Belföld

Így néz ki két hónappal az átadás előtt Veresegyház egymilliárdos temploma

24.hu
24.hu

2016. 03. 13. 18:31

A 400 férőhelyes, római katolikus templomot május 14-én adják át. Több mint egymilliárd forintból épül, a költségeket az önkormányzat állja. A helyiek bár örülnek, virágzik a város, mégis másra költötték volna a hatalmas összeget. Például középiskolára. Az ugyanis nincs.
Korábban a témában:

Két okból épül új templom a csaknem 18 ezer fős településen: egyrészt rohamosan növekszik a lakosság, másrészt a régi szentély alatt komoly régészeti leletanyagot találtak. Tizenhét év alatt nyolcezer fővel nőtt a lakosok száma, és a korábbi templom, még úgy is, hogy vasárnaponként három misét tartottak, nem tudott elegendő számű férőhelyet biztosítani a hívőknek.


Fotó: 24.hu

A templomtér sokkal nagyobb lesz a réginél, négyszáz ülőhellyel a karzattal együtt. A nagy kupola tetején, az üvegen a Szentlélek lesz megjelenítve, de szobrot állítanak Szűz Máriának, Keresztelő Szent Jánosnak és a tizenkét apostolnak is. Kialakítanak egy kisebb szentségi kápolnát, valamint két nagyobb és egy kisebb közösségi termet. Az alagsorban urnatemető lesz, az új templomban egy 2290 sípból álló orgonát építenek.

A szakrális épületen kívül parkrész, dísztér, parkoló is létesül, a közvilágítást pedig felújítják, így a városkép is fejlődik. A misék és más egyházi alkalmak mellett lesznek városi rendezvények is. Olyan kulturális programok, amelyek a templomi jelleggel összeegyeztethetők – nyilatkozta korábban a Magyar Időknek Cserháti Ferenc alpolgármester.


MTI Fotó: Balaton József

Azzal együtt, hogy az a szándékunk, hogy templomot építünk, közösséget is szeretnénk építeni. Egyházközséget, Isten országát szeretnénk építeni, és az is a szándékunk, hogy ha ez a templom majd felépül, ha majd használatba tudjuk venni, akkor ez valamiféleképpen az egész városnak az épülete legyen

mondta Molnár Zsolt plébános.

Pásztor Béla: Ha a lélek rendben van, a test is

Pásztor Béla polgármester szerint egészen különleges lesz a Szentlélek-templom, és az épület “a jövőt illetően is meghatároz majd minden közös cselekvést, és nagy mértékben elősegíti az egyházon keresztül is az emberek, a másképp vagy egymástól eltérő módon gondolkodó emberek közeledését.”

Fontos építmények a templomok, mert ők hivatottak összefogni, összehozni az embereket, papok, lelkészek, és az érte munkálkodók munkájuk nyomán. Egy új templom építése egyrészt szól a világnak, másrészt szól a léleknek, ami legfontosabb alkotóeleme az embernek, mert ha a lelke rendben van, akkor a teste is rendben van

– magyarázta az egy évvel ezelőtti alapkőletételen a város élén 51 éve regnáló vezető.

Hogy a templomok mennyire fontosak a város életében, jól mutatja, hogy egy éve, 2015 májusában a képviselő-testület úgy döntött, a veresegyházi új Római Katolikus templom „méltó kialakításához” szükséges liturgikus és művészeti tárgyakat rendel – például szakrális tárgyakat, szobrokat, felolvasóállványt, oltárt, keresztelőt, korpuszt, kerámia díszeket – összesen bruttó 104 140 000, azaz nettó 82 millió forintból.

Középiskola nincs, van helyette termálvíz

Bár a helyiek szerint a korábbi, 1776-77-ben épült, copf stílusú templomot kinőtte a közösség és a vasárnapi misék valóban zsúfoltak voltak, az új templomra szánt összeget a többség túlzásnak tartja, és mivel a városban egyáltalán nincs középiskola és/vagy gimnázium – a gyerekek a környező településekre, Vácra, Gödöllőre, sőt vannak, akik Budapestre járnak tanulni, – inkább azt építtettek volna ekkora összegből.

Maga az egymilliárdos költség és vállalt önkormányzati önrész azért nem meglepő egyébként a veresieknek, mert a város eddig is elképesztő ütemben fejlődött, messze maga mögött hagyva – nem csak városképében – a térség környező településeit, és megalapozva ezzel a fél évszázada polgármesterkedő Pásztor Béla népszerűségét. Veresegyház termálvízből származó geotermikus energiával fűti a közintézményeit, lakóparkjait, folyamatosak a vízelvezeték-, járda- és útfelújítások, megújult a városközpont és a fő tér, korcsolyapályát hoztak létre, az általános iskolában úszómedencét építettek, önkormányzati lakásokat húztak fel, a művelődési házban színházat alakítottak ki, a várost nagyvállalatok (GE, Sanofi) választják üzemeiknek helyéül, a Medveotthonba és a termálfürdőbe hétvégente százak látogatnak.

És a 2015-ös tervek között bár valóban szerepelt nappali gimnázium, új tornacsarnokok építése és a helyi óvoda termálvizes fűtéssel való korszerűsítése, a város – aminek 8,7 milliárdos adósságát ugyan átvette az állam -, ezekhez már nem kapott támogatást. Így maradt a templom, és az arra szánt 100 százalékos önkormányzati önrész.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Pécs, 2015. július 9.
Szivek Norbert, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatója beszédet mond a megújult pécsi Virágh-ház átadásán 2015. július 9-én. A háttérben Páva Zsolt, Pécs polgármestere (b) és Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára. Az Országgyűlés döntése értelmében több, jelenleg állami tulajdonban lévő ingatlan kerülhet vissza egyházi tulajdonba.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.