Élet-Stílus

Velence: erre figyeljen, ha eredeti maszkot szeretne

Velencéről talán mindenkinek elsőként a díszes, színes maszkok jutnak eszébe, amelyeket a karneválozók viselnek. A maszk a város szimbóluma, mindenki haza szeretne vinni egyet magával, ami nem is nehéz, hiszen minden második boltban megvásárolható egy-egy darab. A kínálat azonban az elmúlt évben sokat romlott: naponta milliók sétálnak végig Velence utcáin, a turisták tömegével pedig megjelentek az ázsiai és kelet-európai utánzatok, műanyagok.

Szerencsére az igazi maszkmesterek is megtalálhatóak még a városban. Az egyik legismertebb és legrégebbi műhely a Ca’ Macana, ahol Velence egyik szűk félreeső utcájában még mindig a tradicionális módon készítik a maszkokat. Termékeiket nem csak turisták és helyiek vásárolják, hanem gyakran dolgoznak filmprodukciók, színházak számára is.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

“A legtöbb maszk amit Velencében talál az ember, manapság külföldről érkezik. Sok jön Albániából, Bulgáriából, Romániából és Kínából, ami miatt nagyon szomorú vagyok. Nálunk a mai napig minden darab kézzel készül az alapanyag keverésétől a díszítésig a saját művészeink által. Néhányan velünk dolgoznak itt a műhelyben, néhányan pedig hazaviszik a fehér maszkokat, otthon festik és díszítik őket, majd visszahozzák nekünk a kész maszkokat. Vannak olyan művészek is, akik évente két-három alkalommal érkeznek csak hozzánk, hogy speciális maszkokat fessenek”

– mondta Davide Belloni, aki édesapjával vezeti a műhelyt.

A szakember hozzátette: a velencei maszkok versenye főleg az árak tekintetében éleződik ki. Míg ők 25 euróért árulnak egy átlagos maszkot, utánzatokat már 2-3 euróért is be lehet szerezni egy-egy szuvenír boltban. Ha valaki minőséget keres, érdemes az interneten helyi készítőket keresni vagy a boltban a származási helyről kérdezni az előadót.

Fotó: Koczka Máté
Fotó: Koczka Máté

Davide a Ca’ Macana műhelyében a velencei maszkok történelméről is mesélt. Azt mondja, sokan a helyiek közül sem ismerik pontosan a hátteret, pedig fontos lenne megőrizni az utókor számára a történeteket. A középkori karnevál ugyanis nemcsak a kicsapongásról szólt, hanem a merev társadalmi hierarchia átmeneti felfüggesztését is szolgálta. Ha maszkot húztak, megszűntek a különbségek és hatalmi viszonyok, és pár napra vagy hétre minden és mindenki kifigurázhatóvá vált. Ebben segítettek a változatos maszkok is, amelyek a város egyik fő szimbólumává váltak az évszázadok során. A tradicionális velencei maszk úgy volt kialakítva, hogy tökéletesen takarja az arcot, formája miatt torzítsa a viselője hangját, de lehetőséget adjon arra, hogy a levétele nélkül lehessen alatta enni és inni is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik