Belföld

Még egy pázmányos tanár is kiakadt a CEU-sztorin

Botos Máté, a Pázmány politológusa szerint az időzítés egyértelműen jelzi, hogy a kormány nem akar esélyt adni az egyetemnek.

Nem feltétlen a fura kormányzati szándékkal van baja, hanem az ultimátumjelleggel és az előzetes egyeztetés elmaradásával Botos Máténak, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem volt bölcsészkari dékánjának. A mostani politológia tanszékvezetőt a Heti Válasz idézi: szerinte mostantól politikusok dönthetik majd el, melyik külföldi felsőoktatási intézmény működhet az országban.

A törvénytervezet benyújtását semmilyen konzultáció nem előzte meg. A szeptemberi hatálybalépés ténye egyértelművé teszi, hogy az érintettek még csak esélyt sem kapnak az új viszonyokhoz való adaptálódáshoz.

A Közép-európai Egyetem ellen hirtelen és látványos támadást indított az Orbán-kormány, többek között anyaországbeli campust is követelve tőlük. A lex CEU néven emlegetett törvényjavaslatot valóban semmilyen egyeztetés sem előzte meg, de az oktatásért felelős Emmi és a kormányfő nyilatkozata szerint is maximum az Egyesült Államok kormányával egyeztetnének erről. Az egyetem és az egész magyar felsőoktatási közösség, valamint a külföldi sajtó is megdöbbenéssel reagált a történtekre. A CEU-sztoriról szóló cikkeinket itt találja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik