Gazdaság

Február végére elfogyhat a hazai gáz

Gondok lehetnek, ha az oroszok az ukrajnai viták miatt elzárják a gázcsapot, mivel elég kevés a hazai tárolókban lévő gáz mennyisége. A zord idei tél is betett a készleteknek.

Panganak a magyarországi gáztárolók, bogarászta ki a Magyar Földgáztároló Zrt. adataiból a Magyar Nemzet. A lap szerint csak 25 százalék a 4,3 milliárd köbméter összkapacitású hazai tárolók töltöttsége, ami napi fél százalékkal csökken.

Ez azt jelenti, hogy február második felére elfogyhatnak a gáztartalékok, amire a tél elején még nem számítottak itthon.

Persze pótlás is jön a vezetékeken, de zömmel Oroszország felől, Ukrajnán át. Az meg sose kizárt, hogy az ukrán-orosz konfliktus miatt elzárják a gázcsapot az oroszok. Alekszej Miller Gazprom-vezér már tett olyan nyilatkozatot, hogyha az ukránok továbbra is jogtalanul megcsapolják az Európába tartó vezetékeket, el fogják zárni a gázt.

Mivel a hazánkba érkező gáz 80 százaléka Ukrajna felől jön, ez tehát akár ellátási gondokat is okozhatna. Ekkor akár a zsanai tározóban lévő nagyon vészhelyzeti 0,9 milliárd köbmétert is meg kéne akár bolygatni szakemberek szerint.

Persze ez függ a hőmérséklettől, időjárástól. 15,4 fok alatt 1 fokos csökkenésenként 2,1 millió köbméterrel emelkedik a napi gázfogyasztás. Szóval ha marad a hideg tél, zűrök lehetnek.

A mostani hideg miatt két héttel az átlagos kezdet előtt elkezdődött a gáz felhasználása, akkor 45,5 százalékos volt a tározók töltöttsége.

És akkor számok: most kb. 1 milliárd köbméter tartalékgáz van a tárolókban, az éves fogyasztás 8-10 milliárd köbméter, aminek 70 százaléka télen ég el. A lakosság évi 3-4 milliárd köbmétert használ fel, telente pedig 2,5-2,8 milliárdot.

Az MNO még megjegyzi szakértőkre hivatkozva, hogy ha a kormány nem tölti fel teljesen a tárolókat, akkor felesleges volt azokat 280 milliárd forintért felvásárolni a német E.Ontól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik