Belföld

Csaba László szerint hazudnak a CEU-ról

csaba lászló (Array)
csaba lászló (Array)
Szerinte a CEU esetében megvan az államközi szerződés, akkreditálva vannak a programok.

A Közép-európai Egyetem nemzetközi kapcsolatok tanszékének professzora az InfoRádióban elképesztőnek nevezte a felsőoktatási törvény tervezett módosítását. Az úgy rossz, ahogy van, vissza kellene vonni a körmönfont szabályozást, amely egyértelműen CEU-ellenes.

Azt gondolom, hogy egy jól működő egyetemet sarokba szorítani anélkül, hogy erre ez az intézmény mondjuk okot adott volna, ez mindenképpen elgondolkoztató és majd elszámolnak a lelkiismeretükkel is azok, akik ezt kezdeményezték.

A szabályozás tervét úgy hozták nyilvánosságra, hogy összekeverték a CEU esetleges formai pontatlanságait olyan tartalmi problémákkal, amelyek más intézményekkel tapasztalhatók.

A sajtókampányban torzítások és hazugságok szerepelnek.

Csaba László képtelenségnek nevezte a CEU-val kapcsolatban minőségi gondokat, a hallgatók megtévesztését emlegetni, miközben

az egyetem oktató gárdájának jelentős része akadémiai tag, vagy most szerzett akadémiai doktori fokozatot.

A professzor szerint az ügy nem az utcai megmozdulásokkal kezelhető jól. Jelenleg egy tervezetről van szó, amelyben – jóindulatú értelmezés alapján – félreértések vannak. Mint mondta: a CEU esetében megvan az államközi szerződés, akkreditálva vannak a programok, és bízik abban, hogy a félreértéseket el lehet oszlatni, ami az előterjesztés visszavonásához vezethet.

Lovász László, az MTA elnöke az akadémia honlapjának úgy fogalmazott: fontos, hogy a CEU maradjon, fontos ennek a jelentős szakmai műhelynek a fenntartása.

Az ügyben megszólalt a Miniszterelnökséget vezető miniszter is, aki szintén arról beszélt, hogy a külföldi egyetemek sem csaphatják be a diákokat, nem élhetnek vissza helyzetükkel, és nekik is vállalniuk kell a magyar törvények betartását.

A kabinet azt szeretné elérni, hogy a diákok védelme jegyében mindenki tartsa be a játékszabályokat.

Lázár János közölte: ami most folyik, az “politikai hisztériakeltés”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik