Belföld

Mutatjuk a hivatalos állásfoglalást az Erzsébet-utalványokról

erzsebet-utalvany(960x640)(1).jpg (erzsébet utalvány, )
erzsebet-utalvany(960x640)(1).jpg (erzsébet utalvány, )

Hivatalos állásfoglalást adott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a nyugdíjasoknak juttatott Erzsébet-utalványokkal kapcsolatban.

A NAV tájékoztatása szerint a tízezer forint értékű Erzsébet-utalvány az szja-törvény értelmében csekély értékű ajándéknak minősül, hiszen a juttatás személyenkénti értéke nem haladja meg a minimálbér 10 százalékát (ami 2016-ban 11 100 forint), és a juttatásban olyan magánszemély részesül, akinek a kifizetőtől az adóévben nem származik más jövedelme. Az adóhatóság hangsúlyozta: a juttatásban részesülő nyugdíjasokat az utalványokkal kapcsolatban semmilyen közteher – sem személyi jövedelemadó, sem más – nem terheli.

Az ilyen típusú juttatás után a közterheket a kifizetőnek, ebben az esetben az államnak kell megállapítania, bevallania és megfizetnie, a közteher a kifizetőt terheli.Ismertették, a csekély értékű ajándék az szja-törvény szerint egyes meghatározott juttatásnak minősül, amelyet 15 százalék személyi jövedelemadó és 27 százalék egészségügyi hozzájárulás terhel a juttatás értékének 1,19-szerese után. Így a juttatás után az államnak összesen 49,98 százalék közteher-fizetési kötelezettsége jelentkezik.

A juttatást a nyugdíjasoknak bevallaniuk sem kell, az szja-törvény szerint ugyanis nem kell bevallani azt a bevételt, amely után a személyi jövedelemadó megfizetésére a kifizető kötelezett. Az egyes meghatározott juttatásnak minősülő csekély értékű ajándék után a személyi jövedelemadó-fizetési kötelezettség pedig a kifizetőt terheli.

Bővebben a témáról itt. 

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik