Belföld

A Balatont és Budapestet veri a vihar

Felhőszakadás miatt jelenleg Zala megyére van érvényben riasztás, a Dunántúlon és a középső országrészben. Zivatarok környezetében viharos, 60-75 km/órás szél, intenzív csapadék, esetleg kisebb méretű, azaz egy centinél kisebb átmérőjű jég előfordulhat. Délnyugaton egy-egy zivatart az esti órákig lokálisan jelentősebb mennyiségű csapadék (25-35 mm) kísérhet.

A késő esti óráktól hétfő délig egyre inkább már csak keleten számíthatunk elszórtan zivatarok kialakulására. Ezek környezetében elsősorban a Tiszántúlon néhol felhőszakadás (30-40 mm), viharos (55-75 km/h) szél és kis méretű jég valószínű.

A vihar mozgását itt követheti. Érdekes megfigyelni, hogyan hűl le a levegő a záporok és zivatarok nyomában, a Balatonnál 19-20, míg délkeleten még 31 fok volt a hőmérséklet.

Az Időkép.hu hőtérképe ezt mutatta 19:00-kor:

Forrás: Időkép.hu

Hétfőn a másik térfélre, azaz Magyarország déli és keleti felére vonul az égiháború, az Országos Meteorológiai Szolgálat nyolc megyére adott ki elsőfokú figyelmeztető előrejelzést heves zivatarok és felhőszakadás miatt. Utóbbi mértéke Jász-Nagykun-Szolnok, Békés és Hajdú-Bihar megyében már a kettes, azaz narancssárga fokozatot indokolja.

(Kiemelt kép: Kiderül.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik