Élet-Stílus

Ezért gáz, ha a stresszt akarjuk levezetni a szexszel

A Szexrandi saját felmérése szerint a magyar férfiak és nők élvezetből, kíváncsiságból és a partner újdonságának varázsa miatt fekszenek le valakivel. A háromezer fő válaszából az is kiderült, hogy minden ötödik válaszadó használta már arra a szexet, hogy a depresszióját csökkentse, vagy levezesse a felgyülemlett feszültséget. Sokaknál ez már bevált taktikaként működik, holott ez hosszú távon nem vezet jóra. A szexualitás szabad kibontakozását megakadályozza a stressz.

Az adat, hogy minden ötödik magyar feküdt már le azért a partnerével, hogy levezesse a feszkót, megdöbbentő.

Az egészséges szexuális életnek nem lehet része, hogy a stressz levezetésére használjuk,

arra kiválóak a sportok és a magnézium tabletták. A szexnek arról kell szólnia, hogy adott két ember, akik éreznek egymás iránt valamit, vonzódást, szerelmet, szeretetet, és a kölcsönös érzelmeket átvezetik a szexbe. Azaz az érzelmi intimitást a testi intimitásban is megélik. A szeretkezés lényege tehát az egyesülés öröme kellene, hogy legyen.

Fotó: Thinkstock

Az élethelyzetekből adódó stressz ártalmas a lelki és testi egészségre, ráadásul sokaknál gátolja a szexuális vágyat. Egyáltalán nem ritka, hogy valaki a szexualitásban találja meg a feszültségoldást: a huszonéves férfiak például a pornónézésben vezetik le.

Akár szex, akár önkielégítés legyen a stresszlevezetés módja, a probléma mindkettőnél ugyanaz, könnyen fennáll a függőség kialakulásának lehetősége.

A test ugyanis stresszhelyzetben egész más hormonokat termel, hogy a veszélyérzetre reagáljon, az orgazmus érzése pedig egy merőben ellentétes érzést vált ki az agyban, a nagyon, de nagyon jó érzést.

Mondhatnánk, hogy ez így rendjén is van, mi a probléma. Csakhogy az emberi test nem ennyire egyszerűen működik.

A stressz ugyanis képes arra is, hogy beavatkozzon a merevedésbe, ez pedig csak fokozhatja a gondokat, ha az ágyban kudarcot vallunk. Az ördögi kör addig ismétlődhet, amíg csak képes az illető elviselni a kudarcélményt. A nők szempontjából nézve a stressz és feszültség miatt nehezebb lehet a koncentráció, ami hatással lehet a lubrikációra, az élvezetre és az orgazmuskészségre. Ők is kudarcot élhetnek meg, ha gyakran használják a szexet arra, hogy a feszültségüket oldják.

A túlhajszoltság, a szorongás ártalmas, és a stressz forrását valamennyire muszáj csökkenteni. Értelemszerűen egy jól fizető munkahelyen a hülye főnököt kénytelenek vagyunk elviselni egy darabig, pláne, ha a fejünk felett lebeg a lakáshitel. Akár új állással, esetleg szabadsággal, utazással lehet tompítani a problémákon, és a segítő családtagok és barátok is fontosak.

A folyamatosan fennálló stresszt valamilyen sporttal célszerű levezetni, addig is, amíg meg nem oldódik a feszültséget kiváltó ok. Könnyen rá lehet szokni a testben fellépő veszélyt jelző hormonok eltüntetésére a szexszel, de egy-egy alkalomnál többet a függőség és a szexuális zavarok lehetséges kialakulása miatt kerülendő.

Az erőltetés mellett a szex legnagyobb ellensége megszokás, ha rendszeresen a stressz levezetésére használjuk a szexet, az már megszokásnak nevezhető, ami biztosan nem vezet kielégítő szexuális kapcsolathoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik