Belföld

Családtagjainak útlevelei lehettek a Győrben elfogott „terroristánál”

A szervezetnek, melynek a férfi tagja, annyi köze van a terrorizmushoz, mint a Kereszténydemokrata Néppártnak az inkvizícióhoz.

Családtagjainak az útlevelei lehettek annál a férfinál, akit kedden fogott el Győrben a TEK a röszkei határincidensben való részvétel miatt – írja az Origo.

A rendőrség kedden még azt közölte, hogy Ahmed H. egy olyan mozgalom, a Tabligh Dzsamaat tagja, melyet terrorszervezetek is felhasználnak arra, hogy radikális személyeket bejuttassanak a célországokba. Erről azonban nem a szervezet tehet – a Tabligh Dzsamaat célja ugyanis az, hogy rávegyék hitük gyakorlására a muszlimokat, az más kérdés, hogy egyes dzsihádisták tablighosnak próbálják álcázni magukat, hogy elkerüljék a feltűnést. Ez nem zavarta abban Orbán Viktort, hogy azt mondja Bécsben: „ma már beazonosított terroristák vezetésével bűnözők fizikai erővel megtámadták a határt lezáró magyar rendőröket”.

MTI
MTI

Ahmed H. tiltott határátlépés miatt került előzetes letartóztatásba. Fülöp Éva, a szír férfi ügyvédje azt mondta: védence minden tekintetben segíti a nyomozóhatóság munkáját, mert tisztázni kívánja szerepét. Azt állítja, hogy az egymással szemben álló felek – a rendőrök és a menekültek – közti békítő szándékkal próbált fellépni, csitítani próbálta a hőzöngőket. Ennek ellenkezőjét a nyomozók egyelőre nem tudták bizonyítani.

Az ügyvéd elmondta: Ahmed H. hosszabb ideje Cipruson él, de Szíriából elmenekült közeli rokonait kísérte, akikhez Törökországban csatlakozott. Korábban arról szóltak híradások, hogy a férfinál hét útlevelet találtak. Fülöp Éva elmondta: kilenc útlevél volt nála, ebből az egyikben, a sajátjában érvényes schengeni vízum volt, a másik nyolc pedig a családtagjaié. Azt az ORFK is elismerte, hogy az összes útlevél és a bennük szereplő adatok eredetiek, nincs ok azt feltételezni, hogy ne Ahmed H. családtagjai lennének a tulajdonosaik.

A rendőrség egyébként pénteken délután közölte, hogy “terrorcselekmény bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja” miatt is kihallgatták Ahmed H-t. A hatóságok vélhetően a röszkei kődobálós zavargást ítélték meg terrorcselekményként.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik