Élet-Stílus

Amikor eldöntöd, hogy belenézel az üzeneteibe

A bizalom nem olyasmi, ami csak úgy van, és odaadjuk a másiknak, azt ki kell érdemelni, azért tenni kell. Ha két ember elhatározza, hogy összekötik az életüket, hogy boldog párkapcsolatot szeretnének együtt megélni, akkor az első és legfontosabb tennivalójuk kialakítani egymásban az ősbizalom érzését.

A bizalom a legfontosabb

Ez az, ami ha megvan, akkor nem fognak azon stresszelni, hogy kivel kávézik a másik és meddig, és ez az, ami miatt soha, de soha nem néznének bele a telefonjába, kivéve, ha ő maga kéri meg rá. Az ősbizalom érzése a jó szexre is hatással van, a jó szexuális kommunikációhoz elengedhetetlen, hogy biztonságban és bizalomban érezzük magunkat együtt, hogy ne szorongjunk semmin, és egymásra tudjunk hangolódni.

Bizalom nélkül csak gyötrődés lesz, és a szex is borzasztóvá válhat.

Ha például valaki leplezi, hogy nem bízik a másikban, és titokban próbálja bizonygatni saját magának a félelmeit, akkor az egyértelműen megnyilvánul a szexben is: minőségileg és kommunikációban is változást tapasztalhatunk. Ezért is van az, hogy ha az egyik fél hűtlenségre gyanakszik, akkor kétféleképpen reagál az ágyban, vagy nagyon bedobja magát a szexben, vagy kerüli azt. A féltékenység mindmáig a legtöbb lelki zavar fő okozója, nem más áll a hátterében, mint a kiválasztott partner kizárólagos birtoklása. Egy kicsi, minimális féltékenység normálisnak mondható a kapcsolatokban – a társadalmunkban sajnos elfogadott, mint a szerelem jele, pedig nem sok köze van hozzá.

A féltékeny ember tényleg fél

A féltékenység gyanakvóvá tesz, és a fenyegetettség elhárítására összpontosítja az erőinket, még akkor is, ha nincs is okunk rá. A szóban ott a félt ige, ez meg is magyarázza, miért káros, ha a mindennapokra ez jellemző: ekkor kezdjük el a másikat ellenőrizgetni, szúrópróbaszerűen belenézünk a telefonjába, “véletlenül” arra sétálgatunk, ahol elvileg a barátaival találkozik vagy sportol. Ezzel is fenntartva a problémát, és ha bármi kis apróságot találunk, máris többet látunk bele mint kellene: bizonyítékot a saját igazunkra, pedig elképzelhető, hogy semmi okunk ezt művelni (magunkkal).

Fotó: Thinkstock

A folyamatos bizalmatlanság, félelem, szorongás a másik elveszítésétől, az állandó versenytárs-keresés a csökkent önbizalomhiányra utal.

Akkor is, ha van vaj a másik füle mögött. Az ok egyszerű: ha a másik félrejárkál, ha szüksége van facebook csetes flörtpartnerre mellettünk, ha az exével ebédelget a hátunk mögött, akkor két lehetőségünk van. Az egyik, hogy szembesítjük a hazugságaival, és azzal töltjük a mindennapjainkat, hogy aggódunk, rettegünk és hisztizünk. A másik lehetőségünk, hogy tudomásul véve mindezt vagy elfogadjuk a másikat olyannak amilyen – valószínűleg ő is önbizalomhiánnyal küzd, ha ennyi visszaigazolásra van szüksége -, vagy továbbállunk, és keresünk olyasvalakit, aki hozzánk hasonlóan jóval minőségibb és komolyabb elköteleződésre vágyik.
A féltékenység hiánya tehát nem a kapcsolat sekélyes voltára utal, hanem épp ellenkezőleg, felnőtt érzelmi intellektusra és bizalomra.

A féltékenységi jelenettel a jelenlegi kapcsolatunkra mondunk nemet

Alapvetően kétféle típusú féltékenységet lehet megkülönböztetni, az egyik a rövid lefolyású, ilyenkor az adott személy egy helyzetre reagál. A másik a krónikus, amikor bármikor, teljesen kiszámíthatatlanul, váratlanul tör fel valakiben, ez az, ami hosszú távon folyamatosan fennállhat, és aminek a fő oka nem a partner viselkedése, hanem az illető saját gyerekkora. Ha ezt tudatosan akarjuk kezelni, akkor azt érdemes szem előtt tartani, hogy minden egyes féltékenységi jelenettel a jelenlegi kapcsolatunkra mondunk nemet, és igent mondunk a gyerekkori fájdalmainkra, sérüléseinkre, amikkel egyébként nem jó együtt élni felnőttként. Ha erről az oldaláról nézzük a féltékenységet és a bizalmat, akkor ez nem más, mint egy döntés. Eldönthetjük, hogy nem vagyunk hajlandóak ezekkel az érzésekkel együtt élni többé.

A másik oldalt nézve azt se felejtsük el, hogy a bizalom kialakításában ketten vagyunk felelősek, ha tényleg van titkolnivalója a másiknak, akkor ne csináljon hülyét a partneréből, ha pedig nincs, akkor tegye fel a kérdést, mindent megtett azért, hogy a partnere megbízzon benne? Biztos, hogy nem kamuzott pár dologról, ami miatt gyanakvást keltett? Ha igen, és meg akarja tartani a párkapcsolatát, akkor átláthatóságot kell biztosítania, azaz lehetővé kell tennie, hogy bármikor, bármit megnézhet, ellenőrizhet a gyanakvással élő társa. Idővel elmúlik a gyanakvás, és újra lehet építeni a bizalmat, ismét randizgatni lehet, kedvesen és higgadtan fogadni az ellenőrizgetéseket. Ehhez tényleg két teljes ember kell – harmadik fél nélkül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik