Belföld

Romlik az idő: riasztást adtak ki

Az ország nagy részén szép az idő, de a heves zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú riasztást adott ki, ami jelenleg az ország északkeleti részén tíz járást érint – az aktuális riasztásokról itt tájékozódhat.

A nyugati országrészre és Borsod-Abaúj-Zemplén megyére elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adtak ki:

  • felhőszakadás (intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat), illetve
  • károkozó széllel és/vagy jégveréssel párosuló heves zivatar miatt.

Az aktuális időjárási helyzetről, figyelmeztetésekről a Kiderül.hu-n fris információkat talál, és tényleg érdemes komolyan venni.

Erős szél, jég és rengeteg csapadék

Vasárnap déltől késő estig ugyan csak elszórtan várhatóak zivatarok, előbb a Dunántúlon, majd később kisebb valószínűséggel a középső országrészben is számíthatunk előfordulásukra. Ám zivatarok környezetében viharos szél (60-75 km/óra), intenzív csapadék, esetleg kisebb méretű (1 cm alatti átmérő) jég előfordulhat.

Nagyobb valószínűséggel a Dunántúlon, annak is főként az északnyugati felében zivatar környezetében délután egy-egy helyen 75-90 km/óra körüli széllökés, illetve délnyugaton, este esetleg északkeleten lokálisan jelentősebb mennyiségű (25-35 mm) csapadék kialakulhat.

A késő esti óráktól hétfő délig egyre inkább már csak keleten számíthatunk elszórtan zivatarok kialakulására. Ezek környezetében elsősorban a Tiszántúlon néhol felhőszakadás (30-40 mm), viharos (55-75 km/órás) szél és kis méretű jég valószínű.

Hétfőn még rosszabb lesz

Hétfő délután, este elsősorban az Alföldön szórványosan, illetve délen (elsősorban a határhoz közeli területeken) helyenként várhatóak zivatarok. A zivatarok környezetében helyenként felhőszakadás (> 30 mm), viharos (60-80 km/h) és jégeső (1 cm körüli vagy alatti átmérővel) valószínű.

Kiemelten az Alföld déli, délkeleti felében néhol intenzív, illetve heves zivatarok is kialakulhatnak: felhőszakadás (>50 mm), viharos szél (> 90 km/h), jégeső (2-3 cm körüli átmérő).

Ezért három megyére másodfokú, azaz narancssárga a figyelmeztetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik