engedik a tömeget, amíg mennek, de ez nem azt jelenti, hogy elmehetnek Ausztriáig, mert regisztrálni kell őket a befogadó állomáson. Vagyis a rendőröknek valószínűleg még fogalmuk sincs arról, mikor avatkozzanak be. A menekültek közben ügyelnek arra, hogy ne akadályozzák a forgalmat, hangosbeszélőn figyelmeztetik egymást, hogy haladjanak egy sávban.

Az M1 tudósítója szerint a Keletinél is sokan maradtak, akik egyelőre nem indultak el, főleg a családosok nem vállalták a hosszú gyalogutat. Közben a Hvg.hu arról ír, a  német nagykövetség a honlapján figyelmezteti a migránsokat, ők is elvárják a dublini rendelet értelmében, hogy regisztráljanak.

Már csütörtökön szóba került a pályaudvarnál, hogy gyalog indulnának el, miután a menekültek elunták a tétlen várakozást, de több vonatot, melyen a menekültek nyugat felé indultak, megállítottak a hatóságok. Pénteken délelőtt körbejárták a Keletinél lévő aluljárót, a földön fekvőket felrángatták, hogy tartsanak velük. A Baross téren hangosbeszélőn lelkesítő szövegek hangzottak el, elhangzott, hogy azt tervezik: két nap alatt eljutnak Bécsbe. Egy férfi angolul arra kérte a sajtó munkatársait, hogy kísérjék el őket az útjukon, egy nő pedig magyarul kérte az Európai Unió segítségét.

24.hu

Munkatársunk szerint néhány “ria-riázó” focidrukker is megjelent, akiket igazoltattak a rendőrök.

24.hu

A Migration Aid Baba néven közismert önkéntese, aki a Keleti pályaudvarnál lévő tranzitzónát koordinálja, azt mondta tudósítónknak: lát esélyt arra, hogy a menekültek valóban eljussanak Ausztriáig. A Migration Aid önkéntesei is elkísérik őket, Baba szerint a rendőrség nem fogja megállítani őket, ha látják, hogy velük van a média.

Egy nő az Index tudósítása szerint azt mondta még a Baross téren a hangosbeszélőbe, hogy „embertelenek a körülmények, undorító ez a hely, itt kell hagyni”. Voltak, akik viszont attól féltek, hogy útközben lekapcsolnák őket és menekülttáborba kerülnek, ami rosszabb a Keletinél is. A felszólalók azt kérték a vonulóktól, hogy ne zavarják majd a forgalmat, négyes sorokban fognak vonulni.

Budapesten ezrek töltötték az éjszakát, azután, hogy két vonatról is leszállították a menekülteket, már nem mernek felszállni az induló szerelvényekre. Az Index azt írta, a 8.10-es soproni vonat menekültek nélkül futott ki a Keletiből. A Szombathely-Győr vonat mellett készenléti rendőrök is megjelentek, akik azt a feladatot kapták, hogy ne hagyják felszállni az embereket, de nem is próbálkoztak. A HVG.hu tudósítója szerint pénteken reggel voltak, akik azt tervezték: visszaváltják vonatjegyüket, biciklit vesznek a pénzből és azzal próbálnak eljutni Ausztriába. Egy afgán férfi Sopront mutogatta a telefonján, azt mondta, egyedül akar odagyalogolni, de erről megpróbálták lebeszélni az önkéntesek.

Patthelyzet Bicskén

Eközben Bicskén továbbra is patthelyzet van, még csütörtökön állítottak meg a rendőrök egy vonatot, melyen menekültek indultak a Keletiből nyugatnak. A rendőrök menekülttáborba vinnék őket, de ők nem hajlandóak erre, mindenképp tovább akarnak menni. Éhségsztrájkba kezdtek, a rendőrök elhúzódó várakozásra számítanak, erőszakot nem akarnak alkalmazni.

Végül kb. 300-an kitörtek a rendőri gyűrűből, ők estére Tatabányát is elérték. A síneken vonultak, emiatt a vasúti közlekedést is blokkolni kellett.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.