Gazdaság
gázvezeték (Array)

A MEKH szerint nem lesz gáz a gázzal

24.hu
24.hu

2016. 11. 15. 13:16

Semmi nem veszélyezteti Magyarország energiaellátásának biztonságát - hangsúlyozta Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt kedden Budapesten.
Korábban a témában:

A hivatal 2013-2015-ös országgyűlési beszámolója kapcsán az elnök egyebek mellett kiemelte: az ellátásbiztonság érdekében a MEKH folyamatosan figyelemmel kíséri az energiahordozók meglétét, különösen a téli időszakban. Jelenleg 3,7 milliárd köbméter földgáz van a tárolókban, ami 13 százalékkal több az egy évvel ezelőttinél – közölte.

Külön jogszabály rendelkezik a cégek, szervezetek ellátásáról. Az elmúlt években nem volt szükség korlátozásra. A MEKH arra törekszik, hogy a lakossági ellátás biztosítása mellett minden esetben energiához jussanak azok a vállalkozások, amelyek termelnek, illetve munkavállalókat foglalkoztatnak – hangsúlyozta.

A rezsicsökkentést ne feledjük!

Dorkota Lajos kitért arra, hogy a hivatal fontos feladata volt a közreműködés a rezsicsökkentésben. Felhívta a figyelmet, hogy jelentősen csökkentek az európai fővárosokhoz viszonyítva a magyar rezsidíjak.

Az áramdíjat nézve korábban a 29 fővárosból a harmadik legdrágább volt Budapest, míg most a 25. helyen áll, tehát a negyedik legolcsóbb. A földgáz pedig a második legolcsóbb, csak Bukarestben kell kevesebbet fizetni érte – ismertette.

Kevesebb a panasz is

Kérdésekre válaszolva a MEKH elnöke a többi között elmondta: az ellátásbiztonság érdekében folyamatosan figyelemmel kísérik a magyarországi energiaipari cégek beruházási, fejlesztési terveit.

Közölte: hivatalba lépésekor, 2013 júliusában mintegy 6000 fogyasztóvédelmi panaszos ügy volt a MEKH-nél. Jelenleg 2300 ügy kivizsgálása van folyamatban, és a hátralékos ügyeket az év végéig elintézik.

Ugyancsak kérdésre válaszolva jelezte, a rezsicsökkentés eredményeként összesen 641 milliárd forint marad a fogyasztóknál.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága 10 igen szavazattal és 4 tartózkodással elfogadta a MEKH 2013-mas, 2014-es és 2015-ös beszámolóját.

Úgy tűnik egyébként, hogy a gázüzletág államosítása után némi megtorpanás az látszik az energiaszektor bekebelezésénél – a villamosenergia-szolgáltatók kivásárlását már szinte biztos, hogy nem lépi meg idén a kormány, írtuk pár napja.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2017. március 20.
Idős nyugdíjas nő távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületéből a főváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.