Belföld

Durván rárántottak a magyar spermabankra

Spermabank (spermabank, )
Spermabank (spermabank, )
Az ombudsmani hivatalig jutott az ügy, hogy dán sperma landolt az országban, ráadásul nem feltétlen egészséges. Fél éve senkit sem lehet megtermékenyíteni, ez nem fair.

Tavaly nyár óta egy helyben toporognak a mesterséges megtermékenyítések, és ebben az ügyben most már Székely László, az alapvető jogok biztosa (aka ombudsman) is megszólalt a Hvg.hu cikke szerint. Székely közölte, az érintett párok, valamint az egyedülálló nők önrendelkezési jogával és a családalapítás szabadságával összefüggő súlyos visszásságot okoz, hogy tavaly június óta nem termékenyíthetnek meg senkit donorhímivarsajtekkel egy korábbi problémás donor miatt.

A spermabankként működő Krió Intézet kapta a riasztást, miszerint a donornak egy ritka genetikai betegsége van. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) vizsgálatot indított, majd júniusban eltiltotta a Kriót a hímivarsejtek behozatalától, sőt belföldieket se fogadhatott be. Azzal vádolták meg a spermabankot, hogy törvénysértő módon hoz be ivarsejteket Dániából.

Miért szívatták a Kriót?

Furcsaság volt a történetben az OTH eljárása, ugyanis korábban is tudtak a sejtimportról, sőt ők engedélyezték, most hirtelen mégis elvágták az egészet. A kezelést igénybe venni akarók közül sokan fordultak emiatt az ombudsmanhoz, de más megtermékenyítéssel foglalkozó intézet is ledöbbent az OTH tettén. Az OTH azzal indokol, hogy csak ivarsejtletéti szolgáltatásra volt engedélye a Kriónak.

Az egészségügyi törvény rendelkezéseit azután értelmezte újra az OTH, hogy hozzájuk került az asszisztált reprodukciós eljárások hatósági ügyintézése. Kijelentették, a Krió Intézetnek hiába volt spermabanki engedélye, ezt nem lehetett volna kiadni nekik. Erről más volt az Egészségügyi Tudományos Tanács álláspontja, na meg az eddigi gyakorlattal is szembement a döntés, ami jogszabályi hézagokat használ ki (pl. a donornak személyesen meg kell jelenni az adományozáskor, de azt nem írja a törvény, elég-e, ha Dániában jelenik meg személyesen).

Az ombudsman megállapítása nem meglepő: nagy hibák történtek. Vagy az elmúlt 16 évben, amikor mindenki mindent rendben talált a Krió körül, vagy most, amikor az OTH meghurcolhatta az intézetet. A Hvg.hu szerint márpedig fontos lenne ezt a szférát rendbe tenni és nem szétverni, mert nagyon sok a meddő pár Magyarországon. Ráadásul kevés a hazai spermafelajánlás, ezért szorul az ország importra. Az ombudsman felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy tegye lehetővé ismét a donorspermával végzett reprodukciós eljárásokat és december 31-ig dolgozza ki a részletszabályokat.Nem

Ajánlott videó

Olvasói sztorik