Belföld

Éhségsztrájkolnak a Bicskén veszteglő menekültvonaton

Alapvetően nyugodt volt az éjszaka Bicskén, ahol egy menekültekkel teli vonat vesztegel. A menekültek csütörtökön abban a reményben szálltak fel egy szerelvényre a Keleti pályaudvaron, hogy Nyugat-Európába juthatnak, de a rendőrök megállították a vonatot és menekülttáborba próbálták vinni a rajta utazókat.

A Blikk tudósítója azt írta: éjszaka egy tehervonatot húztak be az állomásra, amellé a vágány mellé, ahol a menekültek vesztegelnek, hogy teljesen elzárják őket a pályaudvar többi részétől. Többen azt üzenték, éhségsztrájkba kezdenek, addig nem hajlandóak enni, amíg nem jutnak el Németországba. A rendőröktől vizet sem fogadnak el. Gondot okoz az is, hogy az állomáson veszteglő vonat wc-jének tartalma egyszerűen a sínen köt ki, a Vöröskereszt kérte, hogy legalább meszet szórjanak rá, de ez még nem történt meg. A rendőrök állítólag arra készülnek, hogy napokig ott kell maradniuk.

Nem akarnak menekülttáborba menni

A menekültek nem hajlandóak menekülttáborba menni, mindenképp el akarják hagyni az országot, ezért passzív tiltakozásba kezdtek. A rendőrök nem próbálnak tevékenyen közbeavatkozni, valószínűleg kifárasztásra játszanak. Óriási a nemzetközi sajtóérdeklődés, a bicskei menekültvonat pénteken reggel vezető hír volt a BBC internetes oldalán, a CNN pedig élőben is bejelentkezett a vonatról, amelyen kisgyerekek is vannak.

Péntek reggel az M1 tudósítója szerint hangos tiltakozásba kezdtek a vonaton éjszakázó menekültek, transzparenseket tartottak fel, melyekre azt írták, Németországba akarnak menni, nem a táborba. Sok rendőr van a helyszínen.

Csütörtökön Nagyszentjánosiban is megállítottak egy vonatot, amely a Keletiből indult. Az MTI tudósítása szerint péntekre virradóra felszállt a buszra az a 39, többségében szír menekült, akiket leszállítottak a szerelvényről. Őket a bevándorlási hivatal győri irodájába vitték, majd a vámosszabadi befogadó állomásra szállították.

Gyalog indulnak a Keletiből

A Keleti pályaudvaron várakozó menekültek pénteken elunták a várakozást, arra készülnek, hogy gyalog mennek Ausztriába, meglehetősen elszántnak tűnnek. Erről itt olvashatnak részleteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik